Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/pinda_en_hun_geneeskrachtige_werking

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 16 oktober 2021

Pinda’s en hun geneeskrachtige werking

geneeskrachtige werking van pindaOm een eerste fout al onmiddellijk recht te zetten moet gezegd dat pindanoten eigenlijk geen noten zijn. De naam pindanoten is dus eigenlijk fout maar wel ingeburgerd. Bekijk het zoals de zoete aardappel die eigenlijk ook geen aardappel is.

Pinda’s zijn peulvruchten en eigenlijk daarmee de populairste groente die als snack of borrelhapje wordt gegeten. Bovendien bevatten pinda’s enkele zeer goede eigenschappen/voedingsstoffen.

De onverzadigde vetzuren die aanwezig zijn in de pinda is een vetzuur dat goed is het voor hart. Hartziekten en vaatziekten kunnen door onverzadigde vetten voorkomen worden.

Afgeleide producten van pinda’s bevatten ook de positieve eigenschappen van de pinda zelf (pindakaas, pindasaus, …) maar daar worden vaak ook additieven aan toegevoegd die dan weer minder oké zijn zoals suiker, bewaarstoffen,...
Onthou dus dat de pinda op zichzelf wel gezond is!

Ga je op zoek naar pinda's in de winkel, dan zijn die met het vliesje er nog bij de gezondste.
Jammer genoeg zijn in de meeste supermarkten enkel pinda's te krijgen zonder vlies. Hiervoor kan je wel terecht in de bioshop of in speciaalzaken waar ze delicatessen hebben of gespecialiseerd zijn in noten.

pinda met en zonder vlies

Qua vitaminnen zijn pinda’s een bommetje aan E, B3 en B11.

vitamines in pinda's

  • Vitamine E (tocoferol): komt ook voor in vele plantaardige oliën en granen, noten, zaden, groenten en fruit.  Deze vitamine zorgt voor aanmaak van rode bloedcellen en zorgt voor voldoende weerstand. Bovendien beschermt vitamine E het lichaam tegen vrije radicalen en houdt het spier- en ander weefsel in stand.
  • Vitamine B3 (niacine): Dit is de energievoorziening voor cellen en zorgt voor goede werking van het zenuwstelsel. Een gezonde huid is ook één van de eigenschappen van vitamine B3.
  • Vitamine B11 (foliumzuur): is een zeer belangrijke vitamine voor zwangere vrouwen. Inname van voldoende foliumzuur voorkomt baby’s met open rugje en zorgt voor goede groei, aanmaak van bloedcellen en erfelijke materiaal.

Antioxidanten zijn rijkelijk aanwezig in pinda’s. Wat velen niet weten is dat er in pinda’s zelfs meer van zitten dan in appels. Dit komt door de stof hydroxykaneelzuur die een zeer grote antioxidantwerking heeft. Hierdoor wordt het DNA-materiaal van cellen goed beschermd. Als gevolg blijven de cellen beter intact en vermindert de kans op ziekten zoals kanker.
Daarnaast worden pinda’s ook gegeten als middel tegen galstenen en zou het ook een middel zijn om af te slanken. Een dagelijkse eetlepel pinda’s kan dan ook helpen om af te vallen.

#4782

Auteur: Karel
Redactie Tuinadvies