Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/pentas_lanceolata_pentas

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 5 maart 2021

Pentas lanceolata als kuipplant, perkplant of zelfs als kamerplant

Pentas lanceolata (syn Pentas carnea)

De Pentas lanceolata behoort tot de Rubiaceae - sterbladigenfamilie.
De herkomst van deze plant bevindt zich in Noordoost-Afrika en Egypte. In het Engels spreekt men dan ook van Egyptian Star Cluster. Pentas is dan weer afkomstig van penta (= vijf) vanwege de stervormige bloem met haar vijf bloemblaadjes. De soortnaam lanceolata verwijst dan weer naar de langgerekte bladeren (lancetvormig).

Pentas lanceolata is geschikt als kuipplant, perkplant maar doet het ook heel goed als kamerplant.
De plant wordt 60 tot 100 cm hoog en breed.


Pentas is er in verschillende kleuren.

Pentas is er in vele kleurtinten. De stervormige bloemetjes staan in platte tuilen op de plant. Zo tref je planten aan met rode, roze, magenta, paarse, witte, lavendelkleurige of zalmkleurige bloemen.
De buisvormige bloemen zijn echte vlinderlokkers. Het is een echte vlinderplant net zoals o.a. Buddleia en Lantana.


Pentas lanceolata (foto Danny)

Verzorging
Regelmatig water geven tijdens het groei- en bloeiseizoen. Hou de bodem vochtig en geef wekelijks wat vloeibare meststof mee. Uitgebloeide bloemen kunnen ook best worden verwijderd zodat de plant geen energie hoeft te steken in zaadvorming, maar deze gebruikt voor de vorming van nieuwe bloemknoppen.
Plaats de planten op een zonnige standplaats. De nieuw gevormde scheuten dienen ook regelmatig te worden getopt om een compacte plant te behouden met een gesloten bladerdek.

 

Zodra de struik in de nazomer minder begint te bloeien, mag je ook het aantal gietbeurten doen afnemen. Hetzelfde geldt dan ook voor de bemesting.
Breng de planten ruim voor de eerste vrieskou naar binnen zodat ze op een vorstvrije en lichtrijke plaats kunnen overwinteren. Tijdens de winter de planten regelmatig controleren op plagen en ziektes en zeer lichtjes gieten. Vanaf maart kun je de Pentas eventueel eens verpotten en daarna terug beginnen met het toedienen van meststoffen. Vergeet niet om de plant regelmatig te toppen zodat je een mooie vorm behoudt. Vanaf half mei kan de plant terug de tuin in.

 

Vermeerderen
Pentas lanceolata zijn gemakkelijk te vermeerderen planten. Gebruik een goede stekgrond en neem bij voorkeur kruidachtige kopstekjes. De plant kan ook worden gekweekt uit zaad.

Ziektes en plagen
Pentas kan aangetast worden door bladluizen en spintmijten. Witte vliegen kunnen ook vervelend zijn, vooral als je Pentas als kamerplant hebt.

#2041

Auteur: Kurt Vossaert