Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/planten_cape_town_garden_2009_tuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 7 december 2021

Cape Town Garden planten met een exotische en stoere uitstraling

Cape Town Garden & Tuinplanten De Cape Town Garden heeft een exotische en stoere uitstraling. Dat effect bereik je door niet te zuinig te zijn met groene planten, zoals tuinbananen, palmen en varens. Felgekleurde bloemen, zoals de feloranje Crocosmia, zorgen voor een enkel kleuraccent. Ook bamboe is een aanrader. Het ritselende blad draagt bij aan het gevoel dicht bij de natuur te leven. De borders in de Cape Town Garden vragen weinig onderhoud, doordat tussen de beplanting extra bodembedekkers, cacaodoppen en houtsnippers worden toegepast. Een mooie bodembedekker is bijvoorbeeld slangenbaard (Ophiopogon planiscapus ‘Niger’). Deze heeft prachtige grasachtige, diepzwarte bladeren.


Sierbanaan (Musa Basjoo)

1 Sierbanaan (Musa Basjoo). In een tropisch getinte tuin mag een spectaculair groeiende tuinbanaan met zijn enorme bladeren niet ontbreken. De tuinbanaan die boomachtige afmetingen kan krijgen, is eigenlijk meer een overblijvende vaste plant. De stam is opgebouwd uit over elkaar groeiende, oudere bladeren en verhout niet zoals een echte boom. Musa basjoo komt van oorsprong uit China en is de bekendste winterharde banaan voor de tuin, die zo’n 3 tot 4 meter hoog wordt. Plaats een banaan het liefste uit de wind, omdat het grote blad gemakkelijk kapot kan waaien.


Bergden (Pinus mugo)

2 Bergden (Pinus mugo). Pinus is een geslacht van naaldbomen met daarin meer dan honderd soorten. De bergden lijkt erg op de grove den (Pinus sylvestris): twee naalden paarsgewijs bij elkaar, kleine kegels, grijs geschubde schors. Meestal is het een struikje tot een kleine boom, maar bijvoorbeeld de parasolden of pijnboom (Pinus pinea) kan een grote boom worden.


Palmlelie (Yucca filamentosa)

3 Palmlelie (Yucca filamentosa) is een groenblijvende vaste plant. Door zijn zwaardvormige grijsgroene blad en hoge uitstekende bloeiwijze is de palmlelie prima als contrast te gebruiken in een verder lage beplanting.


Acanthus

4 Acanthus. Een vaste plant waarvan de naam is afgeleid van het Griekse woord akantha, dat doorn of stekel betekent. De blaadjes hebben aan de uiteinden van de lobben tamelijk scherpe stekels. Zowel de bloemen als de opvallende bladeren zijn een decoratie voor de tuin. De bloemen benadrukken heel mooi de verticale lijnen in een kleurenschema en verschijnen vanaf juni tot september op sterke stengels.


Varen (Polystichum setiferum)

5 Varen (Polystichum setiferum). Groenblijvende varen met een zeer mooi blad. Heeft een voorkeur voor vruchtbare grond tussen of bij enkele bomen of struiken, met een koele bodem en een enkel uurtje zon per dag.


Slangenbaard (Ophiopogon planiscapus ‘Niger’)

6 Slangenbaard (Ophiopogon planiscapus ‘Niger’) is een bodembedekker die opvalt door zijn grasachtige, diepzwarte bladeren. De plant wordt niet hoger dan vijftien tot twintig centimeter. In mei - juni komen de stengels met kleine, lila bloemen uit het hart van de plant tevoorschijn.


Crocosmia ‘Emily Mackenzie’

7 Crocosmia ‘Emily Mackenzie’ wordt wel 60 cm hoog en bloeit oranje vanaf juni tot in september. Crocosmia is een goede keus om te planten, vooral op plaatsen in de tuin waar andere vaste planten maar moeilijk groeien vanwege droogte.

Meer info over de Cape Town Garden

#1896

Bron: Tuinpromotie Nederland