Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/planten_wintergroene_soorten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 21 september 2021

Wintergroene vaste planten

Een altijdgroene plantendeken op de grond. Het ziet er ’s winters meteen al warmer uit. Wintergroene vaste planten houden de belofte van leven vast. Zelfs als het snijdend koud is, geven ze kleur aan de tuin. Dat is een van de vele goede redenen waarom steeds vaker voor groenblijvende vaste planten in de tuin wordt gekozen.
Groenblijvende vaste planten zijn ook designplanten. Ze spelen een steeds grotere rol in de aankleding van de tuin. Vaste planten bloeien per soort gemiddeld maar zo’n drie weken, voor de rest moeten ze het hebben van hun blad. Met wintergroene vaste planten is dat altijd in talloze tinten en vormen aanwezig. Uw tuin wordt nooit meer kaal en er kunnen bovendien allerlei bloeiende bolgewasjes ongestoord tussen overwinteren. De grond blijft onder het groene blad beter vochtig (minder sproeien!) en de bodemtemperatuur blijft gelijkmatiger (heel belangrijk voor de plantenwortels, juist nu de winters steeds zachter worden en beschermende sneeuwlagen vaker ontbreken). Bovendien zijn wintergroene planten erg onderhoudsvriendelijk.De meest geschikte soorten
Er komt steeds meer keuze in groenblijvende vaste planten. Heel mooi zijn de aronskelken, met name Arum italicum-vormen als ‘Pictum’ met crèmewit getekend blad, groenwitte ‘bloemen’ in het voorjaar, daarna rode bessen.
Het glanzende mansoor (Asarum), kruipend zenegroen (Ajuga) met z’n intens blauwe bloemen, de schoenlappersplanten (Bergenia) met ’s winters vaak roodpaars verkleurend blad en prachtige bloemen in de lente, mooie wolfsmelksoorten (Euphorbia) met veel geel en frisgroen, het stinkend nieskruid (Helleborus foetidus) met z’n beeldschone lichtgroen-met-rode bloemen in het vroege voorjaar, of andere kerstroosverwanten als Helleborus argutifolius, Helleborus niger (de echte kerstroos) en hun talloze hybriden. Denk ook aan longkruid (Pulmonaria) met z’n zijdezachte stengels en bloemen en blaadjes vol puntjes etherische olie, de geelbloeiende (in de vroege zomer), bodembedekkende Waldsteinia en de vele tientallen soorten groenblijvende varens, grassen en lage bamboes.


Wintergroene, bloeiende Helleborus

Planten en goed onderhoud
Houd rekening met de eisen van de planten voor hun groeiplek: zonnig of beschaduwd, drogere of wat vochtiger grond. Het staat op de etiketten. Verbeter de grond voor het inplanten met organische mest. Plant in groepjes van oneven aantallen. Dat staat het mooist. In pot gekweekte planten kunnen het hele jaar door worden geplant, ook nu. Het mag alleen niet vriezen als u plant. Druk de grond rond de kluiten goed aan. Wintergroene vaste planten blijven ook ’s winters door hun blad ‘ademen’. Zorg dat ze niet ‘stikken’ onder de afgestorven blader- en stengelmassa’s van de niet-wintergroene vaste planten er omheen. Haal dat dode materiaal tijdig weg. Geef de planten ieder voorjaar voedsel.

Tuintips voor februari
Hagen van meidoorn, beuk en veldesdoorn kunnen bij vorstvrij weer worden gesnoeid. Snoei druif, kiwi en blauweregen (Wisteria) ruim voor eind februari. Ook knotbomen nu snoeien. Haal eventuele sneeuw van coniferen met opgaande takken. Die kunnen anders uitbuigen en breken. Controleer overwinterende kuipplanten op ongedierte. Overwinterende fuchsia’s nu snoeien. Zorg voor een opening in het ijs op de vijver (niet hakken, het gat erin smelten met een keteltje heet water). Oud blad bij klimop verwijderen. Boombanden controleren.

#369