Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/onderhoud_terras_en_oprit

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 27 september 2021

Onderhoud van terras en oprit

Mosbestrijding oprit en terras
Mosbestrijding oprit en terras

Onderhoud van oprit of terras na de winter kan de uitstraling van uw terras aardig veranderen. Gedurende de winter heeft de koude en regen het terras vuil en grauw gemaakt.
Groene algen zullen al snel op de klinkers of cementvoegen te zien zijn. Zeker waar het water niet perfect kan aflopen ontstaat al snel een groene sluier op de oprit.
Een opknapbeurt kan hier verbetering in brengen. Maak een oplossing van water, javel en zout en breng dit aan over de oprit of terras. Daarna kan met een borstel de oprit geveegd worden waardoor de mossen en andere wieren zullen afsterven. Na een tweetal weken kunnen die dode mossen en grassen verwijderd worden. Is het terras of oprit echter meer bevuild, dan kan de hogedrukreiniger ingezet worden.

Na enkele weken kan de oprit alweer een groene sluier gekregen hebben, zeker wanneer het af en toe heeft geregend. Er bestaan enkele producten die net zoals het mengsel van javel en zout ervoor zorgen dat de algen verdwijnen. Sommige zijn zelfs 100% biologische afbreekbaar waardoor het niet schadelijk is voor het milieu.

Let erop wanneer u de resten afspuit met de hogedrukreiniger, u niet te dicht met de spuitkop tegen de klinkers komt. Deze waterstraal heeft een schurend effect waardoor het oppervlak beschadigd wordt en ruw zal worden. Een ruw oppervlak is een bovendien een ideale hechtingsbodem voor nog meer vuil. Dit is dus geen oplossing naar de toekomst toe.

Om de tijd te besparen om telkens opnieuw de oprit of terras te gaan reinigen kan een beschermende coating aangebracht worden. Deze coating is een transparante beschermlaag die ervoor zorgt dat het oppervlak van de klinkers en voegen minder poreus worden (waardoor algen minder goed kunnen hechten, waardoor ze ook langer uitblijven). Er zijn verschillende producten op de markt, vraag hiervoor raad bij uw speciaalzaak.
Deze beschermlaag kan aangebracht worden met een plantensproeier zodat de laag gelijkmatig kan verspreid worden. Het beste resultaat krijgt u  wanneer er 2 of 3 lagen kruislings over elkaar heen aangebracht worden.

Algen en mossen op terras of oprit geven een onverzorgde look.
Algen en mossen op terras of oprit geven een onverzorgde look.

Vlekken op een betonnen oprit of garage verwijderen

Olievlekken op de oprit naast je huis of garage kunnen de look van je oprijlaan er al snel "onverzorgd" laten uitzien. Wanneer die olievlekken op een betonnen oprit zitten kunnen die in vele gevallen wel verwijderd of zeker verminderd worden. Laat de olievlek echter niet lang liggen, hoe sneller je de oprit kan behandelen, hoe meer kans er is dat de olievlek volledig zal verdwijnen van de oprit.

Olievlekken verwijderen van oprit of terras
Olievlekken verwijderen van oprit of terras

Een eerste middel is het gebruik van cola.
Zorg er eerst voor dat de oprit droog is. Is de vlek nog vers en nat, dan kan de resterende olie 'opgezogen' worden door een grote hoeveelheid soda te gieten op de vlekken.
Een ander absorberend poeder (zoals maïsmeel of zaagsel zijn ook prima om de resterende olie op te zuigen).
Eenmaal de vlek is opgedroogd, giet je een goede plas cola over de bevlekte gebieden. Laat de cola nu een ruime tijd zijn werk doen (bijvoorbeeld een volledige nacht). De dag nadien wordt de cola weggespoeld met een emmertje water waarin een goede geut afwasmiddel is in verwerkt. Daarna overvloedig afspoelen met de tuinslang. Je zal zien dat met deze behandeling de vlek zo goed als verwijderd is.
Nogmaals: hoe ouder de vlek, hoe hardnekkiger.

Een andere manier om de vlek schoon te maken is om vaatwasmiddel over de vlek te gieten. Vaatwasmiddel zorgt ervoor dat de vetmoleculen loskomen en nadien kunnen weggespoeld worden met kokend water. Daarna kan met een harde borstel goed hard geschrobd worden om de laatste resten te verwijderen. Nadien moet alles overvloedig weggespoeld worden met de tuinslang.

Afspuiten van oprit. Ga voorzichtig te werk om geen beschadiging te krijgen.
Afspuiten van oprit. Ga voorzichtig te werk om geen beschadiging te krijgen.

Lukt het nog steeds niet om de olievlek te verwijderen, dan kan trinatirumfosfaat (TSP) gebruikt worden. Is de vlek droog, maak die dan eerst nat met water en strooi de TSP op de vlek. Laat een 30-minuten inwerken en schrob goed met een harde borstel. Let wel op: TSP is een gevaarlijk product. Gebruik rubber of latex handschoenen en let op voor spatten op kledij.

Een ander en nog iets sterker product is zoutzuur. Ook dit is een gevaarlijk product dat met de nodige zorg moet gebruikt worden. Breng het zoutzuur aan de olievlek en laat slechts een korte tijd inwerken (tot een minuut). Daarna kan met de hogedrukreiniger de oprit schoon gemaakt worden.

Na het reinigen met bovenstaande producten is het nog nodig om de schoongemaakte gebieden te neutraliseren door zuiveringszout te gaan gebruiken. Eventuele restjes van TSP of zoutzuur zullen hierdoor hun uitwerking stoppen.

#2880