Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/mieren_vermijden_en_ecologisch_verdelgen

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zaterdag 21 september 2019

Mieren vermijden en ecologisch verdelgen

Er zijn wereldwijd ongeveer 12.000 mierensoorten bekend, waarvan er 76 in België voorkomen. Hiervan bezorgen vooral de bruine wegmier en de grasmier soms overlast. Mieren leven in kolonies die al gauw uitgroeien tot een miljoen leden. Meestal vormen hard werkende mieren geen probleem in de tuin. Ze eten grote en kleine, vaak schadelijke insecten en zijn de ideale opruimers van de natuur. Ze hebben dus een hoge ecologische waarde. De aanwezigheid van mieren is bijvoorbeeld een indicatie voor een gezond bos.

Mieren vermijden en ecologisch verdelgen

Als een mierennest ontwaakt bij de eerste lentezon en de mieren op zoek gaan naar zoetigheid als favoriete voedsel, kunnen ze wel overlast bezorgen. Ze dragen bacteriën bij zich, waardoor ze het voedsel waar ze op zitten ongeschikt maken voor consumptie. Paringszwermen van vliegende mieren kunnen in de zomer en in de herfst ook voor hinder zorgen, vooral binnenshuis. Het graafwerk van een mierenkolonie kan ook verzakkingen veroorzaken aan tuinen en terrassen.

Mieren verzamelen ook honingdauw, het suikerhoudend afscheidingsproduct van bladluizen. De mieren 'melken' de luizen door met hun voelsprieten te trommelen op het achterlijf van de bladluizen. Bovendien beschermen mieren de in onze tuinen erg schadelijke bladluizen tegen hun natuurlijke vijanden zoals bv. lieveheersbeestjes.

Mieren vermijden en ecologisch verdelgen

Hou mieren uit je buurt

De beste bescherming tegen mieren is preventie, dus er voor zorgen dat ze niet opduiken. Bewaar levensmiddelen in goed afgesloten potten. Dek etensresten in de keuken altijd goed af en zorg dat het aanrecht schoon is. Vooral zoetigheid is een directe uitnodiging voor mieren. Zorg ervoor dat er geen siroop, confituur of honing aan de buitenkant van potten blijft kleven. Sluit afvalemmers goed af. Was ook de picknicktafel regelmatig grondig en veeg de tegels zodat los zand direct terug in de voegen gaat. Voeg barsten en spleten op in muren, deuren en vensters en planken.

Want als er één mier de weg vindt naar je voorraadkast zal het niet lang duren vooraleer de hele mierenkolonie het weet. Mieren communiceren immers via geursporen, die ze uitsmeren over de grond. Op die manier vinden ze niet alleen de weg naar het nest terug maar tonen ze ook andere mieren de weg naar ontdekt voedsel.

Mieren weren met kruiden en planten

Mieren hebben een hekel aan de geur van sommige planten, zoals lavendel, tomaten, afrikaantjes (Tagetes), boerenwormkruid, salie, bieslook, basilicum, oregano, rozemarijn, majoraan, knoflook, munt, lavas (maggikruid), brandnetel, varens en goudsbloem. Plaats deze kruiden of planten in enkele strategisch geplaatste potten of op slimme plaatsen in je tuin om mieren op afstand te houden. Je kan mieren ook op een dwaalspoor brengen door deze sterk ruikende kruiden op mierenpaden te leggen. De mieren verdwalen dan en gaan op een andere plaats op zoek naar voedsel.

Mieren ecologisch bestrijden

In de tuin

Wanneer je geplaagd zit met mieren raak je er meestal alleen maar af door het mierennest volledig uit te roeien. MiroMax 2 in 1 Mierenpoeder - op basis van natuurlijk pyrethrum - kan je als strooi - en gietmiddel in de tuin toepassen. Strooi het poeder rondom nestopeningen of op de looppaden van mieren. Opgelost in water kan je het poeder direct rond en in de nestingangen gieten. De mieren nemen het poeder mee het nest in, waarna ze het nest zullen verlaten.

Mieren vermijden en ecologisch verdelgen

In en rondom het huis

In huis, op terras of balkon kan je gebruik maken van de gebruiksklare Mieren Lokdoos. Die bevat een lokstof die de mieren aantrekt. De natuurlijke werkzame stof spinosad wordt door de werksters van het mierenvolk meegenomen in het nest, daardoor wordt het mierenprobleem bij de bron aangepakt.

Pyrethrinen

Pyrethrum, de werkzame stof in MiroMax 2 in 1 Mierenpoeder, is van natuurlijke oorsprong. Het wordt bereid uit de bloemhoofdjes van een tropische margrietsoort (Chrysanthemum cinerariaefolium). De gedroogde bloemhoofdjes bevatten 1 tot 2% pyrethrinen, die geëxtraheerd en geconcentreerd worden. Pyrethrum werkt zeer snel werkt en wordt volledig afgebroken. De werking berust op verstoring van het zenuwstelsel van het insect. Mieren die ermee in contact komen, raken onmiddellijk verlamd en sterven binnen enkele minuten tot een paar uur. Pyrethrum is het werkzame

Spinosad

Spinosad wordt biologisch geproduceerd door de in de natuur voorkomende bodembacterie Saccharopolyspora spinosa te laten gisten. Spinosad is de werkzame stof in de ECOstyle MierenLokdoos. Werkmieren worden tijdens hun zoektocht naar voedsel aangetrokken door de lokstof van de lokdozen en eten tegelijkertijd Spinosad. Ze gaan niet direct dood, maar nemen de stof mee in het nest. Ze voeden hiermee de koningin, andere werkers en het broedsel. Zo gaat na enige dagen de gehele kolonie dood. Spinosad wordt in het milieu snel afgebroken onder invloed van zonlicht en/of door het bodemleven.

 

#5136

Bron: Ecostyle
www.ecostyle.be