Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/planten_bananenplant

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 18 januari 2022

Japanse vezelbanaan of de Musa basjoo beschermen tegen de winter

Bananenplant (Musa basjoo) beschermen tegen de winter.

Als men aan bananen denkt dan associeert men dat al snel met tropisch warme landen. Vele mensen kijken dan ook nogal vreemd op als ze bananenplanten tegen komen in een Nederlandse of Belgische tuin. Toch raken enkele bananensoorten die afkomstig zijn uit Azië met name het Himalaya-gebergte, Tibet of uit Japan steeds meer ingeburgerd in onze tuinen. Deze soorten (Musa basjoo - vezelbanaan) zijn dan ook meer gewoon aan koudere wintertemperaturen dan de tropische bananensoorten. Mits enkele voorzorgsmaatregelen kunnen we de Japanse vezelbanaan dan ook vrij goed in ons klimaat buiten in de volle grond overwinteren.

Musa basjoo – Japanse vezelbanaan (synoniem Musa japonica )
De Japanse vezelbanaan zal mits een goede verzorging na enkele jaren uitgroeien tot een zeer grote plant die bloeit en kleine banaantjes vormt. De banaantjes worden pas in de herfst gevormd en zullen nooit echt groot worden. Wie ze in verwarmde serres zou kweken zal er ook niet echt van kunnen eten. Het is namelijk een vezelbanaan die in het land van herkomst gekweekt wordt voor de vezels en geen lekkere of grote eetbare vruchten vormt. Toch is het fijn om gedurende de zomer te kunnen genieten van de mooie en spectaculaire bloeiwijze van de banaan. Om deze bloei gemakkelijker te kunnen verkrijgen moeten we de reeds gevormde bladstengels in de winter beschermen tegen de vorst.


Door ervoor te zorgen dat deze bladstammen zo min mogelijk vorstschade opdoen zullen deze in het voorjaar op een hogere bladstam kunnen verder groeien. Indien de planten niet beschermd worden zullen ze tot aan de grond invriezen en moeten de planten elk jaar terug vanaf nul beginnen.

De planten kun je het best inpakken als de weermannen de eerste nachtvorst aankondigen.

Werkwijze bij het beschermen van de bananenplant (Musa basjoo):


Insnijden van de bladeren tot waar ze uit de schacht komen. Deze vriezen toch stuk en zitten in de weg bij het verdere inpakken van de plant.


Indien U over goed verteerde stalmest beschikt mag deze rond de voet van de planten worden aangebracht.
Zoals U ziet op de foto was deze spijtig genoeg niet voor handen.


Plaats een afrastering rond de planten.


Het geheel opvullen met stro. Stro is vrij grof van structuur en is daardoor beter dan hooi of bladeren die indien ze nat worden aan elkaar beginnen te kleven en hun isolatiewaarde verliezen. Een toren opgevuld met bladeren zou ook al snel kunnen gaan broeien en rotten.


Rond de toren van stro plaatsen we een rietmat of een heidemat als extra isolatie en bescherming tegen de wind.
Indien mogelijk er nog een dak boven plaatsen. Liefst geen gebruik maken van doorzichtige of zwarte plastiekfolie. Deze laten de temperatuur op een zonnige dag te fel stijgen in de toren waardoor de plant te vroeg begint met het vormen van nieuwe bladeren. Witte melkplastiek is beter daar deze de zonnestralen weerkaatst.

 

Vanaf half april kunnen de eerste nieuwe scheuten verschijnen en mag het stro verdwijnen. Toch moet men het weer in de gaten blijven houden. Als er dan nog vrieskou wordt aangekondigd kan men de jonge bladeren beschermen met een vliesdoek.

#404

Auteur: Kurt Vossaert