Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/oogsten_en_bewaren

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 25 juni 2022

Oogsten en bewaren walnoten, sierappels en pompoenen

In het najaar kunnen we de vruchten plukken van de soorten fruit en groenten die zich dit jaar in de tuin hebben ontwikkeld. Hierbij denken we dan aan de hazelnoten, walnoten, sierappeltjes maar ook aan de pompoenen en kalebassen die we de komende weken naar binnen moeten brengen.

Walnoten - Juglans regia

Deze noten oogsten vrij gemakkelijk aangezien we enkel hoeven te wachten tot ze letterlijk uit de lucht komen gevallen. Het best worden de noten dagelijks verzameld zodat de eekhoorntjes of vogels er niet mee gaan vliegen. De walnoten die nog in hun groen-bruine bolster zitten, worden daar het best uit gehaald. Vele mensen doen voor dit klusje handschoenen aan omdat het sap van de bolsters wel lelijke vlekken maakt op de huid. Eenmaal de okkernoten zoals ze ook worden genoemd van hun bolsters zijn ontdaan dan worden ze het best netjes open gespreid op een krant zodat ze kunnen drogen en schimmels geen kans krijgen om de oogst te vernietigen. Noten die zo worden bewaard kunnen vele maanden lang goed blijven.
Met deze noten is het ook mogelijk om zelf aan de slag te gaan en er porto of notenwijn van te maken: Zelf notenwijn maken (porto)

  


Sierappeltjes - Malus

Er zijn vele verschillende prachtige sierappelbomen die geschikt zijn voor kleine tuintjes. Die sierappelboompjes worden niet zo hoog en groeien ook niet zo snel als de gewone appelbomen, maar we mogen in het voorjaar wel genieten van de rijkelijke bloei. Na dergelijke bloei verschijnen er ook veel siervruchtjes die in het najaar de boom volledig vullen en kleuren. Ze zijn er in verschillende kleuren zoals rood, geel of oranje en ook al zijn ze klein, toch zijn ze gewoon eetbaar. Vanaf het moment dat de eerste appeltjes op de grond vallen is het plukmoment aangebroken. We hoeven ze niet te schillen of van hun klokhuisje te ontdoen, maar kunnen ze zo in hun geheel opeten. De ene cultivar levert wel smakelijkere mini-appels dan de andere. Wie er voldoende kan plukken, kan er zelfs appelmoes van maken. Anderen plukken de sierappeltjes liever om ze te verwerken in allerlei kleurrijke bloemstukjes. Vogelliefhebbers laten ze dan weer gewoon netjes hangen en genieten van de vele merels en andere vogels die ze dankbaar komen oppeuzelen als het vriest.

  
 

Pompoenen - Cucurbita

Pompoenen en sierkalebassen worden het best zo laat mogelijk van het veld gehaald, zodat de vruchten de kans krijgen om te groeien en af te rijpen. Ze worden in elk geval het best geoogst vooraleer het begint te vriezen. De pompoenen die niet onmiddellijk worden verwerkt, kunnen best koel en droog worden bewaard. Als ze echter te lang blijven liggen kunnen ze door de druk van het gewicht beginnen rotten. Door ze om de paar weken even op een ander steunpunt te verdraaien wordt dit voorkomen. De vruchten die buiten worden uitgestald moeten uiteraard ook naar binnen vooraleer het begint te vriezen. Eenmaal ze toch een nachtje vorst over zich hebben heen gekregen, dan zijn ze niet meer houdbaar en dienen ze direct te worden verwerkt in heerlijke pompoensoep of dergelijke.

#4113Kurt Vossaert

Auteur: Kurt Vossaert

Terug naar boven icoon