Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/over_bomen_laat_de_bomen_koning_zijn


https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 18 mei 2022

Over bomen: laat de bomen koning zijn!

Laten we het eens over bomen hebben. Bomen als waardevolle elementen, noem het de moederschepen der natuur. Het zijn wonderbaarlijke wezens die koolstofdioxide omzetten in zuurstof, groene longen die dagelijks liters water transporteren, die vruchten, sappen en bloemen produceren en een biotoop op zich vormen voor meer dan honderden organismen. Ze verbinden onze tuinen als geen ander zowel hoog in de lucht als diep onder de grond.
Het enige organisme dat er al te vaak problemen mee lijkt te hebben...is de mens! Er sneuvelen jaarlijks te veel bomen zonder een reden die gegrond is, en sneuvelen ze niet, dan worden ze maar gesnoeid, hoe korter hoe beter! Want hoe korter we snoeien...hoe meer brandhout we hebben.
Daar staan ze dan met stompe, vaak bloedende takken als geamputeerde ledematen.

Verknipte mensen, verknipte bomen

Het is een opkomende trend, mensen kopen een huis en het eerste wat ze doen...of denken is welke bomen er moeten verdwijnen. Of nog beter, ze krijgen bezoek van de nieuwe buren met als één van de eerste vragen of het mogelijk zou zijn die storende boom te verwijderen, voor de zonnepanelen uiteraard. Meestal kennen ze wel iemand die het wil doen en zijn ze zelf bereid de helft van de werken te vergoeden.
De boom wordt te veel gezien als een mooi gestapelde houtmijt in hun nieuwe tuinhuis dat ongetwijfeld net op de plaats moet komen waar die boom staat. Laat me duidelijk zijn, ik wil niet iedereen over dezelfde kam scheren maar ik weet uit de praktijk dat dit nu eenmaal een veel voorkomende denkwijze is. De boom als vervuiler of als houtleverancier...een storende factor, in de storm, bovendien gevaarlijk.

'Wie niet tegen de bladeren kan, moet niet in het bos gaan wonen!'. Een standpunt dat ik deel, een standpunt waar ik ten volle achter sta. Ik pleit voor bomen, voor heel veel bomen. Mensen rooien bomen omdat ze er teveel 'vuiligheid' van krijgen, of hinder ondervinden of schaduw of omdat de boom volgens hen...ziek zou zijn! Er zitten teveel duiven in, hoor ik ook wel eens.
Bomen bloeien, produceren bladeren en werpen die ook af, dat weet je reeds bij de aanplant van de boom in kwestie dus het begrip 'vuiligheid' kunnen we reeds als een waardeloos argument beschouwen. Bovendien voeden de bladeren de bodem en het bodemleven en zijn ze een uitmuntend ingrediënt voor vruchtbare tuincompost.
Bij de aankoop van een boom kan je doorgaans vragen hoe snel die boom groeit, hoe groot hij zal worden en wat de impact op een grote of middelgrote tuin zal zijn. Na het ontvangen van deze gegevens kan je zelf beslissen of je de boom al dan niet aankoopt en waar je hem plant dus ook het aspect 'hinder of te veel schaduw' mag van mijn part van de lijst worden geschrapt!
Tot slot verzwakken of versterken bomen op het ritme van de omgevingsomstandigheden. Ze worden al snel als 'ziek' bestempeld als ze eens wat bladeren verliezen in een te droge zomer. Een ernstige reactie na grondwerken in de buurt van een oude kerselaar, met een terugval van bladeren en kersen als gevolg, en de boom wordt al gauw herleid tot een stapel brandhout die eigenlijk al lang niet maar in het houthok past, de mens als jager - verzamelaar.
Bomen reageren als levende organismen zoals elk ander levend organisme reageert. Er zijn vormen van zwakte, stress en allerhande reacties op tal van factoren waar de boom doorgaans zelf een goede oplossing voor zoekt en vindt. Ze werpen bladeren vroegtijdig af of produceren minder vruchten of beter nog...ze roepen de hulp in van nabijstaande bomen via hun ondergrondse netwerk. Ze sturen signalen naar soortgenoten. Maar geen enkele boom is echter opgewassen tegen de boomzaag die de boom velt of die te grote snoeiwondes maakt waavan de boom niet of nauwelijks meer herstelt of waarop de boom door parasieten wordt aangetast.

Knotbomen

Hou je van knotbomen, knot dan bomen die van knotten houden...ik denk in de eerste plaats een wilgen en lindes die tot knoestige knotbomen kunnen uitgroeien, een levenswijze die dikwijls veel verder gaat, ander leven herbergt, en duurzamer is dan de boom in zijn normale habitus. Ook de majestueuze plataan doet het niet slecht als knotboom en verdraagt een snoeibeurt als geen ander. Laat bomen bomen zijn en denk twee maal na voor je een beslissing maakt! Volwassen bomen kan je namelijk niet kopen en het duurt jaren vooraleer je opnieuw een gelijkaardig exemplaar bekomt, denk eraan...boompje groot, baasje dood. 

Nu ja, bomen durven ook wel eens te sterven...maar opgelet, een bruine conifeer, is niet altijd een dode conifeer. Taxodium distichum of de moerascipres bijvoorbeeld, kleurt volledig bruin in het najaar en verliest zijn naalden, stel je maar eens voor dat een leek die oeroude waardevolle cipres zomaar, nietsvermoedend als een dode spar, tot brandhout herleidt. Ook dode bomen zijn waardevolle landschapselementen die via hun wortels andere bomen en planten blijven voeden, ze bieden nestplaatsen aan holenbroeders en huisvesten parasieten tot ze erbij neervallen. En zelf dood op stam hoeven ze niet noodzakelijk neergehaald te worden tenzij ze een onmiddellijk gevaar voor de omgeving vormen.

De boom is koning

Bomen verdragen bomen beter dan mensen mensen verdragen dus wie zijn wij om over hun voortbestaan te beslissen? Laat dwingende redenen dwingend genoeg zijn en bekijk elk alternatief alvorens tot actie over te gaan. Laat je correct adviseren en vraag desnoods een tweede opinie. Boomsnoeiers rijzen als paddenstoelen uit de grond maar de ene is lang de andere niet. En denk eraan, als je een huis koopt...kijk naar het geheel en koop er met volle overgave de bladeren, de schaduw en de bomen bij.

Voor één keer is niet onze klant...maar wel onze boom, Koning - Koning der biodiversiteit!

#5255Thomas Paelinck

Auteur: Thomas Paelinck
Contentmanager - Tuinadvies
http://www.tuinadvies.be/tuin/145930/thomas-p

Terug naar boven icoon