Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/modieuze_tuinen_van_modeontwerpers

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    dinsdag 2 maart 2021

Modieuze tuinen van modeontwerpers

 


Japanse Anemoon in de tuin van Loulou de le Falaise
Japanse Anemoon in de tuin van Loulou de le Falaise

Modeontwerpers hebben blijkbaar iets met tuinen. Giorgio Armani, John Galliano, Kenzo, Jill Sander, Paul Smith, Yves Saint-Laurent, Oscar de la Renta… en bij ons Dries Van Noten, Ann Demeulemeester, Jo Wijckmans van Gigue en Edouard Vermeulen van Nathan, allemaal zijn het fervente tuiniers.

Giorgio Armani cultiveert palmbomen in zijn tuin op het onherbergzame vulkanische eilandje Pantelleria in de Middellandse Zee. De eeuwenoude palmbomen werden zelfs speciaal per schip overgebracht uit Italië.

Kenzo kijkt van zijn slaapkamer in hartje Parijs uit over een Japans rivierlandschap met grote rotsen, een waterval en een vijver waarin grote koi’s zwemmen. De vijver werd aangelegd door een Japans specialist en elk jaar laat hij een Japanse tuinploeg overvliegen om zijn bomen en struiken te snoeien volgens de regels van de kunst.

Soorten tuinen - modieuze tuin

Enkele straten verder cultiveert John Galliano oude rozen en hortensia’s.

Karl Lagerfeld ontwierp enkele jaren geleden zelfs een tuin voor de prestigieuze Chelsea Flower Show.

Yves Saint-Laurent en zijn partner Pierre Bergé restaureerden de prachtige tuinen van de kunstenaar Majorelle in het Marokkaanse Marrakesh.


Yves Saint-Laurent : Majorelle

Yves Saint-Laurent : Majorelle

Loulou de La Falaise, ooit topmannequin, muze van Yves Saint-Laurent en behorend tot de jet set van Parijs en Londen, is nu een verdienstelijk juwelenontwerpster én gepassioneerd tuinier. Dat laatste heeft ze naar eigen zeggen te danken aan haar dochtertje. Toen die werd geboren zei ze het jet set bestaan vaarwel en verhuisde ze naar een huis met tuin op het platteland. Ze vond dat haar kind recht had op een tuin om te kunnen opgroeien met de emoties en de ontelbare geneugten van het platteland die zij zich herinnerde uit haar jeugd in Engeland. In de tuin die ze samen met haar man Thaddée Klossowski, zoon van de schilder Balthus, aanlegde, heerst een georganiseerde chaos.

Geen gladgelikte formele bloemperkjes waar aan bloemschikken in het groot wordt gedaan, maar een overvloed van ‘gewone’ bloemen zoals dahlia’s, margrieten, Japanse anemonen, irissen, pioenen, papavers, guldenroede en rozen tussen de hoge grassen. Een tuin op maat van haar dochtertje. Die tuin staat in schril contrast tot de elegante tuinen rond het kasteel van Hubert de Givenchy in l’Eure-et-Loir, gemaakt naar het beeld en de gelijkenis van deze aristocraat onder de Franse modeontwerpers die destijds Jacky Kennedy, de hertogin van Windsor, Prinses Grace en Audrey Hepburn kleedde. De schitterende en uniek gelegen tuin die hij bezit in Cap Ferrat aan de de Côte d’Azur is al even elegant.

Ook wijlen Christian Dior was een groot tuinliefhebber. De tuinen die hij in de jaren ’20 en ’30 aanlegde rond zijn ouderlijk huis in het Normandische Granville werden recent gerestaureerd. De tuin roept opnieuw de sfeer op van de Belle Epoque met kronkelende paadjes rond grote gazons, buxusmassieven en formele bloemenperken, een badhuis in de vorm van een rots…
Dior liet zich ook vaak inspireren door de bloemen en de planten en de tuin die hij tijdens zijn kindertijd had gekoesterd. Het kleed ‘corolle’ uit 1947 waaiert bijvoorbeeld uit zoals een tulp, zijn zomercollectie uit 1955 werd ‘Muguet’, meiklokje, gedoopt. Voor ontwerpen zoals Bagatelle (1952) en Rose France (1956) gebruikte hij met rozen bedrukte stoffen, het kleed Maivaudage (1957) is versierd met een enorme witte roos.
De grijze kleur die bij Dior vaak terugkomt, dikwijls in combinatie met teer roze, herinnert aan de kleuren van de planten die langs de kust groeien, zoals rozemarijn, zeekool, Eleagnus, Cineraria en Helychrisum.

De tuin van Christian Dior
De tuin van Christian Dior


Blijkbaar heeft hij die liefde voor de bloemen ook doorgegeven aan zijn opvolgers Yves Saint Laurent en John Galliano. In 1998 bracht Galliano rozen aan in alle vormen en formaten op het model ‘Bluebell Wood’. Hetzelfde zien wij bv. Kenzo en de Britse ontwerper Paul Smith die vaak ?orale motieven gebruiken in hun ontwerpen.

Ook verschillende van onze Belgische mode-ontwerpers zijn fervente tuiniers. Zo heeft Dries Van Noten sinds enkele jaren een schitterende tuin in de buurt van Lier.
Jo Wijckmans van Gigue heeft in Kontich een grote tuin.
Edouard Vermeulen van Nathan geniet van zijn tuin op een kasteeldomein in de buurt van Mechelen.
En Ann Demeulemeester, die al een tuin had in Kalmthout, heeft nu een groter domein gekocht om haar tuindromen echt te kunnen realiseren.

#2958

Bron: VLAM
www.vlam.be