Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/papaver_somniferum_bolpapaver

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    donderdag 3 december 2020

Papaver somniferum - bolpapaver of slaapbol

Dubbele roze Papaver somniferum
Dubbele roze Papaver somniferum Foto Jeannette Groeneweg

Voor de bloei is deze papaver al een hele tijd mooi en ook spannend. De bloemknoppen staan er veelbelovend bij. De bloei die daarna volgt, is fraai, met fijne bloemblaadjes in zachte kleuren zoals lilaroze met een donker hart. Het zijn vlekken van kleur, fladderig en sfeervol. De bloemen zijn vrij groot, tot wel 10 cm. en wiegen op grijsgroene stelen. Ze geven een romantisch accent aan de border. De bloemen bevatten veel stuifmeel en bijen zijn er dan ook dol op. Na de bloei kun je nog lang genieten van de zaaddozen, die een aantrekkelijke vorm hebben. Deze kun je heel goed in boeketten en droogbloemstukjes gebruiken. Als de zaadbol bruin wordt, oogt het geheel niet meer aantrekkelijk en kun je de plant uit de grond trekken. Dat gaat heel makkelijk en je ziet dan ook de lange penwortel.

Papver somniferum is heel makkelijk te telen. Je zaait direct ter plaatse. Omdat de papaver een penwortel maakt, is het verplanten vrijwel onmogelijk. Zaai heel dun! Je kunt de zaden ook mengen met fijn zand. Het zaad is zeer fijn en je hebt al snel teveel zaadjes dicht opeen. De plantjes die daar uit komen, zul je in dat geval moeten dunnen. Dat betekent dat je zoveel plantjes uittrekt, dat de overgebleven zaailingen genoeg ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Krijgen ze die ruimte niet, dan blijven de plantjes onooglijk klein. Je kunt in het voorjaar zaaien, om later in de zomer bloeiende planten te hebben. Je kunt ook in het begin van het najaar zaaien. Dan kiemen de zaden voor de winter. De kleine plantjes zijn winterhard en zullen dan in het voorjaar al bloeien.

Papaver somniferum heet ook slaapbol. Somnus is het Latijnse woord voor slaap. Er kunnen dan ook verschillende producten van gemaakt worden die pijn stillen, versuffend werken en slaapverwekkend zijn. Opium is daar een voorbeeld van. In Nederland en België zal het zo’n vaart niet lopen. Om te beginnen zou je grote hoeveelheden moeten planten. Daarnaast is ook het klimaat en de bodemgesteldheid van dien aard, dat de hoeveelheid werkzame stof in de papaver erg laag is en voor productie ongeschikt. Maar het sap dat uit de plant komt is wel giftig.
In Tasmanië liggen een van de grootste productievelden van de Papaver somniferum, gebruikt voor de farmaceutische sector. Ongeveer 20 000 hectare wordt er gebruikt om deze papapever te kweken.
De cultivar die daar wordt verbouwd is evenwel vrij van morfine of codeïne. De velden worden beschermd door Johnson & Johnson, omdat deze cultivar wel de stoffen thebaïne en oripavine bevatten waarmee pijnstillers gemaakt kunnen worden.

papavervelden in Tasmanië
papavervelden in Tasmanië

Onderstaande foto is een papaver die groeit in de "Medische Plantentuin" in Tokyo. De tuin is afgebakend met een dubbele afsluiting. Enkel wanneer de papavers bloeien gaan de buitenste afsluitingen open, en kan men de plant bezichtigen. Aanraken is echter uit den boze, want deze papaver kweken zonder vergunning is in Japan verboden. Ook in Europa gelden voor sommige landen beperkingen op de teelt van deze soort papavers.

Papaver in de Medische Plantentuin in Tokyo
Papaver in de Medische Plantentuin in Tokyo

Het zaad is rijp als het donker en droog is. Het is maanzaad. Je kunt het gebruiken, lekker op allerlei baksels.
Als je meerdere kleuren bij elkaar in de buurt hebt staan, kunnen deze gaan kruisen. De volgende generatie papavers kan dan verschillende kleuren hebben. Behalve de kleur van de ouders, kan er ook een mengvorm ontstaan. Dat kan tot leuke verrassingen leiden.

Papaver somniferum wordt ongeveer 75 cm. hoog en 30 cm. breed.

Zaad van Papver somniferum kun je hier bestellen.

#3379

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl