Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/nicolas_janssens_tuinaanleg

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 21 september 2021

Tuinbeschrijving Nicolas Janssens: Met het landschap in zich(t) - zilveren project in de rubriek Groen Kleurt

'De Vlaamse Tuinaannemer' is de naam van een promotieproject voor het beroep van tuinaannemer. De werkgroep achter dit project bestaat uit afgevaardigden van de tuinaannemersverenigingen die Vlaanderen telt. Jaarlijks organiseren zij gezamenlijk een wedstrijd waarbij professionele tuinaannemers zich kunnen inschrijven met één project in de categorie 'particuliere tuinen' met drie oppervlaktecategorieën: nl. kleiner dan 250 m², tussen 250 en 1000 m² en groter dan 1000 uitgevoerde m².
Naast deze rubrieken is er ook een nieuwe categorie 'Groen kleurt'. Hierbij worden de spotlights op het groen geplaatst: het gebruik van exclusief groen, bijzondere combinaties, landschappelijke aanplantingen, bijzonder behoud van groen, een fijne aandacht voor wintersilhouetten, bloei, herfstverkleuring…

Hier volgen foto's en uitleg bij het ZILVER in de categorie 'Groen kleurt' (2008-2009) 

 

Tuinbeschrijving Nicolas Janssens: Met het landschap in zich(t)

Zowel de voor- als achtertuin van deze landelijke hedendaagse woning met een uitgesproken terracotta kleur sluit perfect aan op het omringende landschap. Daarvoor zorgt een serre uit glas en staal die de zichtas doorheen de woning leidt.

Oorspronkelijk was de tuin volledig van het landschap afgesloten door een hoge coniferenhaag die het zicht op het mooie landschap aan de overkant van de straat volledig afsloot. In de plaats kwam een open voortuin met hoofdzakelijk siergrassen die speels voor strak geschoren wintergroene volumes staan. Enkele solitaire struiken en witte berken zorgen voor een tijdloos kleurenpallet in het voor- en najaar. Langszij biedt de servitude in dolomiet tussen de witgekalkte Catalpa's verschillende parkeermogelijkheden. Een kasseipad loopt van de voortuin door de glazen serre heen naar het eetterras in de achtertuin. Dit baadt in de schaduw van twee oude notenbomen. Grenzend aan het terras ligt een lange, conische vijver die in twee niveaus is opgebouwd. Rond de vijver is met weelderige bladcontrasten gewerkt. Dit tuingedeelte vlakbij de woning is omringd met hoge tuinmuren en leihaagbeuken om de privacy te garanderen.
Midden in de 30 are grote tuin staat een hoge meerstammige hulst. Deze topiary vormt het centrum van een grote cirkel, afgeboord met opeenvolgend een dubbele rij kasseien, een border met siergrassen en een halfhoge hulsthaag. De beplanting in de kleinere middelste cirkel bestaat uit beuk die op dezelfde hoogte geschoren is. Aan de buitenkant van de cirkel lopen aarden paden langs verschillende soorten Hosta's, Hydrangea's, vaste planten en solitairen. Achteraan in de tuin is ruime mogelijkheid om te experimenteren met nieuwe of nog onbekende planten.

Focus op groen
Hier woont een plantenliefhebber! Dat is niet te ontkennen wanneer we naar de enorme verzameling kijken die hier is bijeengebracht. De tuinaannemer gebruikt hier de eigen tuin als een soort proefveld en toontuin tegelijk. Een keuze maken in de aanwezige collectie is dan ook niet zo eenvoudig.

Halesia carolina of sneeuwklokjesboom staat als eenzame sterkhouder te pronken midden in een wuivende massa Pennisetum alopecuroides. Wat een prachtig zicht, vooral in de maand mei wanneer deze struik beladen is met witte belvormige bloempjes. Deze staan per drie tot vijf bij elkaar langs de takken van deze grote, vanaf de basis vertakkende struik. Deze soort uit het zuidoosten van de VS is perfect geschikt voor ons klimaat. Geef hem een vochtige, maar goed gedraineerde lichtzure grond en een plek in de zon of halfschaduw.
Zoek ook eens naar de meer boomvormige H. monticola en naar de zeldzame maar o zo mooie H. diptera var. magniflora. Van deze laatste vorm staan er slechts drie volwassen bomen in West-Europa, waarvan één te bewonderen is in Arboretum Kalmthout. Tot vrij recent was het haast onmogelijk om jonge planten te kopen, omdat de vermeerdering altijd problematisch bleef. Gelukkig is dit nu anders en zijn er voldoende planten op de markt om een zoektocht succesvol te kunnen afronden.

Acer griseum is een Chinese esdoorn die alleen maar mooier wordt bij toenemende ouderdom. Die sierwaarde dankt deze kleine boom vooral aan de bast. Deze is afbladderend en onthult zo de glanzend kaneelbruine onderliggende laag. Gewoonweg schitterend, letterlijk en figuurlijk, in de zon. De herfstkleur van de drielobbige bladeren is een bijkomend pluspunt: prachtig rood en scharlaken, vooral wanneer zomer en nazomer zonnig zijn overdag en fris ’s nachts.
Een andere esdoorn in deze verzameling is A. cissifolium. Het blad is samengesteld en bestaat uit drie blaadjes met een bronzen tint. In de herfst verkleuren deze naar rood en geel. Ook opvallend is de slangenbastesdoorn (A. davidii). De bast van deze Chinese soort is groenwit gestreept, waardoor hij ook in de winter een sierwaarde geeft aan de tuin.


Acer griseum met Ilex crenata 'Twiggy'

Een groep van Hydrangea sargentiana zoals we hier zien, is werkelijk uitzonderlijk. En wel om twee redenen. Vooreerst omdat het hier gaat om de echte soort en niet om een verkeerd benoemde vorm van H. aspera. Ten tweede omdat de planten er zo gezond bij staan. De indrukwekkend grote bladeren met een duidelijke beharing staan op forse stengels die op hun beurt bedekt zijn met een in klitten gegroepeerde massa van klier- en andere haren. Deze planten kunnen tot wel vier meter hoog worden en dan werkelijk de omgeving beheersen. Zorg voor bescherming tegen uitdrogende winden en een plek in halfschaduw in vochtige, goed gedraineerde grond. De bloeiwijze is een koepelvormig scherm met mauve fertiele bloempjes die spaarzaam omringd zijn van witte steriele bloemen. Deze hebben afgeronde bloemblaadjes.

Gleditsia triacanthos ‘Ruby Lace’ is een aantrekkelijke Amerikaanse selectie van deze soort met diep bronsrood jong blad. De bladeren zijn veervormig samengesteld en schikken zich in een open kroon. Deze vorm heeft geen bewapening en draagt geen vruchten. Niet iedereen is er enthousiast over. Michael A. Dirr, Amerikaanse plantenkenner, noemt hem zelfs “as bad as a cultivar can be”, maar oordeel liever zelf. In elk geval is de soort goed bestand tegen industriële luchtvervuiling en dat kan een groot pluspunt zijn.

Hydrangea ‘Veerle’ is een selectie van Harry van Trier en wordt in de handel gebracht door Oprins Plants uit Rijkevorsel. In zure grond zijn zowel de fertiele als de steriele bloemen van deze ‘lace-cap’ schitterend diepmetaalblauw. In neutrale omstandigheden blijven ze oudroze van kleur. De bladeren hebben een uitgesproken getande rand en duidelijke nervatuur. In de herfst kleuren ze in tinten van dieppaarsrood. ‘Veerle’ is bijzonder winterhard en mede daardoor erg populair in de koudere streken van Europa. In ons klimaat kan er soms schade zijn door late nachtvorsten (zoals bij elke Hydrangea trouwens), maar de plant herstelt zich prima en bloeit ook dan nog rijkelijk. Zet hem echter niet in de volle zon. Hij behoort tot de groep yezoensis binnen de soort serrata en dat zijn nu eenmaal planten die van nature in de bossen van het noorden van Japan voorkomen.

2. In gesprek met Nicolas Janssens

Deze tuinaannemer uit het Antwerpse Kapellen heeft de natuur in zijn bloed. “Als ik dit beroep niet gekozen had, dan was ik wellicht dierenarts of bioloog geworden,” vertrouwt Nicolas Janssens me toe. Na bijna 20 jaar in het vak kan hij terugblikken op tal van mooie realisaties. In welk project zou je graag eens je tanden zetten, wilde ik graag weten. “Mijn droomproject situeert zich in een gebied met een weelderige plantengroei, waarin water, natuurlijke materialen en strakke lijnen en assen kunnen worden verwerkt,” kreeg ik als antwoord. “Natuurlijk mogen daarin geen geurende planten of bloemen en vooral planten met eetbare vruchten ontbreken. Er is niets zo heerlijk als kunnen proeven van je eigen tuin.”
Tot slot kregen we nog deze raad voor beginnende tuinaannemers: “Het is hard labeur. Ook de organisatie van alle werk neemt vele uren in beslag. Hou je daarom aan je beloftes en neem niet meer werk aan dan je aankunt. Wat de toekomst betreft, denk ik dat we gaan naar samenwerkingsverbanden waarin ieder zijn eigen specialisatie heeft.”

Plantenlijst

Bomen

Fagus sylvatica 'Atropunicia'
Sorbus aucuparia 'Rossica Major'
Betula utilis 'Jacquemontii'
Acer campestre
Ostrya carpinifolia
Juglans regia
Malus baccata 'Professor Sprenger'
Acer capillipes
Gleditsia triacanthos 'Sunburst'
Ailanthus altissima
Prunus subhirtella 'Autumnalis Rosea'
Quercus robur
Quercus palustris
Larix kaempferi
Metasequoia glypstroboides
Ginkgo biloba
Gleditsia triacanthos 'Rubyglace'
Cercidiphyllum japonicum
Coryllus avellana
Populus alba 'Nivea'

Meerstammige solitairheesters -bomen

Amelanchier lamarckii
Koelreuteria paniculata
Prunus serrula
Prunus subhirtella 'Autumnalis'
Rhus glabra
Morus alba
Cornus alternifolia
Cornus controversa
Cornus florida 'Rainbow'
Cornus kousa 'Chinensis'
Cornus kousa 'Satomi'
Cornus nuttalii 'Monarch'
Magnolia soulangeana
Magnolia stellata
Magnolia susan
Hamamelis intermedia 'Primavera'
Hamamelis intermedia 'Orange Peal'
Hamamelis intermedia ‘Jelena'
Acer palmatum 'Sangokaku'
Acer palmatum 'Osakasuki'
Acer palmatum 'Aureum'
Acer palmatum
Acer griseum
Acer cissifolium
Acer negundo 'Flamingo'
Cercis siliquastrum
Parrotia persica
Zelkova carpinifolia
Nothofagus antartica

Vormbomen

Carpinus betulus
Salix alba 'Liempde'

Fruitbomen

Malus in soorten
Pyrus in soorten
Cydonia oblonga 'Ludovic'
Ficus carica
Mispulus germaníca

Klimplanten

Parthenocissus tricuspidata 'Veitchii'
Hydrangea petiolaris
Bignonia radicans
Vitis vinifera
Rosa in soorten
Wisteria floribunda 'Alba'
Clematis in soorten

Haagplanten en topiairs

llex meserveae 'BluePrince'
llex meserveae' Goliath'
llex crenata 'Twiggy'
llex aquifolium 'J.C.van Tol'
Buxus sempervirens
Buxus sempervirens 'Rotundifolia'
Buxus microphylla
Osmanthus burckwoodii
Fagus sylvatica
Taxus baccata
Prunus lusitanica

Heesters

Hibiscus in soorten
Buddleja davidii in soorten
Syringa vulgaris
Leycesteria formosa
Euonymus elatus
Rhododendron in soorten
Aesculus parviflora
Aronia melanocarpa
Ceanothus delilianus 'Gloire de Versailles'
Choisya ternata
Cornus sanguinea 'WinterBeauty'
Cotinus coggyria + 'RedBeauty'
Deutzia hybrida 'Magicien'
Eleagnus angustifolia
Fothergilla major
Halesia carolina
Hedara halix 'Arborescens'
Kalmia angustifolia
Perovskia atriplicifolia 'Blue Spire'
Pieris japonica 'Forest Flame' en 'Debutante'
Photinia fraseri 'Red Robin'
Philadelphus coronarius
Hydrangea sargentiana
Hydrangea macrophylla 'Teller' in soorten en 'Mariesii Perfecta'
Hydrangea macrophylla in soorten
Hydrangea sargentiana
Hydrangea quercifolia
Hydrangea paniculata 'Pinky-Winky', 'Kyushu', 'Lime Light'
Hydrangea arborescens 'Annabelle'
Hydrangea 'Endless Summer', 'Veerle'
Hydrangea
Viburnum davidii
Viburnum plicatum 'Mariesii'
Viburnum bodnantense 'Dawn'
Skimmia japonica 'Rubella'
Vaccinium vitis-idaea
Sarcococca humilis

Grassen

Pennisetum alopecuroides 'Hameln'
Miscanthus sinensis
Carex foliossima' Ice Dance'

Vaste planten en bodembedekkers (in soorten)

Agapanthus
Gaura
Paeonia
Persicaria
Crambe cordifolia
Salvia
Helleborus
Gillenia
Cimicifuga
Kirengeshoma palmata
Phlox
Euphorbia
Epimedium
Pachysandra terminalis 'Green Carpet'
Lavatera
Veronicastrum
Veronica
Lupine
Rudbeckia
Scabiosa
Aconitum
Alchemilla
Anemone
Astilbe
Astrantia
Brunnera
Centranthus
Gunnera
Hemerocallis
lris
Liriope
Nepeta
Monarda
Rodgersia
Echinops
Hosta 'Zounds', 'Big Daddy', 'Royal Standard', ‘Sum and Substance' …
Tradescantia

Vragen aan de tuinaannemer

Voor welk droomproject zou je al je huidige opdrachten laten vallen? Of welke tuin zou je graag eens willen vormgeven?
Ik zou nooit mijn huidige opdrachten laten vallen, maar sta altijd open voor een nieuwe uitdaging. Momenteel hebben we een opdracht in het Brabantse met zeer grote hoogteverschillen. Dit vind ik reeds een belangrijke uitdaging. Afgelopen jaar heb ik de kans gekregen om een project in het zuiden van Frankrijk op te volgen en daarbij heb ik ook mijn planten- en mensenkennis kunnen verrijken.
Een droomproject zie ik liefst in een gebied met een heel weelderige plantengroei, waarin water, natuurlijke materialen en strakke lijnen en assen kunnen verwerkt worden.

Als je terugkijkt naar je beginjaren, zie je dan een grote evolutie voor jezelf?
Gelukkig heb ik een grote evolutie doorgemaakt! Een zaak opstarten zonder veel ervaring is zeker niet gemakkelijk. Door met personeel te werken heb ik wel heel wat grijze haren gekregen. Uiteindelijk, na bijna 20 jaar, vind ik dat we al een mooie weg hebben afgelegd en tal van mooie tuinen hebben mogen aanleggen. Ik sta nog steeds open om bij te leren!

Welke personen hebben je het meest beïnvloed in je werk?
Alhoewel ik hem nauwelijks gekend heb, is mijn grootvader langs moeders zijde een belangrijk iemand in mijn leven geweest. Hij was net als ik een grote planten- en dierenliefhebber. Daarnaast mijn ouders omdat ze mij steeds 'carte blanche' hebben gegeven voor hun tuin van 1500 m² groot , een echte proeftuin en tot slot Jacques Wirtz, omdat ik als kind reeds opkeek naar zijn werk in de omgeving.

Welke plant (of plantengroep) verdient volgens jou meer aandacht en waarom?
Alle geurende planten en bloemen en vooral planten met eetbare vruchten . Niets is zo heerlijk als van je tuin te kunnen proeven.

Welk beroep zou je uitgeoefend hebben als je geen tuinaannemer was geworden en waarom?
Dierenarts of bioloog.

Welke raad zou je aan een beginnende tuinaannemer willen meegeven?
Er moet hard gewerkt worden. Let op de organisatie die eveneens tal van uren in beslag neemt. Hou je aan je beloftes en neem niet meer werk aan dan dat je zelf aankunt. Probeer zo min mogelijk leningen af te sluiten, koop met eigen middelen. Blijf vooral creatief. De toekomst wordt misschien samenwerken met elk zijn specialisatie.

Een tuinaannemer is steeds aan het werken in andermans tuin. Hoe ziet jouw ideale vakantie er uit?
Mijn ideale vakantie is heel actief. Zo veel mogelijk natuur en plaatselijke landbouw zien en beleven.

Gouden tip van de tuinaannemer

  • Geef voldoende ruimte aan je planten.

  • Probeer je tuinen na aanleg op te volgen.

  • Bovenal: Geef een goede na-service aan je klanten.

Contactgegevens

Tuinarchitectuur Nicolas Janssens bvba
Holleweg 54
B-2950 Kapellen
Tel.: 03 605 14 52

#1737