Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/planten_eupatorium

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 1 maart 2021

Eupatorium rugosum 'Chocolate' een donkerbladige vaste plant

Eupatorium rugosum 'Chocolate' een in de herfst bloeiende vaste plant.

Eupatorium rugosum ‘Chocolate’

Om de tuinliefhebber een beetje wegwijs te maken in het zeer grote assortiment van vaste planten wordt er sinds 1993 elk jaar door de Nederlandse vereniging van vasteplantenkwekers een "vaste plant van het jaar" gekozen.
 


Eupatorium rugosum ‘Chocolate’

Voor 2003 hebben de kwekers de vaste plant Eupatorium rugosum ‘Chocolate’ gekozen. In het Nederlands spreekt men dan over het koninginne- of leverkruid.
Deze Eupatorium heeft deze titel aan tal van goede eigenschappen te danken.

  1. de bloemen zijn zeer geliefd bij vlinders en bijen
  2. prachtige chocoladekleurig bladeren
  3. witte bloemen die in schermen bloeien en mooi afsteken tegen de donkere bladeren
  4. lange bloei van september tot aan de vorst

De tot 160 cm hoge plant doet het goed in halfschaduw. Uiteraard geldt hier ook de regel die voor vele halfschaduwplanten van toepassing is: "hoe vochtiger de grond, hoe meer zon ze verdragen". Aan de grond stelt de plant weinig voorwaarden. In een wat vochtige grond langs een vijver heeft de plant het zeker naar zijn zin.
Het is een vaste doorlevende plant die goed te combineren is met andere najaarsbloeiers in allerlei kleurschakeringen, zoals met de prachtkaars (Gaura ‘Siskyou Pink’), of met herfstanemonen (Anemone hupehensis), de paarsblauwe monnikskap (Aconitum), roodpaarse zonnehoed (Echinacea purpurea). Zeer speciaal is het ook om de plant te combineren met de in dezelfde periode bloeiende armelui’s orchidee (Tricyrtis). Een combinatie met siergras zoals Deschampsia of smele is uiteraard ook aan te raden.

Een donkerbladige border met Eupatorium rugosum ‘Chocolate’, bronsbladige Canna's, Dahlia 'Bishop of Llandaff, Heuchera 'Choclate Ruffles',... zorgt voor een excentriek en zeer mooi effect.

Alvast veel bloemenplezier,

#306

Auteur: Kurt Vossaert