Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/ontgiften_groene_week_van_tuinadvies_dag2

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 24 januari 2022

Dag 2 van de “Groene week” (dinsdag 13 januari)

Bianca: “Gezonde voeding was en is nog steeds een ware ontdekkingstocht voor mij”.

Ik zou mezelf zeker geen keukenprinses noemen, waarschijnlijk komt dit doordat mijn groene vingers veel sterker ontwikkeld zijn…. Maar het maken van een gezonde maaltijd geeft me echt wel voldoening. Het is een moment van de dag waarbij je kan stil staan bij de voedingsmiddelen die je aan jezelf en je gezin geeft en bij het zorg dragen voor elkaar.
Dus maak ik af en toe graag wat tijd vrij om met verse producten een nieuw gerecht te bereiden i.p.v. de doorsnee maaltijden met vlees, aardappels, groenten en saus. Als je er vanuit gaat dat je je lichaam best geeft wat het echt nodig heeft en wat het kan gebruiken om goed te functioneren, kom je vanzelf bij duurzame en eerlijke voeding terecht.

Gezonde voeding was en is nog steeds een ware ontdekkingstocht voor mij. Nieuwe producten uitproberen, nieuwe smaken beleven  en vooral het ervaren van het verschil met de traditionele keuken. Geen snelle suikers, die haast overal lijken in voor te komen, maar voeding die je doorheen de dag een spreiding van energie geeft.
Koekjes, chocolade en allerlei andere lekkernijen hebben nog steeds een grote aantrekkingskracht op mij en dit onder controle houden is mijn grootste uitdaging.

Sinds twee jaar ga ik veel bewuster met mijn voeding en lichaam om en dat bevalt mij zeer goed.  Genieten van lekkere groenten en watertanden van een groentequiche, dat had ik me enkele jaren geleden niet kunnen inbeelden. Desserts en gebakjes eet ik nu veel minder maar als ik ze eet schenken ze me nu meer plezier dan vroeger toen ik ze veel vaker at.

Ook de inhoud van onze keukenkasten ziet er heel anders uit en koken doe ik niet meer alleen omdat het moet maar ook om te ontspannen en dat is geheel nieuw voor mij. Een keukenprinses met groene vingers? Wie weet over een jaar of 10…
Als beloning kreeg ik er een rustig gevoel en positievere moraal bovenop, een sterker gevoel van controle over mijn eigen lichaam. Dat de weegschaal nu ook enkele kilo’s minder aangeeft, doet me ook veel deugd. Elkaar steunen en ervaringen uitwisselen is leuk en geeft moed om vol te houden. Deze “Groene week” met de collega’s is daar een mooi voorbeeld van.

Zalm met gestoofde groenten en voorgekookte tarwe


Zalm met gestoofde groenten en voorgekookte tarwe

In dit gerecht is de tarwe een vervanger voor rijst of pasta. Het is een volle en vrij vaste korrel met een lichtbruine kleur en bevat veel vezels, een gezonde keuze voor ons lichaam. De combinatie van kleurrijke verse groenten fleuren het gerecht op en geven je de kans om te spelen met verschillende combinaties, volgens jouw persoonlijke voorkeur. De zalm is een welgekomen smaakmaker.

Zalm met gestoofde groenten en voorgekookte tarweIngrediënten:

 • 2 wortels
 • 1 rode paprika
 • 1 gele paprika
 • 1 tomaat
 • 1 grote ui
 • 5 teentjes knoflook
 • 10 champignons
 • olijfolie
 • peper en zout
 • tuinkruiden
 • 200 gram voorgekookte tarwe
 • gerookte zalm

Bereiding:

Kook de  tarwe in water met een scheutje olijfolie gedurende 20 minuten. Ondertussen de groenten fijn snijden, blokjes van ongeveer 1 cm². Ik verwijder vooraf de schil van de paprika en courgettes voor een betere vertering.
Als eerste de ui aanstoven in de pan met olijfolie, als de ui glazig is voeg je de blokjes van courgette, paprika, wortel en tomaat toe en af en toe een beetje water. De groenten laten garen met het deksel op de pan en 10 minuten voor het einde de gesneden champignons en fijne knoflook toevoegen. Kruiden met een beetje peper, zout en tuinkruiden naar keuze.
Ondertussen is de tarwe gaar gekookt, klaar om op te dienen. Schik je de zalm op een bord, beetje olijfolie over sprenkelen en kruiden.

Samen eten aan een gezellig gedekte tafel, genieten van pure smaken en verse producten. En een extra pluspunt: de aangename kookgeuren in de keuken.

Smakelijk.

Volg onze belevenissen van dag tot dag hieronder:

#4613

Auteur: Bieke
Redactie Tuinadvies