Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/planten_rozen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 2 december 2021

ROZEN: De koningin van de bloemen in vele kleuren, geuren en vormen

ROZEN: De koningin der bloemen in vele kleuren en vormen


Rosa "Heidetraum"

Als we rozen in onze tuin planten zijn we jaarlijks en gedurende een lange periode verzekerd van een uitmuntende bloemenpracht. De roos, zinnebeeld der liefde, wordt niet voor niets de koningin der bloemen genoemd.

Rozen zijn langlevende planten. Kies met zorg de standplaats uit om jarenlang te kunnen genieten van je rozen. 

In het rozenassortiment is er voor elk wat wils; er bestaan bodembedekkende vormen, miniatuurrozen, struikrozen, heesterrozen, stamrozen, klimrozen, liaanrozen. 

Het kleurenpalet is zeer breed; van wit naar blauw tot paarse rozen.

De bloemvorm verschilt naargelang de oorsprong en het veredelen of kruisen van de roos. 

BLOEI
Rozen bestrijken een bloeiperiode van half juni tot eind oktober.

Bij de bloei spreken we van:

VERMEERDERING
Wilde of botanische rozen, die vrij in de natuur voorkomen, kunnen worden gezaaid.

Alle andere rozen worden, doorgaans na selectie, vermeerderd door “oculeren” of oogenting (schildgriffeltechniek). De onderstammen; Rosa canina en zijn selecties, bieden voordelen voor de kweker en klant wat kweekmethode, groeikracht, ziekte- en vorstgevoeligheid betreft.

Rozen stekken kan ook. We noemen dit “wortelecht”. Soms heeft stekken als nadeel een verminderde groeikracht en een verhoogde vorstgevoeligheid. Vandaar dat dit niet bij elke roos is aan te raden. Toch wordt dit veel toegepast voor rozen in openbare groenaanplantingen. 

ROZENGEUR
In bijna alle kweekvormen komen rassen voor die een extra geur hebben. De ene roos geurt al sterker en langduriger dan de andere. In de meeste catalogussen staat vermeld of de roos in kwestie een aangename geur heeft. Het is echter een kunst om een roos te kiezen die naast de geur ook nog bijzondere eigenschappen heeft wat betreft gezondheid, bladkleur, groei- en bloeivorm.


Pink Medeilandroos

OVERZICHT VAN HET ROZENASSORTIMENT
Rozenveredelaars en Rijksproefstations, zoals dat van Melle, zoeken elk jaar naar een verbetering of uitbreiding van hun assortiment. Soms heeft de kweker een patent op een bepaalde variëteit. Het is logisch dat je voor dit geduldige selectiewerk iets meer betaalt. Je kent dan ook de specifieke eigenschappen van de rozen.
Het is wel opvallend dat enkel de beste selecties op langere termijn blijvend zijn. Vandaar dat het rozenaanbod sterk afwisselend kan zijn van jaar tot jaar.

Doorgaans zijn in de groothandel vanaf half oktober de nieuw gekweekte rozen beschikbaar. Er bestaat een enorm en verscheiden rozenaanbod. Het is aan te raden om je te informeren bij de rozenkweker of het tuincentrum welke variëteiten er dit seizoen zullen beschikbaar zijn.

 

#340

Auteur: Piet Van den Broecke