Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/mooie_bloembollen_krokus

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 27 februari 2021

Voorjaarsbloeiende bolgewassen

Favoriete voorjaarsbloeiende bollen
In de zomermaanden worden de voorjaarsbloeiers zoals de tulp, narcis, e.d. gerooid en door de telers aan de handelaren geleverd. Vanaf september tot december vindt de export plaats.
 

Tulp

Van alle bolgewassen is de tulp het belangrijkste bolgewas. De tulp is sinds jaar en dag zeer populair als snijbloem en als tuinplant. In 2007 stond er ongeveer 10.000 hectare van geplant. Van de totale exportwaarde neemt de tulp 1/3 deel voor zijn rekening. Het aantal geteelde variëteiten is omvangrijk. Er staan er meer dan 3000 geregistreerd. Van de meest verhandelde variëteiten zijn er hooguit honderd in de handel. De tulpen worden onderscheiden in verschillende groepen die gebaseerd zijn op bloeitijd en vorm. Zo zijn er bijvoorbeeld enkele, dubbele, gefranjerde, leliebloemige en parkiettulpen. Daarnaast bestaan er ook tulpengroepen van botanische tulpen met bijbehorende variëteiten. Voor de bloembollenteelt wordt de tulp in de herfst geplant en in de zomer gerooid.

Narcis


Narcis of paaslelie

De narcis staat op de derde plaats van meest geteelde bolgewassen met een oppervlakte van ongeveer 1.800 hectaren. De narcis is van oudsher een geliefd bolgewas met een vaste plaats in het bloembollensortiment. Veel gekweekt zijn nog altijd de trompet- en grootkronige narcissen, alhoewel er nog veel meer interessante typen narcissen bestaan. Totaal zijn er wel zo’n 2000 geregistreerde variëteiten! Er zijn er echter maar een vijftigtal op wat grotere schaal beschikbaar. De kleur bij de narcissen is overwegend geel, alhoewel ook wit, roze en oranje als kleur in de bloemen voorkomt. De gebruikswaarde ligt zowel in beplanting voor tuin of park als voor de snijbloementeelt. Van de kleinere narcissen is vooral de cultivar Tête à Tête erg geliefd en zelfs uitgegroeid tot de meest geteelde narcis met ongeveer 440 hectaren. Het merendeel gebruikt men hiervan voor het broeien op potjes. Voor de bloembollenteelt worden de narcissen in de herfst geplant om ze in de zomer te rooien.

Hyacint

Eén van de bolgewassen die bijna uitsluitend in Nederland geteeld wordt. Het is een bolgewas dat ook van oudsher in het bloembollensortiment thuishoort en altijd populair is geweest voor het in bloei trekken op potten in de winter. De laatste 20 jaar is de hyacint ook als snijbloem ontdekt. De beplanting voor tuin of park is uiteraard ook één van de vaste mogelijkheden. Van alle bolgewassen is de hyacint wat betreft de geur het meest geliefd. De kleuren zijn vaak pastelachtig, zoals roze, blauw, rood, wit en lichtgeel en lichtoranje. Ook de hardere paarse en violette kleuren komen echter voor. De oppervlakte is geleidelijk uitgegroeid naar de ongeveer 1.100 hectaren van nu. Voor de bloembollenteelt wordt de hyacint geplant in de herfst en rooit men de hyacintenbollen in de zomer.

Iris

Iris reticulata Harmony

De boliris ( er zijn ook wortelstokirissen) is misschien wel het meest bekend door de aansprekende vorm met de kenmerkende staanders en lippen. Verreweg het grootste gedeelte van de in totaal ongeveer 700 hectaren irissen heeft de blauwe kleur. Er bestaan echter ook erg mooie witte, gele en tweekleurige variëteiten. Irissen worden het meest gebruikt voor de (jaarrond-)productie van snijbloemen. Dit gebeurt in warmere omstandigheden buiten en als het kouder is in kassen. In Nederland plant de bloembollenteler de irissen in de herfst. Het rooien vindt plaats in de zomer.

Krokus

Deze zeer vroege voorjaarsbloem geeft van alle bolgewassen misschien wel het sterkst het voorjaarsgevoel. Bij het eerste voorjaarszonnetje staan ze direct wijd open! Behalve voor een bescheiden aandeel voor de broei op potten vinden de miljoenen knollen vooral hun weg naar parken en tuinen. De teeltoppervlakte schommelt de laatste jaren rond de 650 hectaren. De kleuren van de krokus zijn zoals vermoedelijk wel bekend: blauw, paars, wit en geel. Naast de meest geteelde grootbloemige krokussen zijn er ook kleinbloemige vormen. Er zijn ook herfstbloeiende krokussen. De knollen van de krokus plant men voor de winter om ze weer vroeg in de zomer te rooien.

#1844

Bron: IBC