Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/oogsten_in_de_kruidentuin

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 26 september 2021

Oogsten in de kruidentuin

Basilicum, bieslook, koriander, ... dit zijn enkele van de meest populaire kruiden die je eenvoudig zelf kunt kweken om een echte "wow-factor" aan uw gerechten te geven. Heeft u een eigen kruidentuin, dan kunt u dagelijks oogsten en de verse kruiden gebruiken naargelang het seizoen. De geoogste kruiden kunnen ook gedroogd worden om op een later tijdstip te gebruiken.

Wat heb je nodig?

 • een kleine schaar
 • keukenrolpapier
 • mandjes of bakjes (voor zaden of kruiden met een korte stengel)

Oogsten van kruiden:

 1. Oogst de kruiden in de ochtend, want dan bevatten ze de meest hoeveelheid aan essentiële oliën. Let erop dat je kiest voor kruiden die al knoppen hebben gevormd. Die knoppen zijn indicaticatoren dat de kruiden oogstrijp zijn.
 2. Oogst niet meer dan één derde van de plant over een periode van ongeveer 3 weken, zodat de plant daarna opnieuw kan uitgroeien. Knip de plant zeker niet te kort, zodat ze nog de mogelijkheid heeft om verder uit te groeien. Snoeien is groeien en zorgt ervoor dat de plant daarna meer zal gaan vertakken.
  Gebruik je de kruiden vers? Dan snij je ze fijn bij de bereidingen. Om dit eenvoudiger en vooral veel sneller te doen kan de kruidenschaar gebruikt worden. De 5 scherpe schaarbladen zorgen ervoor dat de kruiden met 1 knip van de schaar in 5 kleine partjes worden gesneden. Deze kruidenschaar is het ideale cadeau voor iedere keuken- en tuinliefhebber.
  Kruidenschaar voor kruiden
 3. Knip het droge zaad, of het zaad van rijpe bloemenkruiden zodra deze hun zaden laten vallen.
 4. Spoel daarna de eventuele modder of aarde van de kruiden en laat ze voorzichtig op een keukenpapiertje drogen.
 5. Droog kruiden met een korte steel of de zaden (zoals oregano, bieslook, dille, ...) in mandjes of bakjes. Leg er slechts een laagje van bladeren of zaden in en zet dat mandje of bakje vervolgens op een warme maar droge en goed geventileerde plaats. Probeer direct zonlicht te mijden en draai de bladeren om de paar dagen even om. Na een 10-tal dagen zullen de kruiden klaar zijn voor gebruik. Dit kan je testen door de kruiden te wvrijven tussen duim en vingers en te luisteren of ze al een krakend geluid maken. Als dat zo is dan zijn ze droog genoeg.
 6. Droog kruiden met een lange stengel of lange bladeren (zoals bijvoorbeeld peterselie, basilicum, koriander, munt, ...) door ze in bundeltjes van 3 of 4 te verzamelen. bind de stengels met elkaar met een touwtje en hang ze ondersteboven in een warme, droge en goed geventileerde ruimte. Vermijd ook hier direct zonlicht. Deze kruiden worden minstens een 2-tal weken gedroogd. Ook hier kan je testen of de kruiden klaar zijn voor gebruik door ze te wrijven tussen duim en vinger.
 7. Er bestaan een aantal kruiden die niet snel genoeg drogen. Die kunnen best gedroogd worden in de oven. Leg de kruiden gedurende een 10-tal minuutjes op de bakplaat in een op 200 graden voorverwarmde oven. Ook hier moeten kruiden knisperen.
 8. De kruiden kunnen daarna bewaard worden in een stevig gesloten pot.
 9. Smakelijk !

#3698