Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/nuttige_compost

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 21 september 2021

Compost als vitaminekuur voor uw tuin

Compost ontstaat uit allerlei tuinrestanten: snoeiafval, plantenresten, bladeren,... Naast het tuinafval kunnen ook de keukenresten van plantaardige oorsprong op de composthoop.
Belangrijk voor een goede compostering is het voorzien van optimale omstandigheden voor de micro-organismen en bacteriën die instaan voor de afbraak van al dit plantaardig materiaal.

In elke tuin, hoe groot of hoe klein die ook is, kan je een optimaal composteringssysteem plaatsen.

Een aantal belangrijke compostweetjes op een rijtje:

 • Zoek een geschikte composteringsplaats in de tuin.

  Kies bij voorkeur voor een schaduwrijke plaats in de tuin, dit is belangrijk omdat de composthoop niet zou uitdrogen. Er zijn ook gesloten composteringssystemen die wel in de volle zon mogen staan.
  Denk er ook aan een plaats te kiezen waar er voldoende ruimte is om aan de composthoop te werken en om er met een kruiwagen te kunnen draaien.

   
 • Het tuinafval voldoende mengen is een must.

  Een goede compostering kan enkel plaatsvinden als het mengsel voldoende luchtig gemengd wordt (gazonmaaisel, takkensnoeisel, keukenafval... )
  Als je het grasmaaisel er in te dikke lagen op gooit, dan zal het moeilijker composteren maar gemakkelijker liggen broeien en stinken wat niet de bedoeling is. Als je de lagen niet te dik maakt en voldoende mengt met ander tuinafval dan zou je de composthoop eigenlijk zelfs niet mogen ruiken.
  De ideale verhouding voor een goede compostering is 1/3 gras en 2/3 structuurmateriaal (snoeiafval, takken, bladeren).
   
 • Keuze van het composteringssysteem.

  klein compostvatVoor kleinere tuinen (100 tot 300 m²) is een compostvat, (donkere kleur), met geperforeerde bodemplaat met beluchtingsstok een uitstekend middel om met een minimum aan inspanning keukenresten en kleine hoeveelheden tuinafval te verwerken tot compost van goede kwaliteit.
  Voor grotere tuinen kies je best voor een systeem van twee of drie compostbakken, die je vooraan kunt openmaken. Het principe blijft hetzelfde, luchtig mengen is de boodschap.
  Je kan gemakkelijk een compostvat maken van bijvoorbeeld een betonnet. Een eenvoudig principe voor de handige doe-het-zelver. Op die manier kan je meerdere hopen maken en dus je grasmaaisel verspreiden over meerdere composthopen zodanig dat men de verhoudingen kan respecteren.
  Woon je op een flat of in een stadswoning met binnenplaatsje? Overweeg dan de aanschaf van een wormenbak. Dit gesloten systeem bestaat uit een of meerdere plastic bakken met wormen, kan het keukenafval van een klein gezin verwerken.


   
 • De vele voordelen van compost:
   
  • Omdat compost veel nuttige micro-organismen bevat verrijkt deze het bodemleven in de tuin.
  • Compost bevat veel voedingstoffen, zowel langzaam werkende als snel opneembare voedingstoffen voor de planten.
  • Compost die in de tuingrond wordt verwerkt zal ervoor zorgen dat de bodem een hoger humusgehalte krijgt en een betere bodemstructuur qua luchtgehalte en watervasthouding
  • Compost zorgt tevens voor evenwicht in de bodem wat betreft de zuurtegraad.
  • Door regelmatig compost in de tuinbodem te mengen wordt de bodem rijker qua bodemleven en ook gezonder waardoor er ook sterkere planten op groeien met minder kans op ziekten of plagen.
  • Het voorzien van een ca. 5 a 10 cm dikke laag gestoomde compost in borders en tussen vaste planten, onderdrukt tijdelijk de onkruidgroei.
    
 • Zelfgemaakte compost of professionele compost?
   
  • Professionele Vlaco-compost is gemaakt van lokaal GFT- of groenafval. Deze compost is normaal gezien gestoomd en daardoor vrij van ziektekiemen en onkruidzaden. Deze is daardoor ook geschikt om bovenaan in de border open te spreiden.
  • Zelfgemaakte compost komt van de planten uit de eigen tuin waardoor deze ook de nuttige micro-organismen uit die tuin zal bevatten. Het voordeel hiervan is dat de compost sneller en beter zal worden opgenomen. Het is uiteraard ook goedkoper en het zorgt voor een fijn gevoel dat je zelfgemaakte compost kan gebruiken.
#3978