Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/planten_kleine_plant

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 27 februari 2021

Het aanplanten van kleine planten in de siertuin.

Mooie kleine dwergen voor de tuin:
Kleine planten passen uiteraard perfect in kleine tuinen. Dat geldt voor vaste planten, maar er is ook een enorme keuze in kleine heesters en zelfs bomen in zakformaat. Die sieren de tuin het hele jaar door, zeker de groenblijvende soorten. Maar er zijn ook geweldige bloeiers bij en lage bodembedekkers, bolle vormen en smalle zuiltjes, planten voor lage randen en haagjes en kweekvormen die het geweldig doen in potten en bakken op terras en balkon.

Het is verrassend hoeveel dwergvormen er van normaal grote planten zijn. Dwergvormen ontstaan bijna altijd uit spontane, natuurlijke veranderingen die worden opgemerkt en doorgekweekt. De kwekers hebben niet stilgezeten en voor iedere tuinsituatie een rijke keuze geselecteerd en gecreëerd.

Fantastische kleine bloeiers…
Heel opvallend zijn de vroeg bloeiende kleine rododendrons (tot 1 m) als Rhododendron praecox (met paarse bloemen in maart), R. yakushimanum (1 m, met roze bloemen die naar wit verkleuren) en R. keiskei ‘Yaku Fairy’ (gele bloemen) die maar 15 cm hoog wordt! Maar ook cultivars als ‘Blue Diamond’ met donkere violetblauwe bloemen of de prachtige ‘Dora Amateis’ met trompetvormige witte bloemen mogen er zijn. Net als Pieris japonica ‘Little Heath’ (50 cm) zijn ze groenblijvend en vragen ze zure grond. De laatste heeft witgerand blad dat in deze tijd prachtig rozerood uitloopt. De schijnhazelaar (Corylopsis pauciflora) blijft wat groter (1,5 m, lichtgele klokjesbloemen voordat het blad uitloopt), maar groeit overal. Het peperboompje (Daphne mezereum) haalt hooguit 1 m en heeft sterk geurende paarse bloemen in maart-april. Een dwergvorm van het Chinees klokje is Forsythia viridissima, bij de nog kleinere vorm (30 cm) ‘Weber’s Bronx’ zijn de bloemen heel licht geel (april - mei). Dwergvormen van wilgen als Salix hastata ‘Wehrhanii’ (1 m, zilverwitte katjes in mei) doen het in iedere tuin prachtig.

Dwergconifeertjes voor rotstuin of perk, bak en trog
Ook daarin is geweldig veel keuze. Veel kweekvormen van de dwergcipres (Chamaecyparis) worden niet veel hoger dan 50 cm. Hetzelfde geldt voor kleine dennetjes (Picea) met grappige namen als ‘Mops’, ‘Humpy’, ‘Gnom’ en ‘Globe’. Of zoek eens naar de mooie kleine Japanse cipres (Cryptomeria japonica) ‘Globosa Nana’. Ook die wordt maar 50 cm hoog, is groengeel, maar kleurt ’s winters blauwgroen. Microbiota decussata is een uitstekende, kruipende bodembedekker met een perfecte bronzen winterkleur (30 cm). Een van de mooiste kleine smalle zuilvormpjes (30 cm breed) is het jeneverbesje Juniperus scopulorum ‘Blue Arrow’. En dan hebben we er nog maar een paar genoemd. Ze passen in iedere tuin!

Kleine heestertjes en dwergconifeertjes vragen maar weinig verzorging. Ze groeien zo langzaam dat de snoei erg beperkt blijft, ze blijven heel mooi van vorm en zijn over het algemeen sterk. Maar vergeet niet om vooral planten in potten water te geven.


Deze Rhododendron praecox bloeit al in het vroege voorjaar en is prima geschikt voor de kleinere tuin.

Tuintips voor maart
Maart is dé maand om rozen en stuikheide te snoeien. Haal de afgestorven delen van de vaste planten voorzichtig weg, nu ze weer gaan uitlopen. Heesters die na eind juni bloeien, kunnen nu worden gesnoeid. Maart is bovendien een perfecte periode om bomen en struiken te planten. Geef de planten in de tuin een goede basisbemesting.

#268

Bron: VLAM
www.vlam.be