Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/narcissen_bloemen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 14 augustus 2022

Narcissen kondigen de lente aan

De vrolijk gekleurde narcis 'Jetfire' met zijn fris oranje trompetje en zijn naar achter gebogen goudgele bloemblaadjes is  in staat de winter uit de tuin te verjagen zodat het voorjaar kan beginnen.

Tuinieren is ook een beetje vooruitkijken. Als de bollen van de ‘Jetfire’ in het najaar worden geplant dan bloeit deze narcis al vanaf maart. Echt een tijd dat de tuin of het balkon wel een kleurtje kan gebruiken. Het planten van de narcissenbollen is helemaal niet moeilijk. Ze worden ongeveer vijftien centimeter diep geplant en kunnen in de border, maar ook in potten worden gezet. Prachtig staat narcis 'Jetfire' naast en tussen vaste planten. Zijn de narcissen uitgebloeid dan nemen vaste planten de bloei over. Zo blijft een border vanaf  maart tot ver in de zomer aantrekkelijk.

In de border vormt narcis 'Jetfire' een prachtige combinatie met kerstrozen (Helleborus) die in dezelfde periode bloeien. Plant de bollen eens in de buurt van Helleborus argutifolius; een kerstroos met appelgroene bloemen. Ook het makkelijke nieskruid (Helleborus foetidus) is met zijn kleine, groene bloemen een volmaakte partner van narcis 'Jetfire'. De zon breekt meteen door als 'Jetfire' en schijnhazelaar (Corylopsis) bij elkaar in de buurt staan. Dit kleine struikje met zijn zachtgele bloesem is samen met de frisse bloemen van 'Jetfire' een sprookje.

De narcis kan ook tussen en naast blauwbloeiend longkruid (Pulmonaria), blauwe druifjes en sleutelbloem (Primula) voor een verrassing zorgen.

Ook heel decoratief staat de narcis langs een vijver en langs het pad naar de voordeur.


Plant ook eens narcissen onder bladverliezende bomen en struiken.

Het planten

De bollen kunnen vanaf eind september worden geplant bijvoorbeeld in luchtige groepjes of in ‘toeven’. Voor een natuurlijk effect worden de bollen uitgestrooid en geplant op de plek waar zeterecht komen. De plantdiepte is zo’n vijftien centimeter, dat geldt ook als ze in potten of bakken geplant worden. Kies daarom een pot die diep genoeg is. Leg onder in de bak wat scherven of kleikorrels en daarop de potgrond. Leg de bollen op de aarde en vul de pot verder met de grond (±15 cm) tot net onder de rand. Geef de pot water en zet hem buiten op een lichte plek. Bij langdurige droogte af en toe eens water geven.


Ook violen zijn prima partners van narcissen.

Voor een ton sur ton effect kan dan voor oranje en gele violen worden gekozen.

Ook op het balkon zorgt een bak met narcissen, violen en bloeiende hei voor het optimale voorjaarsgevoel.


Opvallend bij deze twintig cm hoge lentebloeier zijn de goudgele bloemblaadjes en de oranje 'cup'.

 

Narcis 'Jetfire' kan in grote groepen worden geplant. Heel natuurlijke staat deze bloembol als hij op verschillende afstanden van elkaar in een border tussen vaste planten wordt gezet. Narcis 'Jetfire' past bij elke tuinsfeer. In een strakke, limegreen bak bijvoorbeeld zorgt de bloem voor een modern tintje.

Heeft narcis 'Jetfire' het naar zijn zin dan bloeit hij elk voorjaar opnieuw. De bol hoeft zelfs niet na de bloei uit de grond te worden gehaald, maar kan gewoon blijven zitten.

 


 

Terug naar boven icoon