Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/ovenschotels_met_groenten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 5 juni 2020

Winterse ovenschotels met groenten van Flandria

Winterse ovenschotels met groenten

Niets zo lekker als winterse groenten combineren en ze in de oven bereiden. Door hun wat langere bereidingen smelten alle smaken en geuren samen. Zo krijg je heerlijke smaakcomposities. Je kunt ovenschotels ook op voorhand bereiden als je gasten op visite krijgt. Je hebt het gerecht dan alleen nog maar op te warmen. Zo kan je rustig een glaasje wijn drinken met je gasten.

Gratin van oesterzwammen, raapjes en gruyère
Voor 4 personen

450 g raapjes, geschild
150 g wortelen, geschraapt
150 g oesterzwammen, in reepjes gesneden
Olijfolie
20 cl room
10 cl melk
1 koffielepel mosterd
2 teentjes knoflook
Kleine bussel platte peterselie, gehakt
peper
50 g gemalen Gruyèrekaas

Verwarm de oven voor op 180°C.
Was de raapjes. Leg ze in kokend gezouten water en laat ze 5 minuten koken.
Haal ze uit het water, laat ze afkoelen tot je ze in de hand kunt houden en snijd ze dan in schijfjes. Snijd ook de geschraapte wortelen in schijfjes.
Bak de oesterzwammen aan in wat olijfolie tot ze knapperig bruin zijn.
Boter een ovenschaal in. Leg de raapschijfjes dakpansgewijs op elkaar. Leg er op dezelfde manier de wortelschijfjes op. En verdeel er de oesterzwammen over.
Meng de room, melk, mosterd, look en peterselie samen en kruid met peper. Giet over de groenten. Bestrooi met de Gruyèrekaas en bak 30 tot 40 minuten in de oven, tot de raapjes zacht zijn en de kaas goudbruin is.


Rundgehakt met groenten en ricotta
Voor 4 personen

2 eetlepels olijfolie
1 ui, fijngehakt
1 teentje knoflook, geperst
1 wortel, geschraapt en in stukken gesneden
1 stronk bleekselderij, in stukken gesneden
4 tomaten, gepeld, de zaadjes verwijdert, het vruchtvlees in stukjes gesneden
750 g rundgehakt
Zeezout en versgemalen zwarte peper
100 g verse ricottakaas
2 eieren
1 eetlepel verse oregano of 1 koffielepel gedroogde oregano
20 g gemalen parmezaan

Verwarm de oven voor op 220°..
Verhit de olijfolie in een pan en bak daarin de ui en look 1 minuut aan. Voeg de wortel en selder toe en bak 3 tot 4 minuten. Voeg het rundgehakt toe, breek de grote stukken open met een houten lepel en laat 8 tot 10 minuten bakken tot het rundvlees goed gebruind is. Voeg de tomaten toe, kruid met zout en peper en laat 15 minuten sudderen.
Lepel het mengsel over in een ovenschotel. Meng ricotta, eieren, oregano en mozzarella en giet dit mengsel over de bereiding. Zet de schotel in de oven en laat 15 tot 20 minuten bakken tot de kaas goudbruin is.


Geroosterde pasta van groenten
Voor 4 personen

2 pastinaken, geschikt en gehakt
2 wortelen, geschraapt en gehakt
600 g kleine raapjes, geschild en in twee gesneden
600 g schorseneren, geschild en in stukken gesneden
6 teentjes knoflook, gepeld en in twee gesneden
Zeezout en zwartgemalen zwarte peper
2 eetlepels olijfolie
500 g tagliatelle
3 eetlepels olijfolie
5 cl citroensap
2 koffielepels geraspte citroenschil
2 eetlepels fijngehakte peterselie
25 g parmezaan

Verwarm de oven voor op 180°C. Meng de pastinaken, wortelen, raapjes, schorseneren, knoflook, zout, peper en olie in een kom en meng goed. Verdeel het mengsel over een bakplaat en laat 40 tot 45 minuten roosteren in de oven tot de groenten zacht zijn.
Kook de tagliatelle volgens de instructies op de verpakking tot ze beetgaar zijn. Laat uitlekken en leg ze terug in de pot. Meng de resterende 3 lepels olijfolie, citroensap, geraspte citroenschil en peterselie in een kom. Voeg deze samen met de groenten aan de pasta toe. Roer goed en serveer met de parmezaan. Serveer in diepe borden.

De lekkerste groenten en fruit herkent u aan het keurmerk Flandria. Keuze genoeg om heerlijke maaltijden klaar te maken. U bent altijd zeker van kwaliteit, smaak en versheid.

#1820

Bron: Flandria