Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/primeurgroenten_recepten_fruit

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 28 november 2020

Brunch met primeurgroenten en fruit

Primeurs: het lentegevoel is daar!
Tijd voor een brunch.

April, mei, juni. Tijd voor traditie. Tijd voor kinderen. Tijd voor families in een traditie van gezond genieten.
Lentefeesten, de eerste zon, een verjaardag met speciale ‘voordeur’, een communiefeest… een nieuwe woning, een nieuwe tuin. Enfin, een nieuwe lente dus een nieuw geluid… reden genoeg om uit te nodigen en de tafel klaar te zetten.
Gasten ontvangen is één ding. Gasten ontvangen met alle tijd voor de gasten zelf, vraagt wat nadenken en voorbereiden. Flandria is hierbij jouw vaste partner, want met Flandria-groenten en Flandria-fruit wordt elk buffet bijna vanzelf een feest.
Primeurgroenten geven een buffet zowel kleur als smaak.

Tips om je buffet persoonlijkheid te geven:

 1. Tijdstip
  Soms ligt de datum al lang vast, maar dat kan je niet beletten om het beginmoment van je feest ‘apart’ te maken. Uiteraard kan een feest beginnen omstreeks de middag met het traditioneel aperitief uitlopend op een mooi buffet. Maar evengoed kun je starten om 15u met een leuke fruittoets of -taart, perfect in harmonie met een stille opener als een fruitthee, een zachte koffie of een fruitbier zoals de Henegouwse Saison of Grisette. Nadat iedereen een natje en vooral gezond droogje kreeg, kan het buffet volmondig beginnen.
  Evengoed kun je een feest om 17u beginnen, een lichte fruit- en groentetoets gecombineerd met een sprankelend glaasje, een zeer droge maar smaakvolle witte wijn of dito bier.
   
 2. Een must:
  Zorg op elk moment van je feest voor water. Veel merken bieden intussen een leuke look voor plat, minder bruisend of bruisend water, en dat in halve liter- of literflessen. Water is noodzakelijk en moet op elk moment van je feest in handbereik zijn!
   
 3. Indeling:
  Maak van je buffet geen eenrichtingsverkeer self-service. Voorkom dat je gasten na één rondgang ‘alles’ gezien hebben, keuzes gemaakt hebben en bij hun ‘tradities’ blijven. Verrassen is altijd een leuke feestelijke boodschap!
  Flandria-groenten en Flandria-fruit vormen een ideale basis en zijn een perfecte vormgever.
  Deel een buffet in zoals een maaltijd in gangen: drie of vier gangen bieden een totaliteit aan visuele smaakvariatie. Bovendien blijven je gasten op die manier wat meer in beweging, wat ook het contact en de gezelligheid bevordert.

  => Start met superlicht, in kleur en smaak (Asperges, een lichte komkommersla of -pesto, waterkers, zeevruchten, lichtgerookte vis en dito vleeswaren… ), combineer met een droge witte wijn of voor de liefhebbers een gekoelde wijn van de Pinot Noir druif, een aperitiefbier (geuze of een champagnebier), een sprankelende cava, prosecco of champagne. Ideaal is een combinatie met oesters, grijze garnalen of zeer droog gerookte vleeswaren. Hou het licht maar smaakvol, de start is een belofte voor straks!

  => De tweede tafel mag iets steviger qua kleur, qua smaak, qua inhoud. Maar ook hier mag verrassing troef zijn: in boter gesmolten asperges, een opgevulde aubergine met lamsgehakt en volle rijst, … . Laat de kleuren van deze tafel iets dieper worden, naar warmrood, aubergine, olijfgroen. De wijnen hier mogen ook wat steviger smaken. Een goede vuistregel: kies de wijnen volgens het gerecht dat je aanbiedt. Een Mediterraans gerecht bijvoorbeeld vraagt een erg Zuiderse wijn, goed gerijpt door de zon. Ook bier kan een uitstekende begeleider zijn: veel Belgische abdijbieren hebben een smaakpalet dat tegen een stootje kan.

  => De derde tafel mag aanvangen met het hartige, gecombineerd met fruitige. Hier kan Flandria-fruit een geweldig mooie rol spelen. Zelfgemaakte sorbet, een heerlijke coulis, of een heerlijk gevarieerde fruitsalade met een toefje slagroom… Het kan!

  => Een koffietafel mag nooit ontbreken. Wist je dat een aantal Belgische chocolatiers zelfs pralines met een groentevulling maken? Zeer speciaal, zeer exquis en zeker een verrassing!
   
 4. Smaken uit elkaar houden:
  Een vaak geziene fout tijdens een buffetschikking, is de grote schotel waar werkelijk ‘alles’ op ligt: vlees, vis, groenten, citroen, fruit… Als die schotel het een paar uur moet uithouden, dan krijg je een vrij onaangename smaakvermenging. Een beter idee is het om de diverse elementen van de maaltijd apart te serveren en iedere gast toe te staan naar eigen smaak en ‘capaciteit’ het bord te vullen.


De lekkerste groenten en fruit herkent u aan het keurmerk Flandria. Keuze genoeg om heerlijke maaltijden klaar te maken. U bent altijd zeker van kwaliteit, smaak en versheid.

#2464

Bron: Flandria