Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/onderhoudstips_voor_jouw_terras


https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 17 mei 2022

Onderhoudstips voor jouw terras

De lente staat voor de deur en dan begint het bij velen te kriebelen om alles een grondige schoonmaakbeurt te geven. Het voorjaar is de ideale periode om er alles terug piekfijn te laten uitzien. De winter heeft duidelijk zijn sporen achter gelaten: afgevallen bladeren, dorre planten, regen, ijs en strooizout vervuilen het terras, het tuinpad en de oprit.

Heb je nu een houten terras, natuursteenklinkers of een terras in betontegels, alles heeft op zijn tijd een onderhoudsbeurt nodig. Maar hoe pak je dit het best aan zonder het milieu al te veel te belasten? Welke middelen zijn goed, rekening houdend met de plantenborder palend aan het terras en de dieren die hierin leven? 

Tuin met houten terras

Onderhoud van tegels en klinkers

Tijd om het vuil te lijf te gaan want straks willen we kunnen genieten van de eerste zonnestralen. Maar hoe ga je makkelijk te werk? Hoe krijg je de zwarte of groene aanslag weg? Hoe verwijder je de kringen van terracotta potten of roestvlekken die een metalen tuinstoel hebben achtergelaten of vlekken waar langdurig tuinmeubelen, ornamenten of kweekbakken zijn blijven staan? We geven je graag volgende tips mee. 

  • Een hogedrukreiniger is een zeer handig toestel om een terras of oprit te reinigen. Maar het gevaar bestaat dat je terrastegels en voegen kapot spuit door een te hoge druk. Stel de druk dus zo laag mogelijk in om schade te voorkomen. Bij een hardnekkige vlek kan je de druk iets verhogen maar spuit dan gericht en in geen geval op zwakke voegen. 
  • Onderhoud tegels en klinkers.Het terras reinigen met een schuurborstel en bleekwater of chloor dat je verdunt in water kan ook. Dat werkt goed en snel maar deze methode is absoluut niet natuurvriendelijk! Bleekwater doodt alle fauna en flora die in aanraking komt met het sopje. 
  • Zwarte aanslag verwijderen kan je best doen met een daarvoor geschikt product dat je in de handel kan kopen. Het kost iets meer maar het resultaat is beter, van langere duur en het reinigen is minder arbeidsintensief omdat schrobben en naspoelen niet nodig zijn. Enzimo van Edialux is een krachtig reinigingsmiddel en verwijdert atmosferische vervuiling of zwarte aanslag op vrijwel alle oppervlakken gaande van natuursteen, gevels, daken, dorpels, terrastegels, tuinmeubelen en ornamenten. De bestanddelen in het product lossen het vuil op in microscopisch kleine delen. Het reinigt dieper dan de doorsnee schoonmaakmiddelen en levert dus een beter resulaat op. Het brengt hierbij geen schade toe en laat bovendien een beschermende, vuilafstotende film achter op het behandelde oppervlak. Het terras blijft dus langer mooi. Het product bevat enzymen van natuurlijke oorsprong. Planten en dieren zullen er niet onder lijden. Ook Zwarte aanslag van Viano is op basis van enzymen en verwijdert atmosferische vervuiling en dit zonder te moeten schrobben. 
  • Groene aanslag door algen en mos op tegels, muren en tuinmeubelen kan je verwijderen met Groenvreter van Ecostyle. Tevens een ecologisch verantwoord middel. 
  • Roestvlekken zijn meestal hardnekkig en moeilijk te verwijderen. Afhankelijk van het type tegels kan je middelen zoals citroen, azijn of zuiveringszout proberen. Deze middelen breng je enkel op de vlek aan en laat je even inwerken. Of je kiest voor een eenvoudiger oplossing: Oxi kill van BSI. Een zuurvrij middel dat snel roestvlekken verwijdert van zowat alle soorten verharde ondergronden. Oxi Kill kan zowel binnen als buiten worden toegepast. 


Onderhoud van houten terras en meubelen

Hout kan door aanslag van algen, mos en ander vuil erg glad worden. De kans om uit te glijden en te vallen is bij een sterk vervuild terras reëel. Een houten terras reinig je best 1 à 2 maal per jaar. 

  • Houten terras reinigen met een hogedrukreiniger.Ook hier kan een hogedrukreiniger soelaas bieden maar net zoals bij tegels is het van groot belang om een niet te hoge druk te gebruiken en voldoende afstand te houden tot de houten planken. Anders bestaat de kans dat je de houtvezels onherroepelijk beschadigd waardoor het vuil zich nog beter zal kunnen hechten en de levensduur van het hout zal verminderen.
  • Om hout te reinigen kan je groene (of bruine) zeep gebruiken. Dit middel kan voor vele doeleinden gebruikt worden, ook voor tegels. Het is echter niet 100% milieuvriendelijk omdat het een aantal chemische ingrediënten bevat maar het is minder schadelijk dan bleekwater en andere gewone schoonmaakmiddelen. Het bevat geen fosfaten, ammonia en zuren. 
  • Voor het verwijderen van zwarte aanslag op houten terrassen en houten tuinmeubelen kan je net als bij het reinigen van tegels, Enzimo van Edialux of Zwarte aanslag van Viano gebruiken. Deze middelen zijn op natuurlijke basis en werken zonder te schrobben.
  • Xyladecor heeft een krachtreiniger voor alle buitenhout die snel en grondig alle vuil verwijdert maar dit product is niet op natuurlijke basis.  Met de terrashoutbeits voorkom je vervuiling en vertraag je het natuurlijk vergrijzingsproces van het hout. Zo blijft de natuurlijke houtkleur en houttekening langer zichtbaar en blijft het terras er langer als nieuw uitzien. 

Nu jouw terras terug straalt kan je de plek verder aankleden met plantenpotten, verlichting, kussens, een leuk tuinbeeld of misschien ben je wel toe aan een nieuwe parasol of tuinmeubelen? Bij ons vind je een ruim assortiment en voor iedereen wat wils. We bieden jou alles om jouw tuin en terras om te toveren tot een oase van rust en een plek waar je ongestoord kunt genieten. Wees creatief en maak er een plek van waar je fier op bent!

Een gezellig terras met verlichting en leuke tuinmeubelen.

#5864Inge

Auteur: Inge
Redactie Tuinadvies

Terug naar boven icoon