Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/muggen_weren_of_bestrijden

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 10 april 2020

Muggen bestrijden of weren

Tips om muggenbeten te voorkomen.

Na een warme periode hebben de muggenlarven zich in allerlei watertjes en open regentonnen tot volwassen mug kunnen ontwikkelen. Muggen hebben geen bloed nodig om zich te voeden, maar de volwassen vrouwtjesmug heeft bloed nodig voor de ontwikkeling van haar eitjes. Een vrouwtjesmug zal pas ophouden met prikken als ze zich volledig heeft volgezogen met bloed. Dit kan ze reeds na enkele dagen herhalen. Een mug kan gemakkelijk 3 maand oud worden en in die tijd heeft ze dus heel wat prikken uit te delen. Elke avond en nacht zijn ze dan ook druk in de weer naar slachtoffers om te prikken. Kamperen, gaan vissen, picknicken of gewoon thuis in de slaapkamers verschijnen ze op zoek naar bloed. Spijtig genoeg zijn niet enkel de muggenbeten irritant maar is het nachtelijk gezoem minstens even vervelend. Tijd dus om even te kijken wat we kunnen doen om de nacht zonder muggengezoem te kunnen doorslapen.

Weet dat een mug afkomt op lichaamsgeuren en uitgeademde koolstofdioxide. Elke mens verspreidt een andere geur en de muggen hebben hun favoriete geurtjes waardoor de ene persoon veel meer last kent van muggenbeten dan een andere. Als de muggen echter maar 1 slachtoffer aantreffen, dan nemen ze wel genoegen met het bloed van die persoon. Muggen kunnen menselijke geuren waarnemen vanaf 30 meter ver. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe beter ze de geuren waarnemen. In de buurt van vijvers en bossen waar de luchtvochtigheid hoger is, heb je dan ook meer kan op muggenbeten.

Een methode om van het gezoem af te geraken is door u gewoon te laten prikken. De vrouwtjesmug krijgt zodoende het bloed dat ze nodig heeft en zal vervolgens gedurende de nacht ergens op een wand of plafond stil blijven zitten en niet meer rondvliegen. De volgende dag zit je dan wel met een jeukende muggenbeet. Het is dan ook meer ideaal om de muggen te weren of ze te bestrijden.

Muggen weren.

Door het ophangen van een muskietennet of klamboe kunnen de muggen ook niet komen steken, maar je zal ze gedurende de nacht wel in het rond horen vliegen. Een andere methode om muggen te weren is het plaatsen van ventilatoren. Aangezien muggen vrij licht zijn, vermijden ze luchtstromen. Uiteraard is het ook niet ideaal een ventilator naast het bed te plaatsen aangezien deze ook wel wat lawaai maakt die je uit uw slaap kan houden.

Muggen kun je uit de buurt houden door hun op het verkeerde (geur)spoor te zetten. Ze gebruiken hun reukorganen om geuren waar te nemen, maar die kun je in de war brengen door gebruik te maken van producten die citroengeur verspreiden. Allerlei producten waarin citronella zit zoals geurkaarsen komen in aanmerking. Muggenmelk op basis van DEET waarin een citrusplantenextract zit, werkt hierbij zeer uitmuntend. Deze geur zorgt er dan ook voor dat de muggen u niet meer kunnen waarnemen.
Op tafel of in de openlucht kunnen ook citronellakaarsen gebruikt worden. Deze kaarsen geven een gezellige sfeer en houden nog eens alle vliegende insecten op een afstand.
Muggengeurspiralen worden ook gebruikt om muggen op een afstand te houden. Deze aangenaam ruikende citronella geurspiralen worden enkele seconden gebrand waarna ze uitgeblazen worden. Daarna smeult de spiraal verder en verspreid deze een continue stroom van insectverdrijvende onopvallende rook. Deze geurspiralen zijn ontwikkeld om buitenshuis te gebruiken, om ’s avonds een muggenvrij terras te hebben. Voor buitenshuis bestaan er ook een muggenweringsspray die uw terras gedurende 5 a 8 uur muggenvrij houden. Een avondje op het terras zonder vervelende muggen om de oren, is dan geen probleem meer
Etherische olie
van citroengeranium, citroenmelisse, eucalyptus, pepermunt, ceder of lavendel via een olieverdamper in het huis laten verspreiden, helpt vlug en doeltreffend als je er op een verstandige manier mee omspringt. Als je er teveel van gebruikt, zal de geur je vlug irriteren.

Een muggenjager die ultrasone geluiden van de mannetjesmug uitzendt zorgt ervoor dat de stekende vrouwelijke muggen die reeds bevrucht werden uit de buurt blijven.

Muggen bestrijden.

Wil je slapeloze nachten vermijden, dan kan dat door de muggen te doden.

Er bestaan uiteraard sprays tegen muggen en andere vliegende insecten. Gebruik bij voorkeur een biologische spray  op basis van pyrethrum, een plantaardig insecticide!

Je kunt de muggen uiteraard ook met een traditionele vliegenmepper te lijf gaan en dan ben je al snel verschillende keren per nacht in de weer om muggen tegen de muur aan te kwakken. Dit gaat dan soms samen met bloedvlekken die het behang extra kleur geven. Je kunt ze ook te lijf gaan met een stofzuiger en ze stuk voor stuk naar de stofzuigzak verbannen, maar het lawaai van de stofzuiger zal alle huisgenoten wekken. Een kleine, veel stiller toestel is de insectenopzuiger. Dit is een diervriendelijke manier om spinnen, muggen en andere vervelende insecten weg te vangen zonder ze aan te raken. Ideaal voor thuis, vakantie,...

Een milieuvriendelijke muggenbestrijder is ideaal voor gebruik in de huiskamer, slaapkamer, … Deze doodt muggen, vliegen en motten op een gezonde en milieuvriendelijke manier. Dankzij het ingebouwd UV-LED lampje worden de muggen en andere insecten aangetrokken en ze zijn op slag dood door elektrocutie. Zo ben je ineens op de slaapkamer verlost van alle vliegende insecten en kun je zorgeloos doorslapen.

#3980

Auteur: Kurt Vossaert