Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/planten_bamboe_vijver

Tuinadvies
> Vijver & zwembad > Vijverplanten > Bamboe planten nabij een folievijver: kies voor niet woekerende bamboe zoals Fargesia

Toon alles uit: "Vijverplanten"

Bamboe planten nabij een folievijver: kies voor niet woekerende bamboe zoals Fargesia


hoge bamboe met wortelbegrenzer


lage bamboesoort met afzetting langs vijverrand


polvormende bamboe zonder afzetting


natuurlijke slootkant

Bamboe bij de vijver.
Alhoewel bamboe geen waterplant is, associëren we deze plant toch vaak bij water. En mits u de goede soort kiest die past bij uw vijver qua hoogte, breedte, kleur en soort vijver dan heeft u een blikvanger die het hele jaar en vele achtereen plezier en sfeer geeft. Zoals bij alle planten die u koopt geldt ook voor bamboe, als u niet weet hoe een plant groeit staat u voor verrassingen, soms in blijde en soms in minder blijde zin. Bij bamboe komt dit deels door gebrekkige en slechte informatie, vandaar dit artikel.
Veel onwaarheden gaan over bamboe de ronde, om maar een tweetal te noemen, hij is niet voor ons Nederlands klimaat geschikt en zou vijvers lek maken.
Het eerste is snel weerlegt, als we weten dat 90 % van de in Nederland verkochte soorten uit noord-west China vanaf 1500 meter hoogte afkomstig zijn, daar vriest het in de winter maanden lang met pieken van - 30° C.
Aan het lek maken zullen we wat meer aandacht besteden. Bij natuurlijke en betonnen vijvers speelt dit probleem al helemaal niet, dus alle soorten zijn toepasbaar.

De folievijver
Als u dicht bij de vijver (tot 1 meter) een bamboe wilt planten neem dan een Fargesia soort deze, met zijn 10 ondersoorten, vormt geen ondergrondse stengels maar is polvormend. De andere soorten zijn min of meer wandelende soorten en vormen ondergrondse uitlopers, wij hebben deze in drie groepen ingedeeld, matig wandelend, wandelend, formidabel wandelend, dit zegt alleen iets over de drang en niet over de lengte van het wandelen.
Als u een wandelende soort kiest blijf dan minstens 1,5 meter van de vijverrand af, dit om alle risico’s te vermijden. Eventueel kunt u een 50 - 65 cm. diepe verticale rhizoombarriëre aanbrengen in de grond, dit kan van betontegels, golfplaat, beton of specielaag (ong. 5cm. dik) of koop een wortelbegrenzer die speciaal voor dit probleem gemaakt is, bij een speciaalzaak of bamboekweker (geen anti-worteldoek of vijverfolie).
Mocht de plant nog ontsnappen dan verraad hij zich met nieuwe scheuten het daar opvolgende voorjaar en kunt u deze nog met gemak verwijderen want hij staat toch nog 1,5 meter van uw vijver vandaan en alhoewel er bamboesoorten zijn die snel wandelen, 1,5 meter is zelfs voor bamboe een haast onmogelijke opgave.
Ook kunt u 3 maal per groeiseizoen met de schop ongeveer 30 cm. diep rond de plant de rhizomen (ondergrondse stengels) afsteken u heeft dan geen rhizoombarriëre nodig. Kom gerust eens bij ons op de kwekerij kijken en laat u goed voorlichten daar heeft u veel gemak en plezier van. Ook hebben we op onze kwekerij showtuinen aangelegd om te laten zien, en uit te proberen, wat de mogelijkheden zijn van deze plant.

Veel succes.


#265

Auteur: Erik de Wit
Indo Suka Import
www.indosuka.nl

Andere artikels