Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/planten_siergras

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 18 januari 2022

Een grote keuze aan siergrassen en bamboe voor in de tuin

Uitwaaien met siergrassen of bamboe.

Siergrassen en bamboes behoren tot de mooiste plantengroepen. Dat vaak wuivende, bewegende blad. Die enorme rijkdom aan bloeivormen bij grassen: van metershoge, ragfijn gebouwde bloeipluimen tot minieme tril‘belletjes’. En dat elegant overhangend, lijnvormig of stijf, weerbarstig, maar toch fijn blad. Ze doen denken aan de pure natuur uit exotische landen.
Grassen hebben bovendien iets ongrijpbaar ‘oers’. Bamboes vooral iets weelderig tropisch, iets veiligs, beslotens: het sussende, eindeloze ruisen in de wind. In tuinen leveren grassen en bamboes een ongeëvenaarde bijdrage aan een totale beplanting. Zet grassen tussen bloeiende vaste planten en er ontstaat rust in de compositie. Plant bamboes en een tuin krijgt een exotische uitstraling.


Miscanthus - prachtriet

De keuze is geweldig
U kunt kiezen uit tientallen hoge soorten en cultivars (1,5-4 m).Van het indrukwekkende reuzen-vedergras (Stipa gigantea) met de niet te schilderen zo fijne bloeipluimen, tot het beroemde pampagras (Cortaderia). Verder het bekende, dwarsgestreepte zebragras (Miscanthus sinensis ‘Zebrinus’ die toch ook nog 170 cm haalt) of struisriet (Calamagrostis) met hoog en steil opgaande stengels (125 cm; ‘Overdam’ is witbont).
Nog veel omvangrijker is het assortiment in lagere soorten, omdat daar meestal ook de zeggen en russen en soms zelfs biezen toe gerekend worden. Zeggen (bijv. Carex) lijken heel sterk op grassen, maar de stengels hebben een driehoekige doorsnede. Heel apart is Carex buchanii met bruine bladeren. Nog opvallender gekleurd is het Japans bloedgras (Imperata cylindrica ‘Rubra’) dat in het voorjaar groengeel met rode punten uitloopt, maar hartje zomer helder bloedrood is gekleurd. Als tegenhanger zou blauw schapengras (Festuca glauca) kunnen gelden, dat in z’n vele vormen ijl- tot zelfs hartblauw kan zijn (echt planten voor droge grond en heel veel zon). Bevertjes of trilgras (Briza media) valt weer op door de violetpaarse aartjes in ronde pluimen. De verschillende soorten veldbies (Luzula) hebben veel breder blad en houden van humusrijke grond. Molinia kent cultivars als ‘Moorhexe’ met bruinzwarte aren. Borstelveergras of lampenpoetsergras (Pennisetum) is een van de meest gracieuze grassen (‘Little Bunny’ is een dwergvorm van nog geen 15 cm hoog). En dat zijn er nog maar enkele.
Ook bamboes zijn er volop. Het meest bekend: prachtige polvormers als Fargesia murielae en F. nitida die absoluut geen worteluitlopers vormen, maar veel meer soorten zijn zeer de moeite waard vanwege hun blad en stengelvormen en -kleuren. Soorten als Pleioblastus, Pseudosasa en de lage Sasa (S. veitchii ‘Nana’ wordt niet hoger dan 30 cm). Een vrij nieuwe naam is Yuhaniaa anceps die eerder Arundinaria heette.


Cortaderia - pampasgras

Verzorging
Er zijn winterharde grassen en bamboes voor alle tuinsituaties, in enorm veel kleuren en met een geweldig wisselende uitstraling. Veel verzorging vragen ze niet. Geef tijdig water, let op hun standplaatseisen, haal in het voorjaar afgestorven blad weg en geef dan ook een organische basisbemesting. Dat is alles. Tegen weglopende wortels is er antiwortelfolie. Ziekten komen bijna niet voor.

Tuintips voor oktober
Het is nu een ideale periode om sterke klimmers als Clematis, Hydrangea, kamperfoelie, bruidssluier, klimop en wilde wingerd te planten. Ook andere heesters en coniferen kunnen nu heel goed de grond in. Afstervende vaste planten die groenblijvers dreigen te verstikken, kort afknippen. Strooi mulch boven de wortels. Zonodig ook al kalk strooien. Rooi zomerbloeiende bol- en knolgewassen en plant de voorjaarsbloeiers.

#331

Bron: VLAM
www.vlam.be