Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/prei_of_allium_porrum

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 19 juni 2021

Weetjes over prei & heerlijke preisoep

De latijnse naam van prei 'allium porrum' verduidelijkt waarom we in Vlaanderen nog vaak over 'porei' spreken en verwijst naar de allium-familie, de ui-lookfamilie, waartoe prei behoort. Prei dankt zijn lekkere smaak aan de mosterdolie die ze bevat. Grieken en Romeinen waren er dol op en aten ze graag rauw in salades. 

Prei is opgebouwd uit lange bladeren die over elkaar heen gevouwen zijn. Net als bij asperges en witlof blijft het gedeelte dat met grond bedekt is mooi wit.  Het deel bovengronds wordt groen en hard(er). 

Er is geen verschil tussen losse of gebonden prei, alleen de prijs verschilt een beetje omdat de prei die niet in bundels is niet moet gewogen en verpakt worden. 

De versheid zie je het best aan de buitenste bladeren, die moeten mooi groen zijn, niet droog of verkleurd. Het witte gedeelte moet mooi glanzen. Wanneer je de steel probeert de buigen, moet je weerstand voelen. Een prei die je kan dubbelvouwen is oud en niet meer lekker. 

Leg prei, in wat papier gerold, in de groentebak van de koelkast op ca. 5°C. Snij het overtollige groen er wel meteen af. Zo kun je de prei zeker een week bewaren.

 

Prei in de keuken

Prei is een zeer multifunctionele groente die je zowel koud als warm kan verwerken. Je kan prei blancheren, stoven, roerbakken,.... maar gun prei vooral eens de hoofdrol op het bord.

Versneden prei laat je best een momentje staan in ruim water zodat het zand dat tussen de bladeren zit, kan zakken naar de bodem.

Preigroen is bitterder dan preiwit, maar bevat wel meer vezels.

Dunne prei kun je fijngesnipperd in salades gebruiken, als vervanging van ajuin of sjalot. De prei is iets zoeter van smaak.

'Gebrande' prei is gewoon heerlijk: de buitenste bladeren verbranden dan wel, maar het witte hart wordt gegaard zonder enig verlies van smaak of voedingswaarde. Snijd  van 4 stalen prei de worteltjes en de groene openwaaierende top af en spoel de stalen snel onder stromend water. Gaar de preien (zonder vetstof) in een pan, in de oven of op open vuur en laat hierbij de buitenkant rondom verbranden. Draai de stalen regelmatig. Reken op ca. 15 min. Laat de stalen wat afkoelen, snijd open en vouw de buitenste 3 lagen open. Haal het binnenste eruit en snijd in stukjes. Heel lekker bij vis en schelpdieren.

Romige prei-kippesoep (ca. 4 pers.)

preisoep makenOp de boerderij scharrelen er ook kippen en de favoriete soep van de familie Vanackere combineert dan ook kip en prei. Voor een fijne smaak gebruik je best enkel preiwit. Marniks vrouw Heidi maakt altijd zelf de kippenbouillon en gebruikt dan het kippevlees als garnituur. Maar je kunt ook kant-en-klare kippenbouillon gebruiken of bouillon maken van een blokje en voor de garnituur een kippefilet garen in die bouillon en versnijden.

Ingrediënten:

  • 1 ui, in stukken gesneden
  • boter

5 preiwitten, in stukken gesneden

1 aardappel, in stukken gesneden

ca. 2 l kippenbouillon (liefst vers, anders van een blokje)

beetje room

peper en zout

stukjes wit van kip (even opgebakken)

verse takjes peterselie

 

Stoof de ui even aan in een beetje boter (laat niet bruinen!), doe er de preiwitten bij en laat opnieuw even stoven, voeg de aardappel toe, giet er de bouillon bij en laat op een zacht vuur ca. 1/2 u sudderen.

Mix in een blender of met een staafmixer de soep mooi glad, doe er een beetje room bij en laat goed doorwarmen. Breng op smaak met peper en zout.

Verdeel de kippestukjes over de kommen/borden, giet er de soep over en werk af met peterselie.

#5266

Bron: Lava