Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/passiflora_lady_margaret

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 6 maart 2021

Passiflora Lady Margaret: een rode passiebloem als kamerplant of als buitenplant

Passiflora ‘Lady Margaret’

‘Lady Margaret’ is een rijk bloeiende passiebloem voor binnen en ook voor buiten. Bijzonder is de aardbeirode bloem met een spierwit hart.

Een rode Passiflora met een wit hart is een zeldzame verschijning. De meeste passiebloemen zijn immers hemelsblauw of lichtpaars. Rode passiebloemen bestaan wel, maar deze combinatie is uniek. Passiflora ‘Lady Margaret’ is een hybride soort, ontstaan uit een kruising van P. coccinea en P. incarnata. Waarom de plant ‘Lady Margaret’ heet is onbekend.

    

De plant is geschikt voor binnen en buiten, maar verdraagt geen vorst. Net als alle passiebloemen heeft ‘Lady Margaret’ een zonnige standplaats nodig. In de huiskamer kan zij het hele jaar bloeien. In de tuin, op het terras of het balkon bloeit de plant tot laat in de herfst. De bloemen produceren nectar, waardoor vlinders en bijen worden aangetrokken.    

Familie
Passifloraceae 

Soorten Passiflora
Er bestaan in de wereld wel 500 soorten passiebloemen. Daarnaast zijn er ook nog veel kruisingen. Op de veiling worden echter met name P. caerulea aangevoerd. Verder worden er in mindere mate als kamerplant ook P. aurantia, P. murucuja en P. lutae aangevoerd.

Verzorgingstips 
Passieflora groeit en bloeit het liefst in de zon of in de halfschaduw. In ons klimaat is het echter een plant die zich leent om in een kuip of grote bloempot buiten te zetten en dan alleen in de zomertijd. In de winter moet de plant op een koele plaats overwinteren. 
Passieflora klimt niet zelf. Het is een klimplant, die zich aan een steunconstructie kan hechten door middel van - links windende - hechtranken. Bij tijd en wijle moet ze geleid worden om de plant op haar voordeligst uit te laten komen. In het najaar, half oktober, is het nodig om de plant binnen te halen. Overwinteren kan, mits de temperatuur binnen gematigd is. Minimaal moet de temperatuur 16° Celsius zijn en maximaal 20° Celsius. 
Water geven en het toedienen van vloeibare plantenmest moet drastisch worden beperkt tot één keer in de 14 dagen. De planten kunnen in deze tijd licht worden gesnoeid; in hoofdzaak de horizontaal gegroeide scheuten uitdunnen, zodat een transparant geheel ontstaat en er meer licht kan toetreden. Te sterke snoei kan ertoe leiden dat de plant het volgende seizoen heel veel blad vormt en maar weinig bloemen. 
Na drie tot zes groei- en bloeiseizoenen kan de plant maar beter vervangen worden door een jong exemplaar. Oude planten lopen sowieso terug in groeikracht en bloei. In het voorjaar de plant verpotten met verse grond. Het water geven kan dan weer met kortere tussenpozen worden hervat.

Top 5 van de passiebloemen

  1. Passiflora caerulea 
  2. Passiflora ’Victoria’ 
  3. Passiflora ’Lady Margaret’ 
  4. Passiflora tulea 
  5. Passiflora aurantia   

Verklaring van de naam 
Passiflora komt van het Latijnse ‘Passio’ wat lijden betekent en flos of floris wat bloem betekend; lijdensbloem. De naam zinspeelt op het lijden des heren zoals beschreven in de vier evangeliën. 
Symboliek van de bloem Passiflora staat voor lijden. De drie stempels symboliseren de kruisnagels, de driekleurige krans rondom het bestuivingsorgaan symboliseert de doornenkroon en het gesteelde vruchtbeginsel is het symbool van de kerk des heren.

Belangrijkste kleuren 

  1. Tweekleurig (blauw/wit)  
  2. Paars  
  3. Roze  
  4. Oranje   
#1090