Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/nieuwe_soorten_rozen_juni

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 12 april 2021

Rozen in juni.

 

Na een lange en koude winter zijn de rozen laat en langzaam op gang gekomen. Maar nu barst de bloei dan toch los, het lijkt wel uitbundiger dan ooit.

 

Talloze bloemen en even zoveel beloftevolle knoppen sieren de struiken. We laten er enkele de revue passeren:

In juni bloeien vele soorten rozen volop

 

Leonardo da Vinci is een sterke en mooie roos. Helaas geurt deze roos niet. Dit nadeel wordt ruimschoots gecompenseerd door het feit, dat de grote roze bloemen absoluut regenbestendig zijn. Zelfs na een geheel verregende dag staan de bloemen er nog fris en onbeschadigd bij. In Nederland is dat geen gering voordeel! Leonardo bloeit onuitputtelijk door tot de vorst invalt.

lekker geurende roos
Rosa “William Shakespeare 2000”

 

Een lekker geur vinden we wel bij Rosa “William Shakespeare 2000”. Deze paarsrode roos heeft in het jaar 2000 haar naam gekregen en is een verbeterde versie van Rosa “William Shakespeare”. Deze laatste heeft snel last van kwalen zoals sterroetdauw en meeldauw.

 

Een geheel andere manier om rozen toe te passen, is ze een boom in te jagen. Dikwijls gebruikt men hiervoor een ‘rambler’. Ramblers zijn sterk groeiende klimrozen die éénmaal bloeien. In een paar jaar bedekt een rambler een boom volledig. Het snoeien van een rambler is een lastig en pijnlijk karwei, vanwege de onstuimig gegroeide takken, vol met grote doornen. Als je meer geduld hebt, kun je een trager groeiende leiroos tegen een boom laten groeien. Rosa “Westerland”  heeft er ongeveer zeven jaar over gedaan, om boven in deze oude perelaar te komen. Westerland bloeit in een mooie zacht oranje kleur en blijft de hele zomer bloemen produceren met een fijne maar duidelijk waarneembare geur.

klimroos met oranje bloemen
Oranje boven

 

Om de bloei van oude rozenrassen te bevorderen, hebben vooral Engelse tuiniers een goede manier gevonden: zij buigen de hoofdtakken uit en zetten het uiteinde vast in de grond. Op deze hoofdtakken groeien zijtakken. Door de verandering die hiermee in de sapstroom wordt bewerkstelligd, bloeit de roos veel rijker. Rosa “Reine des Violettes” staat uitgebogen met daar tussen sieruien en geraniums. Het lijkt wel een boeket.

 

Doorbloeiende rozen geven maandenlang bloemen. Om de productie van nieuwe bloemen te stimuleren, knip je de verwelkte bloemen weg. De traditionele manier hiervoor is de bloem weg te knippen tot het eerste vijfblad. De deskundigen van de Royal Horticultural Society (RHS) in Engeland discussiëren hier echter over. Een aantal van hen huldigt de opvatting dat door de traditionele manier van knippen te veel energie van de roos wordt weggenomen. Zij gaan er van uit, dat het wegknippen van alleen de bloem tot de beste resultaten leidt.

rozen combineren in de siertuin

 

Voor een goede doorbloei is het van belang om de roos van voldoende voedsel te voorzien. Behalve de mestgift in het voorjaar, stelt de roos een tweede gift eind juni zeer op prijs. Xardin rozenmest bevat alles wat een roos nodig heeft voor een gezonde groei en rijke bloei.

#2537

Auteur: Martje van den Bosch
www.detuinenindemen.nl