Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/plaatsing_terras_en_terrasvoegen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 25 september 2021

Waarop letten bij het voegen van een terras of oprit

Belangrijk bij het leggen van een terras is op voorhand even denken wat de bedoeling is van het terras. De meeste mensen leggen hun terras dichtbij of tegen de achterkant van de woning. Bedenk dat het uitzicht vanuit de woning zal veranderen wanneer er een set tuinmeubelen wordt op geplaatst. Vaak is het de bedoeling om in de zomer buiten te kunnen eten of gezellig een glaasje te drinken met familie of vrienden.

De afmeting van het terras dient ook ruim genoeg te worden gemaakt. Om een tafel met 4 stoelen te plaatsen, wordt best 10 tot 12 m² terras voorzien. Als de mogelijkheid bestaat is het wel interessant om het terras wat groter te maken.  Op die manier is een uitbreiding mogelijk voor bijvoorbeeld een mobiele barbecue of een klein zwembadje voor kinderen die even op bezoek komen, …

Grenst het terras dicht tegen het gazon, dan is er ook al een mogelijkheid om uit te breiden, maar wanneer een plantenborder grenst aan het terras, dan is dit al een stuk moeilijker. Ruimte voorzien op voorhand is dus de beste oplossing.
 Daarnaast moet ook rekening gehouden worden met de kant van de zon. Het is altijd aangenaam om ’s avonds nog te kunnen genieten van een aangename zomerzon, dus moet er een plekje gezocht worden waar er op dat moment geen schaduw is. Hou er ook rekening mee dat de stand van de zon in de winter verschilt met de zomer.

Eenmaal het terras gelegd is, wilt u er wellicht zo min mogelijk onderhoud aan hebben. Vandaar dat het belangrijk is om aandacht te besteden aan de voegen. Er zijn 4 mogelijke soorten voegmiddel die kunnen gebruikt worden. Hieronder even van elk een omschrijving.

Uitgespoelde voegen kunnen voor onkruidvorming zorgen
Uitgespoelde voegen kunnen voor onkruidvorming zorgen

Voegen met zand
Het voegen met zand wordt meestal gebruikt wanneer het om een terras of oprit gaat met klinkers. Voegen met zand (en dan meestal wit zand) is wel gevoelig aan uitspoeling. Zware regenbuien kunnen ervoor zorgen dat de voegen wegspoelen omdat het zand los zit tussen de tegels.

Trilplaat voegen
Trilplaat bij het opvoegen om het zand te doen zakken tussen de voegen

Het grote voordeel van deze voegen is dat het snel aan te brengen is: zand uitstrooien, invegen met een borstel en enkele keren herhalen. Eventueel kan hier nog eens met de trilplaat alle zand tussen de voegjes verdeeld worden zodat het goed vast komt te zitten. Bovendien is het een heel goedkope oplossing.
Voegen met zand is eigenlijk enkel te gebruiken voor hele kleine voegen (maximaal 2 mm voeggrootte). Jammer genoeg is deze voeg niet de beste oplossing voor onkruid. Vooral wanneer er wat voegjes zijn weggespoeld is het gevaar voor onkruid groter.

Voegen met cement
Heeft u bredere voegen? Dan zal zand geen optie meer zijn, het zand zou wegspoelen, waaien en niet onderhoudsvriendelijk meer zijn. Hier moet gekozen worden voor een voeg die vast zit. Met cement kunnen de voegen opgevuld worden, en eenmaal droog is het blijvend.
Het aanbrengen van de cementvoegen is een tijdrovend werkje, aangezien dit beter met de hand wordt gedaan. Op die manier kunnen de voegen het best samengedrukt worden en zullen ze beter bestand zijn tegen uitbrokkelen.

Voegen met cement
Voegen met cement

Gebruikt u vlakke tegels, dan kunt u opteren om de voegspecie vloeibaarder te maken en in te gieten. Hou er dan wel rekening mee dat de cementsporen moeilijker te verwijderen zijn. Ingieten lukt ook met tegels met structuur, maar bedenk dat alle gaatjes en kiertjes van de steen zelf ook zullen gevuld zijn, wat vaak niet de bedoeling is. Vandaar de voorkeur voor het handmatig indrukken van droge voegspecie.

Terras voegen met epoxy voegmiddel

Dit is te vergelijken met de voegen van cement. Maar deze voegen zijn waterdicht, in tegenstelling tot voegen van cement die steeds water kunnen opzuigen (en ’s winters kunnen barsten).
Voordelen van deze epoxyvoegen:

  • Beter bestand tegen eventuele chemische reinigingen nadien (bijvoorbeeld behandeling tegen algen of mos)
  • Blijven veelal onveranderd bij het reinigen met hogedruk (cementvoegen kunnen afbrokkelen)
  • Beter bestand tegen vuil
  • Verkrijgbaar in verschillende kleuren

Voegen met polymeerzand
Voegen die te groot zijn voor het voegen met zand (2 mm) kunnen gevuld worden met polymeerzand. Dit is een voegmiddel die nog steeds een flexibiliteit bevat na uitharding. Cement en epoxy hebben dit niet, waardoor hier geen kans is op scheuren in de voegen.
Polymeervoegen zijn bovendien perfect tegen onkruid en insecten en eenvoudig te gebruiken.


Epoxyvoegen: droog uittsrijken
Polymeervoegen: droog uittsrijken

Vul de voegen tussen de tegels met dit zand. Het is aangeraden om er even over te gaan met de trilplaat, zodat de kiertjes goed gevuld raken met het polymeerzand. Eventuele restjes worden verwijderd (eenvoudigst is met een bladblazer, een borstel zal met de haartje het zand ook van tussen de voegjes halen). Eenmaal volledig vrij van restjes wordt het terras nat gemaakt en moet het ongeveer 24 uren drogen (afhankelijk van de buitentemperatuur). Daarna is het een slijtvaste en meest onkruidvrije voegsoort die er is. Uiteraard betaalt u hiervoor meer dan een doorsnee zand- of cementvoeg.

#2910