Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/muscari_white_magic_bloembollen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 1 augustus 2021

Muscari 'White Magic' als mooie bolbloemen op pot

Muscari 'White Magic'

De sneeuwwitte telg uit de Muscari Magic serie is een groot succes. Binnen een jaar bereikte ‘White Magic’ namelijk de pot-Muscari top drie.

‘White Magic’ is de eerste witte variant van de bekende blauwe druif die geschikt is als bol op pot. Een voordeel van deze ‘witte druif’ op pot is het stevige, kort blijvende blad waardoor de prachtige trosjes witte bloemen mooi tot hun recht komen. Elk spaantje aan de bol geeft een bloemetje, zo puur als sneeuw. De lange houdbaarheid maakt dit product extra aantrekkelijk. Als de sneeuwwitte druifjes zijn uitgebloeid, kunnen de bolletjes in de tuin worden gezet. Zo kun je jaar na jaar genieten van deze heldere boodschapper van de lente.

De ‘Muscari Magic’ serie is sinds januari 2008 op de markt, die naast de ‘White Magic’ bestaat uit de helderblauwe ‘Blue Magic’ en de lichtblauwe ‘Ocean Magic’. De potjes en schalen zijn te herkennen aan het helder witte steeketiket met daarop de afbeelding van de cultivar, de naam en de blauwe ‘m’ van het M&M-logo. Muscari ‘White Magic’ wordt voornamelijk aangevoerd in 9 en 12 cm potjes. Daarnaast wordt het bolgewasje verhandeld in schalen van 13 tot 25 cm. De aanvoer start begin januari en loopt naar verwachting door tot en met april.

Familie
De Muscari behoort tot de familie de Hyacinthaceae. Er komen veel soorten in het wild voor in Zuid-Europa, Noord-Afrika en West-Azië.

Soorten
Er zijn twee soorten Muscari's: armeniacum en latifolium. Het verschil tussen deze soorten is dat de armeniacum van onderaf en de latifolium van bovenaf bloeit. Ze zijn ook verschillend qua vorm. De armeniacum-variëteiten zijn piramidevormig en de latifolium is meer rechthoekig. Belangrijk verschil is ook dat de latifolium wat meer zwartachtig is van kleur. De meest aangevoerde Muscari is de armeniacum.

Muscari verzorgingstips

  • Muscari houdt niet van natte grond.
  • Verder weinig verzorging.

Top 5 Muscari op pot (basis: VBN opbrengst jan t/m dec 2008)

  1. Muscari ‘Blue Magic’
  2. Muscari armeniacum ‘Blue Spike’
  3. Muscari ‘White Magic’
  4. Muscari ‘Atlantic’
  5. Muscari armeniacum ‘Fantasy Creation’

Verklaring van de naam
De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Arabische muskarimi, verwijzend naar een naar muskus ruikend soort. De Muscari armeniacum is synoniem aan de Muscari armenum. De Nerderlandse naam is blauw druifje. Draai een bloemetje van het blauwe druifje (Muscari) even op zijn kop en je ziet meteen waar zijn naam vandaan komt: blauw druifje lijkt inderdaad op een strak gestileerd druiventrosje.

Belangrijkste kleuren Muscari
De meest voorkomende kleur is blauw. Verder zijn er ook witte Muscari soorten (alba) en zelfs Muscari typen die groen blijven. Ook bestaat er nog een gele Muscari. De intensiteit van de kleur wordt ook bepaald door de mate van lichtinval.

Aanvullende informatie
Muscari wordt in het voorjaar aangevoerd. Januari tot en met april zijn de piekmaanden.
In de manier van aanvoer zitten enorme verschillen qua aantal bollen per pot, bolmaat en gelijkmatigheid van de groei. Een groot deel van de aanvoer bestaat uit 9 cm potjes. Andere voorkomende potmaten zijn de 13 tot 25 cm schalen.

#1861

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl