Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/oesters_met_champagne

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 25 augustus 2019

Oesters met champagne

Voor de liefhebbers hebben we deze keer een echte lekkernij: oesters met champagne.
Leuk om nu deze week te proberen, om daarna in de eindejaarsperiode mee uit te pakken.
Een feestelijk hapje om te serveren bij een glas champagne of schuimwijn.
Neem holle oesters voor het gerecht, ze zijn iets zilter van smaak dan de platte oester.

feestgerechte klaarmaken: Oesters met champagne

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 24 oesters
  • 50 g sjalotten
  • 1 dl champagne brut (of een goede crémant of schuimwijn)
  • 2 dl room
  • 2 citroenen
  • 1/2 bosje peterselie
  • slierten zeewier
  • peper
  • speciale oesterborden of grof zeezout

oestergerechten als feesthapjes. Oesters met champagne

Zo maak je oesters met champagne:

  • De oesters openen met een oestermesje, uit de schelp halen en het vocht opvangen.
  • Het oestervocht zeven.
  • De onderste (diepe) schelpen grondig wassen.
  • De oesters in de onderste schelpen leggen en over vier vuurvaste borden verdelen.
  • Ideaal zijn speciale oesterborden met holtes waarin de oesters passen.
  • Heeft u die niet, dan kunt u gewone borden nemen en daarop een bodem grof zeezout strooien, waarin u de oesters vastzet (oppassen dat het zout niet in de oesterschelpen komt).
  • De sjalotten zeer fijn hakken en met het gezeefde oestervocht, de champagne, de room en peper (geen zout) tot 1/4 inkoken.
  • Deze champagnesaus over de oesters gieten. De borden 3 à 4 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C zetten.
  • De laatste minuten het grillelement inschakelen om de oesters een mooi bruin korstje to geven.
  • De citroenen doormidden snijden en in de randen van elke helft gekartelde insnijdingen maken.
  • Op elk oesterbord in het midden een halve citroen schikken.
  • Garneren met toefjes peterselie en zeewier.

Platte oesters op een markt in Engeland
Platte oesters op een markt in Engeland

Leuk weetje over oesters :
Oesters horen net zoals de gewone mossel tot de groep van bivalen (ook wel 2-kleppige weekdieren genoemd). Wie aan oesters denkt, denkt ook aan feestelijke diners, waarvoor rauwe oesters vaak gebruikt worden als ideale opener van zo'n feest.
Er bestaan twee belangrijke soorten oesters: de holle en de platte. De holle wordt ook wel creuse genoemd.
Platte oesters zijn over het algemeen iets kleiner dan de holle. Dit komt doordat ze minder snel groeien (een holle oester wordt geconsumeerd na 1 jaar, de platte oester doet daar 3 keer zo lang over). Vanzelfsprekend zijn de platte oesters daarom iets duurder, want het aanbod van platte oesters is door zijn tragere groei ook kleiner. Bovendien zijn de platte oesters in België en Nederland slechts te koop tussen april en juni. De holle oesters worden dan weer het hele jaar door verkocht.

#2738

Bron: Flandria