Geprint vanhttps://www.tuinadvies.nl/artikels/mentha_piperita_munt_soorten

menu
Tuinadvies

https://www.tuinadvies.nl   /    zondag 5 december 2021

Mentha piperita - pepermunt en andere soorten munt

Munt (Mentha piperita)

EEN WERELDS KRUID

Munt wordt wereldwijd gebruikt en is erg populair. Dit kruid komt oorspronkelijk uit Zuid- Europa en het Middellandse Zeegebied. Het is een vaste plant waarvan je het hele groeiseizoen kan oogsten. De blaadjes zijn op hun best voor de bloei omdat dan de essentiële oliën op hun sterkst zijn. Je kunt ze perfect drogen en ook invriezen. Verse munt is zacht en verkoelend met een zoetscherpe smaak en kan een gerecht een verfrissende toets geven. Het kruid wordt al zeer lang gewaardeerd voor zijn digestieve eigenschappen. Daarom gebruiken ze het vaak in Turkse, Iranese en Indiase yoghurtbereidingen en in Marokko maken ze er thee van. In cocktails en longdrinks wordt het vaak gebruikt; iedereen kent vast de mojito, een populair drankje uit Cuba, dat met verse munt wordt bereid. Muntaccenten zijn ook erg lekker in chocoladebereidingen en taarten. Ook bij warme gerechten kan het een troef zijn om het kruid te gebruiken. Het past bij aubergines, wortels, erwten, tomaten en courgettes maar ook kip, kalfs- en lamsvlees of in marinades en salsa's. In India gebruiken ze de frisheid van munt vaak als tegenhanger van de verschillende warme specerijen in groente- en vleesschotels. In het sommige landen verkiezen ze gedroogde blaadjes boven de verse. De smaak is pikant en geconcentreerd maar mist de zoetheid van verse munt. Een theelepel gedroogde blaadjes, die kort gebakken is in een beetje olijfolie en toegevoegd is vlak voor het serveren geeft een verassend aroma en past in vele Turkse en Iranese gerechten.


Mentha piperia of de pepermunt

SOORTEN MUNT EN SMAKEN

Er zijn vele soorten munt, naast de piperita of pepermunt heb je nog groene munt (Mentha spicata) en witte munt (Mentha suaveolens). Die laatste heeft ook een grote sierwaarde. Nog een paar voorbeelden zijn chocolademunt (M. piperita citrata 'Chocolate') smaakt een beetje als het aftereight-chocolaatje, ananasmunt (M. s. variegata) heeft zoals de naam suggereert een lichte ananassmaak en Marokkaanse munt (M. spicata crispa 'Moroccan').


witte munt --- Mentha suaveolens
 


chocolademunt --- M. piperita citrata 'Chocolate'

ZELF MUNT TELEN

Munt is erg vlot zelf te telen maar let op, als je de plant laat doen dan bedekt hij al gauw een groter stuk van je tuin dan oorspronkelijk de bedoeling was, hij woekert namelijk erg. Als je weinig plaats hebt houdt je de planten best in toom in een pot. Hou de grond vochtig en bemest hem in het voorjaar.

mojito maken
Mojito

 

(W)EETJES

  • Mojito: Meng ijsklontjes, 50 ml rum, sap van een limoen en voeg rietsuiker toe naar smaak. Twee gekneusde takjes munt erbij en leng aan met water of bruiswater.

  • Munt heeft een krampwerend effect op de darmen en helpt bij misselijkheid.

  • Voeg munt aan heet water toe en adem de dampen in bij verkoudheden.

#2510

Auteur: Ann Dierckx