Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/pootgoed:_niet_alleen_aardappelen_en_uien

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 29 juni 2022

Pootgoed: meer dan aardappelen en uien, deel 2

Vorige week lieten we je reeds kennis maken met een aantal niet alledaagse soorten pootgoed. Vandaag graven we nog wat dieper in ons assortiment en nemen we nog meer bijzonder pootgoed onder de loep: van zonnewortel tot zoete aardappel tot aardpeer. 

Zonnewortel 

Zonnewortel (Helianthus strumosus)Zonnewortel (Helianthus strumosus) komt van nature voor in Noord-Amerikaanse bossen. De plant is net zoals de aardpeer familie van de zonnebloem en is winterhard. De mooie gele, stervormige bloemen verschijnen laat op het jaar en lijken op een zonnebloem. De plant kan één tot twee meter hoog worden. Van de zonnewortel zijn de knollen eetbaar die zowel rauw als gekookt of gebakken kunnen bereid worden, net zoals een aardappel. Ze hebben een zoete en nootachtige smaak. 
De knollen kunnen in het voorjaar vanaf maart in de volle grond of in potten geplant worden. Van zodra het loof is afgestorven zijn de knollen klaar om te oogsten. Als je niet alle knollen opgraaft dan zullen ze in het volgend seizoen opnieuw uitlopers vormen en komen er nieuwe planten tevoorschijn. De plant stelt weinig eisen aan de bodem maar heeft van nature uit een voorkeur voor een vochtige en voedselrijke bodem. 

Knolklaverzuring

Wordt ook wel Oca (Oxalis tuberosa) genaamd. Het knolgewas heeft zijn roots in de Andes waar het vooral gebruikt wordt als alternatief voor aardappelen en knolcapucien. De plant heeft zijn naam te danken aan de bladeren die iets weg hebben van klaver. De Oca knollen zijn smal en lang (ongeveer 15 cm), mooi rood of oranje gekleurd en kunnen bereid worden als aardappelen: gebakken, in de wok, gekookt of gefrituurd. Ook rauw kunnen ze gegeten worden. Laat je de knollen in de zon liggen dan worden ze zoeter en lijken ze op gedroogde vijgen. Ook het blad is eetbaar en geeft met zijn lichte zure smaak een frisse toets aan salades. 
Poot de knollen tussen maart en juni in de moestuin of in potten. De plant wordt slechts 30 à 40 cm hoog en kan dus perfect op een kleine oppervlakte worden geteeld. Elke plant levert ongeveer 20 knollen op. Ze zijn niet vorstbestendig en dienen voor de eerste vorst geoogst te worden.

Knolklaverzuring - Oxalis tuberosa


Zoete aardappel

Zoete aardappel of bataatBataat is een andere naam voor dit knolgewas. Ook al doet de naam iets anders vermoeden, toch is het geen familie van de aardappel. Hij behoort tot de windefamilie en komt oorspronkelijk uit Mexico. De knol heeft een niet zo appetijtelijk uitziende schil en vorm maar geschild komt het mooi, oranjekleurig vruchtvlees tevoorschijn. Het heeft een zoete smaak en je kan er de lekkerste frietjes of puree van maken maar ook gebakken of in smoothie kan zoete aardappel heerlijk zijn. De knol is zeer voedzaam en heeft een lage glycemische index met als gevolg dat het een positieve invloed heeft op de suikerspiegel. Een nadeel is dat de knol de stof raffinose bevat wat winderigheid kan veroorzaken. 
Zoete aardappel kan je perfect kweken in de moestuin, het is zelfs makkelijker dan het telen van aardappelen omdat ze minder last hebben van ziekten. Ze groeien snel maar houden van warm weer. Poten kan vanaf april in potten om in mei te verplanten naar de moestuin. Oogsten kan na ongeveer 90 à 120 dagen of wanneer het loof afsterft.

Aardpeer Topinambour

Net zoals de zonnewortel, familie van de zonnebloem. Dit is te zien aan de bloemen, die er duidelijk iets weg van hebben. De plant kan tot wel 3 meter hoog worden met loof dat niet eetbaar is. Het eetbare deel van aardpeer, ook wel Topinambour genaamd, bevindt zich onder de grond. De knollen worden niet groter dan 5 à 10 cm en hebben een grillige vorm lijkend op die van gember. De kleur kan variëren van rood, tot paars en bruin met een aardse, nootachtige smaak en een zoete toets. Oogst je ze vers dan kunnen ze ook rauw gegeten worden, te vergelijken met de smaak van een radijs. 
Aardperen kunnen op elk type grond gekweekt worden. Poten kan van februari tot maart op een zonnige plaats of in de halfschaduw in een goed waterdoorlatende bodem. Let op waar je ze plant in de moestuin want aardpeer kan woekeren. Oogsten kan de hele winter lang.

Aardpeer of Topinambour


Lees ook Pootgoed: meer dan aardappelen en uien, deel 1#5982Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon