Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/over_thee_en_tisan

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 26 juni 2022

Uit de theetuin: Over thee en tisan

theetuin modeste herwigTheetuin is een rijk geïllustreerde gids waarin het kweken, oogsten en verwerken van 40 'theeplanten' centraal staat. Met die vaste planten, eenjarigen en heesters maak je van je eigen tuin een heerlijke theetuin. Van bladeren, bessen en bloemen uit de tuin maak je snel en gemakkelijk een geurige thee. Zo kun je naar eigen smaak een theemengsel samenstellen dat past bij het moment van de dag. 

Zwarte thee

De warme drank die we kennen als thee is een aftreksel van bladeren van de theestruik (Camellia sinensis), een heester die in een tropisch of subtropisch klimaat groeit. De bladeren ondergaan een proces van oxidatie, waardoor ze een zwartbruine kleur en vooral veel aroma krijgen. Deze 'zwarte thee' werd duizenden jaren geleden al in China gedronken en werd later ook in Japan een geliefde drank, compleet met de beroemde theeceremonie. In de zestiende eeuw werd de kruidige en sterk geurende zwarte thee ook bekend in het westen en vanaf de zeventiende eeuw verscheepte de VOC (Verenigde Oostindische Compagnie) al grote hoeveelheden van de kostbare theeblaadjes naar ons land.
Ook groene thee en witte thee zijn afkomstig van de theestruik. Al lang wordt zwarte thee op smaak gebracht met vruchten, bloemen en bladeren van andere planten. Heel bekend is de earlgreythee, die een bijzonder aroma krijgt door de etherische olie uit de schil van de bergamotsinaasappel. Jasmijnthee krijgt dankzij jasmijnbloemen smaak, lavendel, rozen en chrysanten zijn ook geliefd om zwarte thee mee te aromatiseren. 


Tisane

japanse theeceremonie - theetuin tuinboek

In de volksmond noemen we inmiddels elke warme drank die gemaakt is van planten 'thee'. Maar een aftreksel waar geen blaadjes van de echte theestruik in zitten, mag eigenlijk niet zo genoemd worden. Je kunt het dan kruidenthee noemen, maar een veel mooier woor is 'tisane'. Deze benaming geeft aan dat het om een aftreksel van kruiden in water gaat. In dit boek worden de benamingen thee en tisane door elkaar gebruikt. 

Net als zwarte thee kan een tisane zeer geurig en smaakvol zijn, ook al zal de smaak over het algemeen zachter zijn dan een aftreksel van Camellia sinensis. Er zijn verrassend veel planten waar je een aangename tisane van kunt trekken, en er is volop variatie in smaken, geuren en kleuren. Het leuke is dat deze planten vaak gewoon in onze tuin groeien.

Bron: het interessante tuinboek: theetuin door Modeste Herwig!

 

#5565Lannoo Uitgeverij

Bron: Lannoo Uitgeverij

Terug naar boven icoon