Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/moerasplanten_soorten_vijverplanten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 16 oktober 2021

Een grote keuze aan soorten oever- en moerasplanten

Langs de oevers


De gele dotterbloemen (Caltha palustris) zorgen ieder voorjaar weer voor een vrolijke vijverrand.

De oeverzone is het rijkst beplante deel van iedere natuurlijke vijver. Oeverplanten zijn er in enorme variatie, met prachtig blad en schitterende bloemen, ze wuiven in de wind en trekken talloze insecten aan, van libellen en waterjuffers tot allerlei kevers en zelfs waterspinnen die (fantastisch om te zien) onder water hun nesten met luchtbellen vullen. En tussen de oeverplanten door scharrelen en schuilen kikkers, salamanders, padden en kleine zoogdieren. De vijveroever is een buitengewoon rijk gebied waar de natuur zich helemaal uitleeft en wie geniet daar nu niet van!

De oeverzone van een vijver loopt van natte grond tot ondiep water. In de natuur is dat een overgangsgebied waar de waterstand enorm kan wisselen. Sommige oever- en moerasplanten verdragen daardoor waterdiepten van 0 tot incidenteel wel 40 (50) cm. Op de etiketten bij de planten die u koopt, wordt altijd de tolerantie voor de waterdiepte (dat is de plantdiepte) aangegeven. Maar pas op: die is steeds bedoeld van het (pot)grond/bodemoppervlak tot het wateroppervlak. De hoogte van een pot of bak telt dus niet mee! In een vijver is het handig om de oeverplanten in waterplantenmanden van een flinke maat te zetten, Verzwaar die manden ook, zodat de planten niet omwaaien. Oever- of moerasplanten die sterk woekeren, kunt u zelfs beter in dichte bakken planten, dan groeien de wortels er niet zo snel uit. Het gaat erom dat het (minimale) onderhoud gemakkelijk blijft en de planten niet tot een onuitwarbare wortelmassa in elkaar groeien. Het in manden planten heeft bovendien het voordeel dat u vorstgevoelige soorten gedurende de winter dieper kunt zetten, zodat ze niet bevriezen.


Lysichiton americanus - moerasaronskelk

Een gigantische keuze
Het aantal soorten oever- en moerasplanten waar u uit kunt kiezen, is zo groot dat u het assortiment echt zelf moet gaan bekijken in een goed gesorteerd tuin- of vijvercentrum.
De keuze varieert van de gele dotterbloemen (Caltha palustris) die ieder voorjaar weer voor een bloemenfeest zorgen, de schitterende witte en gele aronskelken (Lysichiton), gele lissen (Iris pseudacorus), tot lisdodden (Typha) waarvan sommige soorten gemakkelijk 2 m hoog kunnen worden. Geniet van hun ruisende blad en van de sigaren die bij de dwergvormen (die beter in een tuinvijver passen) als dikke, bruine propjes verschijnen (Typha minima).
Er zijn breed uitgroeiende, hooguit 10 cm hoge bodembedekkers zoals Mazus reptans met z’n orchidee-achtige paarse bloemen. Er zijn zelfs moerasvarens (Thelipteris palustris) die het in 10 cm diep water helemaal naar hun zin hebben, inheemse mattenbiezen (Scirpus) met bosjes bruine bloempjes, Amerikaanse salamanderstaarten (Saururus) met witte geurende ‘staart’bloemen, Britse watermunt (Preslia) met grote aantallen lila of witte bloemen die naar pepermunt geuren, het prachtige snoekkruid (Pontederia) met zijn blauwe bloemen, lieflijke moeras-vergeet-me-niet (Myosotis), de hoge rode of kardinaalslobelia, lieflijke zachte wollegrassoorten (Eriophorum), moerasspiraea (Filipendula ulmara) met sterk geurende crèmewitte bloemen.
Er is veel meer en het is nu tijd om ze aan te schaffen!


Amerikaanse salamanderstaarten (Saururus) met witte geurende ‘staart’bloemen

Tuintips voor april:

#1950

Bron: Mooiwatplantendoen
www.mooiwatplantendoen.nl