Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/open_tuin_de_coster_loppem

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    woensdag 28 juli 2021

Open tuin op 26 en 27 juni 2010 bij familie De Coster - Storme te Loppem

Cottagetuin
Samen met 268 andere tuinen in Vlaanderen en de Nederlandse grensstreek staat de tuin van Joel De Coster en Rosane Storme weer open voor het publiek tijdens het grote open tuinenweekend dat door de Landelijke Gilden wordt georganiseerd op 26 en 27 juni 2010.

ONZE TUIN
Een stijletiket kleven op deze tuin is niet zo eenvoudig. Echt stijlloos is hij al evenmin. Toen we zowat 30 jaar geleden in dit huis kwamen wonen was het omringd met een uitgestrekte boomgaard, waarvan we in ons deel al gauw wat bomen rooiden om ruimte te scheppen. Deel per deel, en naar gelang de familiale behoeften, budgetten en beschikbare tijd van dat moment werden een moestuin, een speeltuin en een border met boerenbloemen (uit vaders en grootmoeders tuin) aangelegd. En zoals dat gaat, kinderen worden groot, zandbakken worden vijvertjes, moestuinen mogen kleiner en terrassen groter worden. De grenzen tussen de sier- en de nuttuin zijn vaak ongemerkt vervaagd en in elkaar gevloeid.

Het kippenhok mocht blijven, de schouw waar de hespen werden gerookt werd tot barbecue omgebouwd, de beerkuip, smoutpotten, oude gieters en de varkenstrog … zijn er nog steeds en vonden wel ergens een bestemming en een mooi plekje.

In de loop der jaren is die verwilderde boomgaard beetje bij beetje een soort Vlaamse versie geworden van wat de Engelsen een COTTAGETUIN noemen met o.a.:

BIOLOGISCH MOESTUINTJE
Begrensd door een gemengde heg van druiven, rozen en doornloze bramen aan de oostzijde en een gemengde border met struiken en vaste planten, ligt het moestuintje waar we vooral die groenten kweken die in deze uitgesproken zandgrond zonder veel problemen groeien. Dit zijn erwten, bonen, bietjes, wortelen, of al eens pastinaken, uien, sla en nog wat bessen (tayberry en Jap. wijnbes) en aardbeien. Als tweede oogst komen er meestal nog pompoenen en selderij. In de kleine serre die onlangs een nieuw geraamte kreeg worden tomaten gekweekt die meestal ook maar laat op gang komen omdat die serre in de winter ook nog moet dienen als bergplaats voor de oranjerieplanten. In het bogentuintje aan de andere kant van het huis staan de zonnekloppers, uit de wind en in de zon: de vijgenbomen, paprikaplanten en enkele keukenkruiden

TERRASSEN
Een groot deel van de paden en terrassen werd onlangs totaal vernieuwd. Na 30 jaar hadden de boomwortels en de weersomstandigheden zich immers al flink laten gelden. Het terras in de schaduw van het huis is slechts bruikbaar, maar dan ook een zalige plek, op zeer zonnige dagen. Op het zonneterras midden in de tuin is het steeds aangenaam. Men heeft er een goed uitzicht op de grote vijver en via de zichtassen ook op tuinelementen zoals het houtschuurtje, de bijenhal en zowat alle bloemenborders. Een aantal potten en kuipen met mediterrane planten en een pergola met rozen, kamperfoelie en druiven zorgen niet alleen voor een zuiderse sfeer, maar parfumeren deze plek met hun bedwelmende geuren. Bij valavond of minder goed weer trekken we ons terug in de grote serre waar er zich ook nog een zithoekje bevindt. Bezoek ontvangen of familiefeestjes gaan vaak hier door.

ORANJERIE
Gebouwd in 2005 op de fundering van de oude oorspronkelijke druivenserre heeft deze een driedubbel doel: wintertuin voor de vele potplanten, druivenserre en groen salon in de zomer. Door de isolatie is verwarmen in de winter bijna overbodig. Sinds 3 opeenvolgende winters daalde de temperatuur hier, enkel met behulp van een kleine CV-radiator tijdens de vriesnachten, niet onder de 4°C. Voldoende nokhoogte (5 m) en grote zijdelingse schuiframen en automatisch openende dakvensters zorgen voor een goede klimaatbeheersing in de zomer.

DRUIVEN
De oudste druivelaars in de oranjerie zijn van het ras ‘Frankenthal’ en zijn eigenlijk nog altijd de originele planten uit de jaren dertig. De vruchten hiervan worden vooral als tafeldruif gebruikt om hun onovertroffen smaak. Verder staan er in de tuin nog ‘Glorie van Boskoop’ en een ‘Witte Vanderlaan.’ Hiervan wordt de oogst praktisch volledig tot een fruitige, licht droge wijn verwerkt.

BORDERS
Alle planten vernoemen zou ons te ver leiden. De ganse tuin bevat ongeveer 500 soorten en variëteiten. Wij planten aan wat wij graag zien, wat hier goed groeit, opvallend bloeit en aangenaam geurt. De hoogte van de plant, de bladvorm en bladkleur, de eisen die de planten stellen aan hun standplaats … zijn uiteraard bepalend voor hun plaats in de tuin en in de border. Langs de moestuin deden we een bescheiden poging een blauwe border te creëren. Aan de andere zijde kan het dan niet bont genoeg zijn. De plantengroep onder de notelaars kun je eerder een schaduwborder noemen. Potten met éénjarige planten, geraniums, fuchsia’s, zomerbollen e.d. vullen in de late zomer met hun uitbundige bloei, de gaten die in de border vallen wanneer de vroege bloembollen en bepaalde vaste planten uitgebloeid raken.

VIJVERS
De kleinste vijver wordt bevolkt door een kolonie salamanders (de kleine- en de alpenwatersalamander) en een paar groene kikkers. De school kleine visjes zijn elritsen. Vissen in een siervijver zijn meestal een bron van ergernis als een reiger de hele boel komt leegvissen en dan worden er al gauw netten, draden en staken aan gesleept die de hele boel ontsieren. Voor dit kleine grut haalt hij echter de neus op. Enkele grote vissen zorgen er in de andere vijver voor dat we niet te veel last krijgen van muggen. Daar komt de reiger er wel eens eentje wegpikken, maar dat is hem wel gegund. Onder het klaterende waterstraaltje van de waterspuwer, komt er ieder jaar wel weer een massa kikkerdril tot ontwikkeling. Beschermd tegen en ver van de salamanders en de vissen die verzot zijn op kikkervisjes.

Eenmaal volwassen geworden koloniseren al die kikkertjes de naburige tuinen om dan ieder jaar weer stipt en trouw samen te komen voor het passioneel voortplantingsritueel.

ROTSTUINTJES
Zowel in de voortuin als in de achtertuin vind je rotstuintjes. Het was de bedoeling een verzameling kleine plantjes mooi en overzichtelijk te etaleren zonder echter de ambitie te koesteren een alpine tuin aan te leggen. Daarvan is dit allegaartje zeker geen voorbeeldtuin. Naast typische gebergteflora staan er ook wel cactussen, Aloës, Azalea’s en allerlei dat zichzelf uitzaait en verder nog alles wat hangt en kruipt … Mooie natuurlijk uitziende stenen zijn in de handel zeer prijzig. Deze stenen werden echter gedurende vele jaren op allerlei stortplaatsen, braaklanden en wegbermen, geduldig verzameld. Alleen arduin en leisteen werden gebruikt vanwege de op elkaar gelijkende, egaal grijze kleur waar de planten goed op uit komen.

NEERHOFDIEREN
Bij ons willen we geen batterijdieren of verwerpelijke fokmethoden uit de bio-industrie, toch wordt de stal optimaal benut. Een paar nesten konijnen per jaar, niet meer, worden op stro gekweekt, met een groot beloop. Hun voer bestaat vooral uit groenteresten uit de tuin en natuurlijke voeders. Een tiental scharrelkippen voorzien ons en soms ook vrienden en kennissen van verse eieren. Ieder jaar is er wel eens eentje broeds en krijgt dan wat eieren toegeschoven. Met wat geluk zit ze dan na drie weken zelfvoldaan een nestje kuikens te koesteren.

Nieuwe leghennen moeten dus nooit gekocht worden en de scharrelhaantjes …zijn een delicatesse. Dezelfde ruimte wordt ook benut als bijenhal. Twee kasten staan daar, op het oosten georiënteerd en beschut tegen barre weersomstandigheden, al 12 jaar opgesteld. Ze geven ieder jaar een mooie honingoogst. Een andere bijenkast bevindt zich ook binnen op de zolder van het schuurtje dat aan het huis is aangebouwd. Aandachtige waarnemers zullen de zwaarbeladen werksters zien landen op de vliegplank en door een gleuf in de muur naar binnen wandelen.

Waar in de zomer de konijnen rondhuppelen, wordt in de winter dan ook nog eens een varken vetgemest. Alleen in de winter, met het oog op de mestverwerking tot compost en de eventuele geurhinder voor de buren die we absoluut willen vermijden.

COMPOST
De composthoop die voor een dergelijke tuin onontbeerlijk is ligt verscholen in het kippenperk. Praktisch alle tuinafval wordt er in verwerkt. Het snoeihout wordt daartoe gemalen (om de vertering te versnellen) en wordt niet alleen zorgvuldig gemengd met grasmaaisel, onkruid en mest, maar ook nog eens geregeld gekeerd.

De kippen helpen maar wat graag bij deze karwei, in ruil voor af en toe een dikke worm. Het afgewerkte compost wordt in dikke lagen uitgestrooid in de moestuin en als mulching in de borders of gemengd met wat potgrond uit de handel, gebruikt om er de talrijke potten en plantenbakken mee te vullen. De rest wordt als reserve opgeslagen in klassieke compostvaten.

WATERVOORZIENING
Om zo weinig mogelijk drinkwater te verspillen wordt er voor de regeling van het peil van beide vijvers regenwater gebruikt. Dat water wordt bij iedere regenbui vanaf de verschillende daken via, als pergola vermomde leidingen aangevoerd.

Het overtollige water, na langdurige regenperiodes, komt ten goede aan de moerasplanten rond de vijver en een afvoer is met onze extra doorlatende bodem eigenlijk overbodig. Aan de zuidzijde van het huis wordt ook alle hemelwater zorgvuldig opgevangen en steeds gebruikt om de planten te begieten en als drinkwater voor de dieren. Wanneer na een lange hete periode alle regenwater dreigt op te raken, kan er ook nog water opgepompt worden uit een bronput. Beregenen met leidingwater wordt dus hoogstzelden toegepast.

PRACHTIGE ROZEN
Er staan enkele klimrozen en liaanrozen in de tuin die elk jaar weer bewondering oogsten met hun overdadige bloei en fantastische geuren. Links aan de tuiningang bekleedt een ‘Alberic Barbier’ een stukje trellis. Op de rozenboog aan de kleine serre komen: ‘New Dawn’ (doorbloeiend) en ‘Bobby James’ elkaar tegemoet en in de oude appelaar zijn het ‘Félicité’ et ‘Perpétué’ en ‘Bobby’s Himalayan Musk’ die de ganse boom veroverden. Er is nog een rozenhoekje aan de zuidzijde van de garage met wat struikrozen, o.a. ‘Ballerina’, ‘Lavender Dream’, ‘Tradescant’ en ‘Cardinal de Richelieu.’ Tegen de muur groeit een onbekende klimmer die doorbloeit van april tot het vriest en die zeer aangenaam geurt. Suggesties i.v.m. de naam zijn altijd welkom. Aan de pergola tussen het stalletje en het terras staan van links naar rechts: ‘Zepherine Drouhin’, ‘Albertine’, ‘Golden Showers’, ‘Paul’s Scarlet’ en nog een paar onbekende die hier ooit als stekje aangeland zijn.

Tuineigenaars:
Joël en Rosane De Coster-Storme
Ieperweg 51
8210  Loppem
Groepen na afspraak: 050/824666

#2548