Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/planten_terras_balkon_potten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 31 juli 2021

Goede plantcombinaties zorgen voor sfeer op balkon of terras

Sterke zonaanbidders in pot

Met een paar sterke zonaanbidders in pot kan de zomer eigenlijk niet meer stuk. Vaste planten, zoals Coreopsis en margrieten geven het terras van juni tot in de herfst een stralende aanblik.

De vrolijke gele bloemen van de Coreopsis grandiflora ‘Sunfire’ doen hun naam eer aan. Ze lijken op vrolijke zonnetjes, die zelfs op sombere dagen het terras nog in vuur en vlam weten te zetten.

In de volksmond wordt Coreopsis ook wel meisjesogen genoemd. De plant met zijn gele bloemen blijft mooi compact en bloeit lang door.

De vaste margriet, Leucanthemum maximum, vormt een mooie tegenhanger met haar witte bloemen met geel hart. Wie in de zomer naar de Pyreneeën of Alpen gaat, kan de voorouders in het wild zien groeien.

Een struikje of bladplant maakt het trio compleet. Er zijn groene, wit- en geelbonte Hebes te koop: voor iedere smaak wat wils.


Met een paar sterke zonaanbidders in pot kan de zomer niet meer stuk

Sfeer

Planten zijn mee bepalend voor de sfeer van het balkon of terras. Onze geelwitte combinatie is zonnig en vrolijk. Een combinatie van paarse lavendel, roze geraniums en een roodbladige Heuchera roept een heel andere sfeer op.

Creëer rust door tinten van bloemen, tuinmeubels en bloempotten op elkaar af te stemmen. 

Tips voor meer plezier

Wie langer bloeiplezier wil hebben, moet regelmatig de uitgebloeide bloemen eruit knippen.

De plant mag niet te droog en niet te nat staan. Dat betekent water geven op dagen dat het niet regent.

Voorkom natte voeten door ervoor te zorgen dat het water onder in de pot goed weg kan lopen. Veel potten hebben een drainagegat onderin. Leg een grote potscherf op het afvoergat onderin om te voorkomen dat het gat verstopt raakt met grond en wortels.

Komen de planten in een sierpot of bak zonder gaten te staan? Zet de planten dan eerst in een pot waarin wel gaatjes zitten. Stort onderin de pot een laag grind en zet de planten met pot erop.

#1101