Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/planten_hosta_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 25 september 2021

Het plaatsen en schikken van Hosta's in de tuin

Vanaf ongeveer 1998 ben ik bezig met het verzamelen van Hosta’s.
Alles hosta's die ik tegen kwam, heb ik toen maar gekocht bij verschillende tuinspeciaalzaken hier in de omgeving. Het aanbod was niet groot en nergens werd een naam bij de planten vermeld. In 1999 was ik al blij met een stuk of tien planten. Op een tuinbeurs in het jaar 2000 kwam ik de promostand van de Nederlandse Hostavereniging tegen en na enig overleg, ben ik lid geworden van de vereniging. Achteraf had ik dit veel eerder moeten doen. Vanaf toen ging er eigenlijk een wereld voor mij open. In het blad van de NHV stonden ook enkele verkoopadressen en op een mooie voorjaarsdag ben ik er maar naartoe gegaan. Ik wist niet waar eerst te kijken, zoveel moois werd er aangeboden. Ook had ik regelmatig contact met een mede hostafanaat hier in het noorden van Nederland en heb ik ook veel van deze hostaliefhebber geleerd.

Alles wat mijn beurs toeliet, heb ik dan maar gekocht en in onze kleine tuin van 200 vierkante meter. geplant. Alle Hosta’s groeiden als kool en regelmatig werd er een Hosta bijgekocht.
Op een gegeven moment kwam ik tot het besef dat ik eigenlijk helemaal verkeerd bezig was met het indelen van de planten in de tuin. Het werd gewoon een onoverzichtelijke boel. Veel grote afgewisseld Met kleine Hosta’s, veel bonte en slappe hostaplanten en het overzicht was totaal weg. Ook heb ik toendertijd Hosta’s aangekocht die achteraf niet de beste keuze bleken te zijn. Alles stond in de volle grond op een paar na die in potten werden geplant. Er stonden heel veel bonte Hosta’s bij elkaar en je zag door al dat bonte eigenlijk geen hosta meer. In het vroege voorjaar van 2002 heb ik alle planten uit de volle grond gehaald en, op een paar grote soorten na, in plastic zwarte potten geplant.
Met nadruk noem ik hierbij zwarte plastic potten omdat je dan een uniforme kleur hebt. Dus geen drukke kleuren van allerlei gekleurde potten door elkaar, wat een zeer onrustig beeld geeft. Plastic heeft ook nog het voordeel dat het goedkoop bij aanschaf is en eigenlijk niet stuk kan vriezen. Bovendien zijn deze potten overal te verkrijgen. Ook gebruik ik wel speciekuipen en bouwemmers van allerlei formaat en dit telkens in de zwarte kleur. Het geeft een veel rustiger beeld als u veel planten in zwarte plastic potten hebt staan. Ook een voordeel van potten is dat je elke plant afzonderlijk van een naamlabel kunt voorzien zonder dat je de planten door elkaar gaat halen, wat nog wel eens wil gebeuren als ze in de volle grond staan.

Toen de Hosta’s eenmaal begonnen te groeien en voorzien waren van de nodige mest, kon ik alle kanten uit met de planten. U moet bedenken dat ik alleen maar Hosta’s in onze tuin heb staan op een paar fuchsia’s na. Onze verzameling bedraagt op dit moment (juli 2004) ongeveer 260 soorten. Ik kan de planten op elke plaats neerzetten waar ik maar wil en tot op de dag van vandaag voldoet me dat zeer goed. Een hosta die niet op kleur komt, door de verkeerde standplaats, is op deze manier snel te verzetten zonder de plant te verstoren. Ook Hosta’s die te groot worden en andere verdringen, kunnen op deze manier snel een betere plaats in de tuin krijgen. De plant uitgraven en oppotten midden in het groeiseizoen kan ook wel. Ze gaat er niet dood aan en als u de hosta een paar weken goed vertroeteld en vooral tijdig van water voorziet, is er niets aan de hand. Je ziet eigenlijk niet dat hij verplant is. Mijn voorkeur gaat echter uit naar het vroege voorjaar net als de neuzen boven de grond komen. Wat ik ook een voordeel vind van Hosta’s in potten is dat je op deze manier ook snel een Hosta kan ruilen, weggeven of verkopen zonder veel moeite te moeten doen met het uitgraven uit de volle grond, met het risico andere planten die er naast staan te beschadigen. Er zijn echter ook enkele Hosta’s die niet in potten kunnen staan zoals b.v. : H. Neat Splash en H. clausa, om er maar enkele te noemen. Dit omdat deze soorten worteluitlopers vormen en niet goed gedijen in een pot. Er zijn nog een stuk of wat Hosta’s die het beter doen in volle grond dan in potten.
De meeste H.Tokudama, H.Sieboldiana en H.rectifolia’s doen het ook beter in volle grond.
Echter het merendeel van de Hosta’s doet het zondermeer prima in een pot, emmer of speciekuip.

Als u veel hostaplanten heeft verzameld, is het raadzaam eerst een lijstje te maken in volgorde van grootte van de planten. Eerst alle grotere soorten op een lijst, dan de middelgrote en tot slot de kleine en/of minihosta’s. Deze lijsten kunnen u namelijk heel goed helpen bij het schikken.
Bedenk wel dat u rekening moet houden met de leeftijd van de planten. Jonge planten zijn natuurlijk altijd kleiner dan volwassen Hosta’s.
Zelf werk ik veel met verhogingen in de tuin en maak gebruik van spoorbielzen, stenen, tegels en geïmpregneerde balken.
Op de eerste plaats ga ik kijken welke grote planten er zijn. Een van mijn favorieten is Hosta Blue Mammoth. Omdat het een hele grote Hosta kan worden, plaats ik deze natuurlijk achteraan. Wilt u naast H.Blue Mammoth nog een grote Hosta plaatsen, gebruik dan een Hosta met bont blad of een grotere hosta met golvende rand. Daarnaast kan er best wel weer een mooie grote blauwe staan. Er zijn legio mogelijkheden op dit gebied. Omdat ik steeds probeer te bereiken dat alle planten tot hun recht komen, moet u rekening houden met de ruimte die iedere plant zal innemen in volwassen staat. Hosta’s opeengepakt, vind ik persoonlijk een minder goed resultaat. Voor de grotere Hosta’s plaats ik dus de middelgrote planten. Ook hier geldt weer hetzelfde : niet teveel planten van eenzelfde kleur of vorm bij elkaar. Voor de middelgrote planten komen dan de kleintjes.

Hosta Blue Mammoth

Het goed combineren van Hosta’s is een kunst op zich. Als u veel planten heeft, kan ik nu reeds vertellen dat u niet in een dag klaar zult zijn. Persoonlijk moest ik steeds weer veranderen en telkens vond ik het een uitdaging om te zien hoe het resultaat was geworden. Op een gegeven moment word je steeds kritischer. Niet alleen op het resultaat, maar ook op de planten die u in de verzameling heeft. Er zijn werkelijk prachtige combinaties te maken. Deze werkwijze van omgaan met mijn Hosta’s geeft me veel voldoening. Ieder jaar weer wordt er wel weer iets veranderd of er komen betere Hosta’s bij. Deze resultaten van combineren zijn uiteraard alleen mogelijk als u de planten in potten hebt staan. Hosta’s in de volle grond, prima hoor, maar het combineren wordt dan een heel stuk lastiger omdat je niet in één, twee, drie, de planten kan verhuizen. Uiteraard staat bij iedere hosta de naam vermeld. Ik gebruik doorzichtige plastic stroken. Deze stroken knip ik uit een petfles.
Het geeft me veel voldoening om op deze manier om te gaan met mijn planten omdat ik er telkens weer mee bezig ben. Vooral de kleintjes kun je zo snel ter hand nemen en van alle kanten goed bewonderen zonder de plant te storen. Uiteraard moet ik ieder jaar sommige planten verpotten in een grotere pot omdat ze te groot zijn geworden. Vanaf maart ieder jaar ben ik er al mee bezig.
Veel succes gewenst met uw planten en laat me eens horen hoe het resultaat is geworden.

Hans Ottenhoff, Wolvega NL.
e-mail: hottenhoff@12move.nl

Meer over Hosta's op http://www.hostacollectie.be. Deze site bevat o.a. een nieuwsflash die meerdere malen per week een update krijgt.

#310

Auteur: Danny Van Eechaute