Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/minivijver

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    maandag 15 augustus 2022

Starten met een minivijver

minivijver

Wanneer de dagen al wat langer worden en de temperaturen omhoog klimmen beginnen de groene vingers te kriebelen. Vijvers zijn niet in iedere tuin mogelijk of welkom, maar een minivijver of kleine waterpartij op terras is misschien wel een oplossing.
Bovendien biedt een minivijver ook plaats voor fauna en flora, weliswaar niet op grote schaal, maar toch is er een grote diversiteit mogelijk. Een minivijver is een zeer boeiend iets om van dichtbij te genieten.

aanleg van minivijverEen minivijver biedt verschillende voordelen tegenover een grote tuinvijver. Het belangrijkste eerste voordeel is de kostprijs. Er zijn geen grote graafwerken nodig en geen nauwkeurige planning van allerhande spoel- en afvoersystemen. Grote en dure filters zijn ook al niet nodig, net zo min als een krachtige en (al dan niet) zuinige vijverpomp.

De minivijver zal al snel aangekleed zijn met een minimum aan planten en vissen, wat bij een grotere vijver al een grotere investering vraagt, althans wanneer alle planten en grotere vissen worden aangekocht.

Ook de minivijver is een compleet ecosysteem op zich, net zoals wanneer u een grote vijver zou aanleggen, maar er is veel minder onderhoud nodig dan bij een grote vijver. Maar met een weinig aan vijverkennis wordt uw minivijverproject ongetwijfeld een succes !

Starten met een minivijver

Halve eiken vaten zijn klassiekers voor de bouw van minivijvers. Ze hebben een natuurlijke look en passen op vrijwel ieder terras. Uiteraard zijn er genoeg alternatieven, zolang ze maar groot genoeg zijn zodat er voldoende water in kan. Hoewel minivijvers echt zeer klein kunnen, wordt een minimum van 50 liter water aangeraden. Hou deze hoeveelheid aan, zeker wanneer er wat dierlijk leven in de minivijver wordt toegevoegd.

hoornblad in minivijverVul het vat met water (het liefst met leidingwater, want dat bevat kalk wat planten nodig hebben om goed te groeien), eventueel kan je met bakstenen verschillende niveaus in het water maken zodat diepe en ondiepe planten kunnen groeien.
Plaats een kleine waterlelie op de bodem van de kuip. Waterlelies (of Nymphaea) worden in tuincentra verkocht met de ideale diepte. Probeer een soort te zoeken met een diepte die overeenkomt met de diepte van het water.

Andere toffe planten voor de minivijver zijn: lis, Japanse holpijp, drijvend waterhyacint, watersla, kikkerbeet, hoornblad, waterpest, diamantkruid,…
Met deze planten zult u alvast een aardig waterpartijtje kunnen aanleggen.

Let erop dat als de minivijver in de winter buiten blijft staan, je kiest voor winterharde planten.

Vissen kunnen ook in een minivijver krijgen, maar hou het aantal en hun afmetingen beperkt. Goudvissen hebben de voorkeur boven koivissen. Kois worden snel groot en hebben de neiging om planten aan te vreten, goudvissen zijn daar iets soepeler in.

Als er weinig vissen in zitten hoeven ze niet gevoederd worden, ze doen zich te goed aan algen en insectenlarven uit het water. Het risico dat je loopt wanneer je toch extra voeder gaat toedienen is dat het water verzuurt door restanten voeder, en dat de uitwerpselen van de vissen niet tijdig worden afgebroken door het vijvermilieu. Als gevolg daarvan wordt het water troebel, vuil, stinkend en groen.

Azuurjuffer

Sowieso hou je best de waterpartij weg van de felle zon gedurende de zomermaanden. Het weinige water zal zeer snel te warm worden waardoor het zuurstofpeil gevaarlijk laag wordt waardoor alle leven kan afsterven. Felle zon zal de algenproductie snel doen toenemen.
Wordt de vijver te snel groen, dan kan je kiezen om meer planten toe te voegen. Want dat wil zeggen dat er te veel voedingsstoffen in het water zitten die de algengroei gaan stimuleren. Het plaatsen van planten zal een concurrent worden voor de algen (wat eigenlijk ook kleine plantjes zijn), waardoor de algen minder explosief gaan groeien.
Een UV-lamp plaatsen helpt ook, maar dan heeft u ook een pomp nodig.
Een andere natuurlijke oplossing is enkele zoetwatermossels in de minivijver stoppen. Let wel: deze sterven wanneer ze niet voldoende voedsel hebben en wanneer ze geen geschikte bodem hebben om in te woelen (een beete modder, slijk of zand kan perfect op de bodem liggen, zonder het water te vertroebelen).

#3775
Terug naar boven icoon