Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/peterselie_kweken

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 7 mei 2021

Peterselie: soorten, kweken, weetjes,...

Peterselie (Petroselinum crispum)

Krulpeterselie is een veelzijdig, tweejarig kruid afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Het wordt vaak gebruikt als garnering maar als smaakmaker is het een grote troef in tal van gerechten.

peterselie recepten

Toegevoegd aan warme gerechten op het einde van de bereidingstijd past het heel goed in soepen, sauzen, stoofschotels en wokgerechten. Het is onmisbaar in Franse kruidenboeketjes en ook erg lekker bij aardappelen, eiergerechten, vis en vele soorten groenten. Peterselie is rijk aan ijzer en vitamine A en C. Meestal gebruik je de blaadjes maar de steeltjes zijn zeer geschikt om bouillons of stoofschotels op smaak te brengen. Bindt ze samen met een touwtje en verwijder het bundeltje aan het einde van de bereiding.

peterselie recepten

Soorten peterselie:

BLADPETERSELIE (P. crispum var. neapolitanum)

Deze mooie platbladige soort heeft een sterker aroma en is het best geschikt om mee te koken. Bladpeterselie wordt ook wel Italiaanse of Franse peterselie genoemd.

 

KNOLPETERSELIE - WORTELPETERSELIE (P. crispum var. Tuberosum)

soorten peterselie

Deze wortels worden het meeste geteeld in het Midden en Noorden van Europa. Ze lijken op kleine pastinaken, soms wat ronder van vorm. De smaak van deze wortelpeterselie zit tussen peterselie en knolselderij in, met een zachte noottoets.

 

Zelf kweken peterselie:

Peterselie is gemakkelijk zelf te telen. De trage kiemkracht (4 weken) kan men vervroegen door de zaden een nacht in lauw water te leggen voor de uitzaai. Van de volwassen planten kan je meerdere malen de blaadjes oogsten, die je ook prima kunt invriezen.

Knolpeterselie is niet moeilijker te telen dan de bladsoorten. De wortels graaf je uit in de late herfst en kan je lang bewaren in een kist met vochtig zand. Je kunt de wortel ook invriezen of drogen.

(W)EETJES over peterselie:

 

  • Peterselie werkt ontgiftend. Het heeft een stimulerend effect op de menstruatie en kan menstruatiepijnen verzachten.
  • Het reinigt het bloed.
  • Zuiverend gezichtwater: 2 eetlepels gehakte peterselie overgieten met één kop muntthee, laat dit een half uur trekken. Zeven, op een wattenschijfje aanbrengen en er de huid mee zuiveren.
#2327

Auteur: Ann Dierckx