Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/palmen_zaaien

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 16 januari 2021

Exotische planten zaaien: palmen (Trachycarpus, Chamaerops, Butia, Jubea,...)

Exotische planten zaaien: palmen

Palmen zaaien: (Trachycarpus, Chamaerops, Butia, Jubea,...)

Zaad van palmen kunnen verkregen worden wanneer het fruit afgerijpt en verkleurd is. De pulp moet verwijderd worden om het zaad te beschermen tegen eventuele rotting. Palmen hebben zaad met vochtig of droog vlees/omhulsel. Het droog vlees rond het zaad kan verwijderd worden, wanneer men de vruchten gedurende 1 a 2 dagen in heet water legt.

Het zaad wordt het best vers gezaaid, zaad blijft goed ontkiembaar 4 tot 8 weken na de oogst, wanneer het vochtig bewaard wordt. Wanneer het zaad ouder is, wordt het het best voorgeweekt voor tenminste 24 uur in lauw water, ververs ook het water om de 12 uur. Vul de potjes of afsluitbare plastic zakjes met cocopeat of perlite, of een mengsel van de twee, stop de zaden erin. De luchttemperatuur die nodig is om ontkieming in gang te zetten komt neer op 30°/35° graden, bodemtemperatuur komt dan overeen met ongeveer 25-28°C. Alsook een hoge luchtvochtigheid stimuleert de ontkieming van de zaden. Let op, dat je de zaden nooit laat opdrogen.

De ontkieming kan beginnen vanaf drie weken tot 18 maanden na het zaaien. Verwacht dat in normale omstandigheden 2/3 van de gezaaide zaden zullen ontkiemen.
Plaats de pas ontkiemde zaden eerst in een schaduwrijke omgeving en laat ze zachtjes wennen aan het zonlicht. Voor Trachycarpus en Chamaerops zaden liggen de kiemtemperaturen iets lager, namelijk 18/22°C. Butia en Jubea zaden hebben dan weer een zeer lange kiemtijd nodig, die kan verkort worden door het zaad te slijpen of in te snijden.

Voor opmerkingen en reacties kan je terecht op info@palmeria.be.

Veel succes.

#1045

Auteur: Danny Mostinckx