Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/planten_in_blote_wortel_kluit_of_pot

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 16 januari 2022

Planten in blote wortel, kluit of pot?

Planten worden meestal aangeboden in blote wortel, pot of kluit. Maar wat kies je nu eigenlijk het best?

Het is een vraag die eigenlijk afhangt van verschillende factoren. Hieronder kan je een overzicht terugvinden met telkens hun voor- en nadelen.

Planten in blote wortel (= goedkoopst)

Planten in blote wortelDe meeste bladverliezende struiken, hagen en bomen worden aangeboden in blote wortel.

Voordelen:

 • Prijs: planten of bomen in blote wortel zijn altijd goedkoper dan in pot of kluit. Voornaamste redenen zijn dat ze opgekweekt zijn in volle grond (en dus minder meststoffen nodig hebben) en ze minder plaats & gewicht innemen tijdens het transport naar de klant.

Bij bomen valt het prijsverschil al bij al nog mee.

Bij haagplanten kan de prijs al snel 3 tot 10x goedkoper zijn dan hun soortgelijke variant in pot.

 • Doordat de planten of bomen in volle grond zijn opgekweekt, is de inworteling of wortelmassa beter. De plant gaat krachtiger en voller groeien dan een gelijkaardige plant in pot.
 • Het aanplanten verloopt sneller en makkelijker, vooral bij bomen, omdat ze veel minder wegen.

Nadelen:

 • De plantperiode is beperkt, meestal van november tot maart. Planten is namelijk alleen mogelijk wanneer de planten in rust zijn. Dus vanaf de bladval in het najaar tot wanneer de knoppen open komen in het voorjaar.
 • De wortel kan beschadigd geraken, vooral door uitdroging. Cruciale factoren om dit te vermijden zijn de tijd tussen rooien en herplanten zo kort mogelijk te houden + door de planten in tussentijd te beschermen (bvb door de wortels in een zak te steken).

OPGELET: een veel voorkomende fout is dat mensen naar de kwekerij rijden om daar vers gerooide planten op te halen in een open aanhangwagen. Doordat de wind aan de blote wortel kan, kan deze op enkele minuten tijd volledig uitdrogen en onherstelbaar beschadigd zijn. Altijd afschermen dus!

TIP: Koop altijd +-10% extra haagplanten in blote wortel en drijf deze in. Indien er enkele planten afsterven, kan je deze het jaar nadien gebruiken om de lege plaatsen op te vullen.

TIP2: Geef voldoende water bij droogte in de maanden na aanplanting!

Planten in kluit (= meest kwalitatieve)

Planten in kluitVoordelen:

 • Kluitplanten komen net als hun variant in blote wortel uit de volle grond. De wortelmassa is dus beter dan bij potplanten.
 • Doordat de wortels beschermd zijn door de kluit (met omringende jute en/of draadkorf), gaan ze minder snel beschadigd worden tijdens transport en minder snel uitdrogen.

Nadelen:

 • Gewicht/handelbaarheid: Hoe groter de plant, hoe groter en zwaarder de kluit. Koop je grotere planten of bomen ga je die al niet alleen meer kunnen verplaatsen.
 • Prijs: door het hoge gewicht en volume lopen de transportkosten al zeer snel op.
 • Plantperiode: Planten of bomen in kluit zijn niet het hele jaar door verkrijgbaar. Je kan de plantperiode wel met een maand uitbreiden t.o.v. de blote wortel planten.

TIP: Koop planten of bomen in kluit vooral indien het om solitairen of duurdere/grotere exemplaren gaat. De meerprijs ten opzichte van blote wortel is dan zeker zijn geld waard.

Planten in pot (= meest voorradig)

Planten in pot Voordelen:

 • Je kan deze planten het volledige jaar door planten. Uitzondering: als het streng vriest.
 • Meestal zijn de planten in pot minder zwaar als zijn tegenhanger in kluit. De planten zijn dus makkelijker transporteerbaar/handelbaar en de wortels zijn goed beschermd.

Nadelen:

 • De plant kan reeds lange tijd in pot staan waardoor de inworteling en wortelmassa kleiner is dan bij planten gekweekt in volle grond.
 • Planten in pot moeten regelmatig bemest worden. Bij niet-kwalitatieve kwekers laat dit soms te wensen over waardoor je minder mooie planten krijgt. Hierdoor kan je soms dezelfde plant veel goedkoper vinden.
#5204

Auteur: Steven