Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/preimot_en_preiroest_bestrijden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 26 september 2021

Preimot en preiroest bestrijden

Beste Tuinliefhebber,

Op regelmatige basis doen wij waarnemingen in de siertuin, fruittuin en moestuin en houden wij ook het gazon nauwlettend in het oog. Dit alles om schimmels en dierlijke belagers zoals insecten en mijten tijdig aan u te melden en hen een stap voor te blijven. Nu is het ideale moment aangebroken om verder vermelde parasieten aan te pakken om zo met een minimum aan product een optimaal bestrijdingsresultaat te bekomen.

Advies: 23 september 2013 - Bericht 7

Er wordt momenteel gewaarschuwd voor volgende ziektes en plagen:

Taksterfte bij buxus Mos in gazon Heraanleg gazon Preimot
Koolvlieg Witziekte op kleinfruit Preiroest

Nu in de kijker:

1) Preiroest

In het najaar wordt de prei makkelijk aangetast door roestziekte. Deze ziekte uit zich in oranje-bruine vlekjes op de bladeren. Deze vlekjes zijn de sporenhoopjes. Zodra deze vlekjes zichtbaar worden, bestaat ook de kans dat ze verder gaan ‘uitzaaien’ en de rest van de preiplanten gaan aantasten. Wees er dus op tijd bij om uw oogst van winterprei niet verloren te zien gaan. Voor de rest van de planten in de moestuin zoals kolen hoef je geen schrik te hebben. Deze roestziekte komt enkel op prei en aanverwanten voor.

preiroest bestrijden

Bestrijdingsadvies

BAYFIDAN SPECIAL is uitstekend geschikt om uw prei tegen deze ziekte te beschermen. Respecteer de dosis en de veiligheidstermijn.

2) Preimot

De tweede generatie motten wordt stilaan actief. Het is dus tijd om uw prei te beschermen tegen deze ongewenste moestuinbewoner. Het zijn de rupsen van de preimot die gangen vreten in het loof en zich een weg banen tot diep in het witte gedeelte van de prei. Door de verwonding die hierdoor wordt aangebracht, hebben schimmels en bacteriën vrij spel waardoor rotting kan optreden. Wanneer deze parasiet niet bestreden wordt hebt u kans dat u een deel van uw oogst ziet verloren gaan. De laatste jaren wordt er veel melding gedaan van roodbruine gangen in de schacht van de prei. Deze worden veroorzaakt door de larven van de preimineervlieg. Deze parasiet kan je met Conserve perfect onder controle houden!

Schadebeeld van de preimot


Preimot: pop en schadebeeld.


Preimot: de larve

Bestrijdingsadvies:

Bestrijding van deze rupsen kan door spuiten met CONSERVE, het nieuwe systemische en biologische middel tegen rupsen. Dit middel heeft een werkingsduur van 10 tot 14 dagen en een veiligheidstermijn van enkele dagen. Zo kan u snel gerust uw prei oogsten en consumeren. Naast Conserve kan u ook gebruik maken van het biologische BIO-PYRETREX. Dit middel heeft een contactwerking. U moet dus uw rupsen kunnen raken en zodra deze in de schacht zitten is dat niet evident. Wees er dus op tijd bij!

Conserve is een middel dat kan ingezet worden tegen rupsen, trips op prei, bladvlooien, mineervliegen en groentevliegen (koolvlieg). Dit middel kan dus NIET ingezet worden voor de bestrijding van luizen, kevers en mijten.

Producten:

Bio-Pyretrex | Conserve® Garden | Bio-Pyretrex Garden

#4081

Bron: Edialux
www.edialux.be