Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/prei_-_meer_dan_soepgroente

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 29 juni 2022

Prei - meer dan soepgroente

Elk jaar wordt er zo'n 60 miljoen kilo prei geoogst op de Vlaamse akkers. Een groot deel daarvan komt ongetwijfeld in de soep terecht, maar prei verdient beter dan als 'soepgroente' gecatalogeerd te worden. Stilaan krijgen de mooie witte stengels opnieuw een meer prominente plaats in de keuken. Vlaamse chefs herontdekken de heerlijke zoete smaak en de culinaire mogelijkheden van prei.

preiSmaakmaker
De latijnse naam van prei 'allium porrum' verduidelijkt niet alleen waarom we in Vlaanderen nog vaak over 'porei' spreken, maar verwijst ook naar de allium-familie', de lookfamilie waartoe prei behoort. De groente dankt zijn lekkere smaak aan de mosterdolie die het bevat.  Prei was reeds bekend in het oude Egypte en ook de Grieken en Romeinen waren er dol op.  Zij aten prei graag rauw, verwerkt in salades. In de zestiende eeuw kreeg de reputatie van prei een flinke knauw omdat men de prei vaak te lang liet koken en er zich een soort onsmakelijke brij zich vormde. 

Twaalf maanden prei
Prei dankt zijn succes niet alleen aan zijn smaak, maar ook aan het feit dat het makkelijk te telen is en weinig eisen stelt aan bodem en klimaat. In de loop der eeuwen werden er verschillende rassen - zomerprei, herfstprei, winterprei - ontwikkeld, waardoor er nu het jaar rond verse prei kan geoogst worden. Zomerprei is slanker dan winterprei en fijner van smaak. Toch is prei voor veel mensen nog synoniem van herfst en winter omdat het vroeger een van de weinige groenten was die de winterkoude wist te trotseren.

Wit en groen
Prei is opgebouwd uit bladscheden die over elkaar heen gevouwen zijn. Net als bij asperges en witlof blijft het gedeelte dat met grond bedekt is mooi wit.  Het deel bovengronds wordt groen en hard.

Kopen
Bij aankoop moet het witte gedeelte van de prei mooi glanzen. Wanneer je even de steel probeert de buigen, moet je weerstand voelen. Een prei die je kan dubbel vouwen is oud en niet lekker meer. Kijk bij voorverpakte prei altijd naar de snijvlakken. Als die verkleurd zijn of hard geworden, dan heeft de prei zijn beste tijd gehad.

Keuken
Prei is een zeer multifunctionele groente die je zowel koud als warm kan verwerken. Je kan prei blancheren, stoven, roerbakken,.... maar gun prei vooral eens de hoofdrol op het bord. Steeds meer chefs herontdekken de heerlijk zoete preismaak en 'branden' de prei in de oven of op de BBQ. De buitenste bladeren verbranden dan wel, maar het witte hart wordt gegaard zonder enig verlies van smaak of voedingswaarde. Heerlijk!

Volkorenboterham met beenham en preisalade (2 pers.)

Volkorenboterham met beenham en preisaladeEen gezonde meeneemlunch. Gebruik een goede kwaliteit gekookte ham en vooral: maak zelf je preisla!

  • 4 sneden volkorenbrood
  • 2 preiwitten, in ringetjes gesneden
  • 2 el mayonaise
  • peper van de molen
  • 4 plakken gekookte beenham, dungesneden
  • 4 kerstomaatjes, in 4 gesneden
  • enkele blaadjes platte peterselie

Was de prei en blancheer even. Laat goed uitlekken, dep droog en meng met de mayonaise.
Beleg een snede brood met de tomaten, verdeel daarover de ham en leg daarop royaal preisalade. Geef een flinke draai van de pepermolen en werk af met wat peterselie. Dek af met een snede brood.

#4504
Terug naar boven icoon