Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/nieuwe_potplanten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 16 januari 2022

Nieuwe kamerplanten in het voorjaar van 2007

Nieuwe potplantencultivars bij lelie, chrysant en orchidee

Lilium Tiny ‘six in a row’ serie

Een doorbraak in de potlelies, zo wordt de nieuwe Tiny-serie genoemd. Pluspunten zijn het prettige formaat, de rijke bloei en de sterk verbeterde houdbaarheid.
 

De nieuwe Tiny ‘six in a row’ serie is het resultaat van twintig jaar veredelen. Zowel uiterlijk als innerlijk is het product verbeterd ten opzichte van bestaande rassen. Eerst het uiterlijk: de Tiny potlelies – de naam zegt het eigenlijk al – hebben van nature een compact formaat. Denk hierbij aan 25 tot 50 centimeter. De meeste cultivars worden circa 35 centimeter hoog. De planten ogen daardoor lekker stevig. En het verbetert de beladingsgraad. De toevoeging ‘six in a row’ heeft betrekking op het aantal kleurvariaties. 

 

Klein, maar dapper

Op elke steel bloeien drie tot twaalf knoppen, afhankelijk van de bolmaat. In vergelijking met bestaande rassen is het gemiddelde aantal knoppen hoog. Nog belangrijker is dat deze knoppen aan de plant blijven zitten, als ze in de handelsfase na een week koeling in de winkel worden gezet. Bijna alle bestaande rassen hebben dan last van geel blad en knopval. Dit probleem is met de Tiny-serie opgelost. De Tiny’s zijn dus klein, maar dapper. Het vergroot de marktkansen van de potlelie enorm. En dat mag gerust een doorbraak worden genoemd.

 

Verkrijgbaarheid

De Tiny-serie bestaat uit dertien Aziatische potlelies in zes kleurvariaties. Hiermee kunnen kwekers elke gewenste mix samenstellen. De plant kan jaarrond worden geteeld. Het product is vanaf februari 2007 op de Nederlandse veilingen beschikbaar.
 

Chrysanthemum La Crosse

In de zee van kleurrijke potchrysanten zijn er nog steeds cultivars die met een bijzonder uiterlijk weten op te vallen. La Crosse is er zo een.

De nieuwe potchrysant heeft namelijk sprekende bloemen, dankzij de roze/wit gestreepte bloemblaadjes en het grote formaat van 9 tot 10 centimeter. Geen standaardras dus, maar een vrolijke noot in het al uitgebreide palet van de potchrysanten. De kleurcombinatie mag zeker vernieuwend worden genoemd. De houdbaarheid is bovendien uitstekend.

Amerikaans 

Voor kwekers is het belangrijk om te weten, dat de groeikracht van La Crosse niet al te sterk is. De reactietijd – van korte dag tot eerste bloei – bedraagt zeven weken. De enigszins mysterieuze naam La Crosse klinkt Frans, maar is genoemd naar een plaats in Amerika. Niet zo vreemd, want de plant is van origine afkomstig van een Amerikaanse veredelaar. 


 

Cambria Massai serie
 

De laatste jaren viel er weinig nieuws te melden over de Cambria-orchidee. Met de introductie van de Massai-serie is die stilte eindelijk doorbroken.

 

De Massai-serie komt voor de orchideeëntelers op het juiste moment. De vraag naar orchideeën zit sterk in de lift met de Phalaenopsis als onbetwiste marktleider. Maar die kan wel wat ‘assistentie’ gebruiken. Die komt er in nu in de vorm van de Massai-serie: vier nieuwe Cambria-, officieel Colmanara-, rassen met donkerrode bloemen. Alleen de ‘lip’ – een uniek kenmerk van alle orchideeën – is verschillend van kleur. Zo is de lip van de Massai Red rood, van de Massai Splash wit gerand, van de Massai White helemaal wit en van de Massai Violet paars.

 

Belevingswaarde

Een pluspunt van de Massai-serie is, dat de bloemen – net als een Phalaenopsis – na elkaar open komen. Bij de bestaande Cambria’s springen alle bloemen tegelijk open, waardoor de plant bij de consument eerder is uitgebloeid. Bovendien draagt elke Massai twee tot drie bloeiende takken. Dit alles komt ten goede aan de ‘belevingswaarde’ en de houdbaarheid van de orchidee. De plant bloeit onder huiskameromstandigheden in totaal zes tot acht weken. De taklengte bedraagt slechts 45 tot 65 centimeter, waardoor de beladingsgraad van het product is verbeterd.
 

#836