Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/mooiste_grote_tuin_vlaanderen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 18 januari 2022

Winnende tuin in de categorie met tuinen groter dan 1000 m² (2009-2010)

'De Vlaamse Tuinaannemer' is de naam van een promotieproject voor het beroep van tuinaannemer. De werkgroep achter dit project bestaat uit afgevaardigden van de tuinaannemersverenigingen die Vlaanderen telt. Jaarlijks organiseren zij gezamenlijk een wedstrijd waarbij professionele tuinaannemers zich kunnen inschrijven met één project in de categorie 'particuliere tuinen' met drie oppervlaktecategorieën: nl. kleiner dan 250 m², tussen 250 en 1000 m² en groter dan 1000 uitgevoerde m².

Hier volgen foto's en uitleg bij het GOUD in de categorie met tuinen groter dan 1000 m² (2009 - 2010)Het plan

Hoogteverschillen op hoog niveau

Een hoge techniciteit en uitmuntende vakkennis blijken uit dit project in het West-Vlaamse Zwevegem waarin een hoogteverschil van maar liefst vier meter moest worden overbrugd. Deze diepe en brede tuin heeft twee gezichten; eentje rechtlijnig en gericht op sport en ontspanning, een tweede met steile graspaden en krullen en kronkels waarin de natuur zich van zijn mooiste kant mag tonen.


 

Extreme hoogteverschillen zijn een nachtmerrie voor zowat elke tuinaannemer. Maar wanneer je glansrijk in je opdracht slaagt, mag je van ons gerust vrolijk beginnen te dagdromen. Enkele jaren geleden kreeg Bert Daenekindt de vraag om vorm te geven aan een tuin met een helling van 4 meter en een aanpalend perceel. Vlakbij de woning is het ontwerp formeel. Aan de uiterste grenzen gaat deze tuin organisch op in het achterliggende weidelandschap.

Kenmerkend voor de voortuin zijn de grote partijen siergrassen die hun halmen strekken tot boven de lage taxus- en beukenhagen. De oprit bestaat uit stevig gegoten beton dat doorbroken wordt door een breed hardhouten pad. Langs de woning vertrekken twee paden naar de achterliggende tuin. Een klinkerpad verkiest om meteen de diepte op te zoeken, terwijl een harthouten pad met inox ballustrade gelijke tred houdt met de woning. Achter de woning heb je vanop het basalten terras een ruim zicht op het brede grasperk dat via een aha naadloos overloopt in het achterliggende landschap.

Blikvangers zijn een waterpartij in twee niveaus en een azuurblauw zwembad. Enkele treden lager bevindt zich een tweede terras. Van daaruit leiden trappen je naar het uitgestreken grasperk. Links treffen we hoge vaste planten die hun bloemhoofden tijdens de zomermaanden tot boven de taxushaag steken. Rechts kan je een balletje gooien op een verhoogde petanquebaan die schaduw geniet van een viertal bolplatanen. Siergrassen nodigen je reeds uit om hun wuivende halmen te volgen naar een tweede, organisch vormgegeven tuindeel. Behaaglijk hebben ze zich aan de voeten genesteld van diverse solitaire bomen. Tevens verzachten ze het hoogteverschil dat het graspad hier moet overbruggen.

Op de tuingrens treffen we struiken en bomen met ertussen wilgen als wijker. De gevarieerde beplanting bestaat o.a. uit Quercus hispanica ‘Waasland’ en Q. coccinea ‘Splendens, Parrotia persica, Prunus padus ‘Colorata’, Liquidambar styraciflua ‘Worplesdon’ en Alnus glutinosa ‘Laciniata’. Zij kregen het gezelschap van diverse zomerbloeiende struiken en heesters. Aanpalend aan de woning ligt een terras waar het ’s morgens heerlijk genieten is van de rijkgevulde bloemenborder rondom.

Contactgegevens van de tuinaanlegger

Bert Daenekindt
bvba Bert Daenekindt
Lampestraat 157
8510 Rollegem
GSM: 0475 84 48 94

 

#2149