Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/planten_voor_bijen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 29 november 2021

Planten voor bijen

bijenkorven zefl makenBijen vliegen in wilde tuinen, dus zorg voor een gemengde haag met bladafval en 'onkruid' en plant nectar- en stuifmeelrijke bloemen, samen met een variëteit van weideplanten een eenjarige veldbloemen.

Bijenkorven
Zet bijenkorven op een zonnige, beschutte plek, in de buurt van een goede nectar- en stuifmeelbron.
Sommige solitaire bijen leggen eitjes in geboorde gaten in hout en hommels gebruiken vaak verlaten nesten van knaagdieren of ondergrondse holen.

bijenhotelSteelplaats voor bijenkorven
De stapel biedt beschutting en nestelplaats voor bijen en andere kleine dieren. Verzamel bakstenen, dakpannen, afvoerpijpen en doorboorde houtblokken en stapel deze op, waarbij je oude planken gebruikt ter ondersteuning. Vul potentiële bijennesten op met hooi, wol en dierlijk haar.

Zelf een bijenhotel maken
Honingbijen leggen eitjes in holle stengels. Dus verzamel wat bamboestengels en maak het perfecte bijenhol. Stop boetseerklei in een aardewerken pot, zaag de bamboestengels in korte stukken en duw er zoveel mogelijk in de klei. Hand deze in het voorjaar op aan bomen of haken in je borders.

Perfecte planten

Om bijen aan te trekken plant je vaste cottageplanten als ridderspoor (Delphinium), klaproos, toorts (Verbascum), klokjes (Campanula), jacobsladder (Polemonium) en zandblauwtje; winterharde éénjarige planten zoals Phacelia en wilde bloemen. De meeste bloemige kruiden zijn ook onweerstaanbaar.

bloemen voor bijen: ooievaarsbek, blanket flower en distel

  • Ooievaarsbek
    Een klassieke vaste cottageplant. De meest voorkomende soorten zoala Geranium 'Johnson's Blue' zitten altijd vol bijen.
  • Blanket Flower
    De tweekleurige Gaillardia bloeit maandenlang in de zomer, zolang je regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijdert; het zijn ware bijen- en vlinderlokkers.
  • Distel
    Vederdistel is een minder prikkende variant van de wilde distel, die in de zomer bloeit. Deze plant houdt van een vochtrijke bodem.

Vroege bloeiers: deze planten zijn fundamenteel voor het overleven van hommelkoninginnen na hun winterslaap.

Aubretia deltoidea; Ajuga reptans; gewone smeerwortel (Symphytum officinale); krokus; Cytisus x praecox; vergeet-mij-nietje (Myosotis); vingerhoedskruid (Digitalis purpurea); fruitbomen; druifhyacint (Muscari); hazelaar (Corylus avellana); kerstroos; Pieris; Primula vulgaris; longkruid (Pulmonaria saccharato); rhododendron; rode ribes (Ribes sanguineum); rozemarijn (Rosemarinus officinalis); Skimmia japonica; Viburnum x bodnantense; wilg (Salix); dophei (Erica)

Lavendel

Dit geurige, aromatische kruid is favoriet bij bijen. Plant verschillende soorten op een zonnige, goed gedraineerde plek om de bloeitijd te verlengen. Echte lavendel kan beter tegen vorst en zaait zich uit in grind en scheuren in bestrating.

Franse lavendel: Lavandula pedunculata ondersoort pedunculata bloeit de hele zomer en de bloemen van Lavandula stoechas hebben opstaande blaadjes.

Lavendel: alle soorten Lavandula angustifolia bloeien van midden tot einde zomer en hebben verschillende pastelkleuren.

#5162