Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/onderhoud_voor_uw_tuin_net_voor_de_winter

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 1 maart 2021

Onderhoud voor uw tuin net voor de winter

Wanneer de nachten kouder worden is het tijd om de tuin voor te bereiden op de komende winter.
De winteropkuis is niet alleen goed om uw tuin er beter uit te laten zien, maar zal u ook extra werk besparen wanneer het terug lente wordt.

Bekijk uw tuinontwerp
Voor je aan de slag gaat is het een goed idee om even te overlopen wat mooi heeft gebloeid in de tuin het vorige seizoen en wat niet het gehoopte resultaat heeft gehaald. In de herfst is het de ideale moment om die planten te verhuizen als je het gevoel krijgt dat ze misschien op de verkeerde plaats stonden.
Daarnaast kunt u even kijken hoe uw tuin er nu bij staat. Heeft u geen planten die nu nog bloeien, dan is het misschien interessant enkele laat bloeiende planten te zetten in het voorjaar, zoals Rudbeckia (gele zonnehoed), Aster Novi-Belgii, Anemone japonica, Sedum spectabile. Hydrangea paniculata biedt ook een mooie kleur in de herfst, maar je hoeft niet te wachten tot volgend voorjaar om ze te planten. Veel sterkere heesters zoals pluimhortensia’s zijn volkomen gelukkig met een late planting en zullen van de winter gebruik maken om een groter wortelgestel aan te maken.
Niet winterharde bollen zoals de canna’s, dahlia’s of gladiolen moeten (als dat nog niet gebeurd is) uit de grond gehaald worden. Ze kunnen niet overwinteren in de koude wintergrond. Laat de bollen enkele uren drogen in de zon alvorens ze weg te bergen in een koele, droge plaats tijdens de winter. Zet ze in de garage, zolder of in de kelder, daar staan ze prima.
Mocht je nog geen compostvat heeft is nu het ideale moment om een compost op te starten. Daarin kunnen de gedroogde bladeren gegooid worden. De bladeren zullen afbreken tot een zeer voedselrijke compost die bruikbaar is het komende jaar. Probeer er wel geen onkruidzaden of schimmelzieken in te mengen, dit zorgt voor problemen. Wortelstronken van koolgewassen kun je om ziekteverspreiding van knolvoet op de percelen tegen te gaan ook beter weren van de composthoop.
Een jaarlijks vergeten iets is het water aflaten van de kraantjes in de tuin. Soms is er al wat nachtvorst geweest alvorens men er aan denkt. Eenmaal de dooi begint, komt het probleem tevoorschijn, met alle ellende vandien. Een handige tip hiervoor is een zelf te maken systeempje in de leiding steken om het water af te laten. Meer info vind je hier: waterkranen in de winter.

Opgevroren waterleidingen kunnen voor heel wat ellende zorgen. Laat tijdig het water af van uw kranen

Vijveronderhoud voor de winter:
De vijver heeft ook nog een klein beetje onderhoud nodig voor de echte winter begint. Pompen en UV-lampen moeten afgekoppeld worden om stuk vriezen te voorkomen.
De vissen voeren is ondertussen al beperkt tot een minimum, en als er dan nog gevoederd wordt, kies dan enkel voor een wintervoer (dat een lager eiwitgehalte bevat dan zomer- of groeivoer).
De vissen moeten vanaf nu zo rustig mogelijk gehouden worden. Stress voor de winter is een belangrijke factor van ziekten in het voorjaar. Vaak wordt in het late najaar nog een probioticakuur gehouden, om de vissen in optimale conditie de winter in te laten gaan. Zout is een ander alternatief, omdat een verhoogde zoutconcentratie het afweersysteem van de vissen activeert, waardoor er extra slijm wordt geproduceerd. Let hier echter wel mee op wat u doet. Zout kan een vis ook ernstige brandwonden bezorgen. Een dikkere slijmlaag betekent een betere bescherming tegen ziektekiemen en bacteriën. Bacteriën zullen in het voorjaar al eerder actief worden, nog voor het afweersysteem van de vissen zal beginnen werken. Dat was de reden waarom in het voorbije voorjaar zoveel vissen zijn gestorven, kennelijk “zonder reden”. In februari was de temperatuur geleidelijk aan aan het stijgen, maar toen gevolgd door een koudeduik. Deze extra prik was opnieuw een beproeving voor de weerstand van de vissen, die voor sommige net iets te veel was. Vandaar dat het belangrijk is om ze zo goed mogelijk de winter in te laten gaan.

Bodembehandeling voor de winter:

Bodemonderhoud voor de winter. turf of champignonmest om planten te beschermen

Eigenlijk behoeft de grond niet veel onderhoud meer, behalve het onkruidvrij houden ervan. Wat aangeraden wordt, is de grond wat los te maken tot een diepte van 10 tot 15 cm. Wanneer het begint te vriezen zullen de losgewrikte kluiten openvriezen en dit is op zijn beurt ideaal voor de beluchting van de bodem. Doe dit echter niet te dicht in de buurt van vaste planten. Want daardoor zullen de wortels minder beschermd zijn tegen de vorst.
Bij jonge planten wordt er tevens ook aangeraden om een laagje turf, mulch of goed verteerde champignonmest te strooien.

#2750