Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/mijn_tuinlab_het_grootste_tuinonderzoek_in_vlaanderen_


https://www.tuinadvies.nl   /    vrijdag 20 mei 2022

Mijn Tuinlab: het grootste tuinonderzoek in Vlaanderen

Bomen opmetenJouw tuin neemt samen met alle anderen 9% van Vlaanderen in. Een enorm gebied, met heel wat potentieel voor de natuur en de wetenschap. Daarom lanceren Natuurpunt, Kenniscentrum tuin+ en KU Leuven het online platform Mijn Tuinlab. Met Mijn Tuinlab ga je op onderzoek in je eigen tuin. Bereken eenvoudig je tuinscore en ontvang tips en projecten op maat om van je tuin een gezonde plek te maken. Zo help je de wetenschap en kom je te weten wat jouw tuin kan doen voor jou en je omgeving.

“We willen graag dat er zoveel mogelijk mensen meedoen aan Mijn Tuinlab want de oppervlakte aan tuinen in Vlaanderen is veel groter dan de oppervlakte aan beschermd natuurgebied”, zegt Paul Verschueren van Kenniscentrum tuin+ (Erasmushogeschool Brussel). “9% van het Vlaamse grondgebied bestaat uit privé-tuinen, terwijl bossen 11% innemen en natuurgebieden 3%. Er ligt dus een enorm potentieel in onze achtertuinen. Mensen voelen zich vaak machteloos als het gaat over klimaatverandering en biodiversiteit, maar als je een tuin hebt, kan je al het verschil maken.”

“Je hoeft zeker geen grote werken te doen of je tuin te laten ‘verwilderen’”, zegt Wouter Vanreusel van Natuurpunt. “Een tuin kan ook strak zijn en tegelijkertijd dienstbaar voor de natuur. Met enkele kleine ingrepen kan je al een grote impact hebben: kies bijvoorbeeld voor een waterdoorlatende verharding zodat het hemelwater in de grond kan dringen. Dat is goed voor het grondwaterpeil en tegen wateroverlast, en een vochtige bodem geeft ook verkoeling in hete zomers.”


Bereken je tuinscore

Op www.mijntuinlab.be kan je in enkele eenvoudige stappen je tuinscore berekenen. Zo ontdek je hoe goed jouw tuin scoort op zeven verschillende natuurvoordelen zoals bijvoorbeeld bestuiving, biodiversiteit, waterbuffering en temperatuurregulatie.

“Ik vind Mijn Tuinlab een geweldig goed idee. Het voldoet aan een nood waar ik zelf mee zat”, vertelt radio- en televisiepresentator Sven Speybrouck. “Ik heb bijvoorbeeld lang gedacht dat er geen vlinders meer in mijn tuin zaten door alle pesticiden en zo. Tot ik ontdekte dat ik gewoon de verkeerde planten in mijn tuin heb staan. Ik heb dan ook maar een tuinscore van 44 (op 100). Daar ga ik dringend wat aan doen.”

Op basis van je persoonlijke tuinscore en tuinprofiel ontvang je tips op maat om je tuin nog beter in te richten. ‘Hoe kies je geschikte planten voor pot of bak’, kan de balkontuinierder helpen om meer biodiversiteit aan te trekken. Informatie over groendaken op carport of tuinhuis daagt de doorwinterde tuinier uit om een nog betere tuinscore te halen. Als je je aanpassingen registreert, wordt je tuinscore automatisch herberekend.

Ook scholen, verenigingen of buurtnetwerken kunnen deelnemen aan Mijn Tuinlab. Speciaal voor hen ontwikkelde KU Leuven enkele educatieve STEM-pakketten. “Je kan dan een interdisciplinair en laagdrempelig onderzoek doen naar natuurvoordelen in een gemeenschappelijke (school)tuin of in meerdere individuele tuinen, en vervolgens samen nadenken over ingrepen die mogelijk en nodig zijn om je tuin klimaatproof te maken of een hogere tuinscore te geven”, aldus An Steegen van KU Leuven.

Meer informatie:
https://mijntuinlab.be/

Onkruid plukken

#5754Natuurpunt

Bron: Natuurpunt

Terug naar boven icoon